Leopard 2 pro AČR
Re: Leopard 2 pro AČR
souhlas.. proto jsem na Palba.cz dal i odkaz na díl pořadu Historie.cs, který to rozebírá
viewtopic.php?p=471324
viewtopic.php?p=471324

Mnohdy si myslím, že to je spíš o víře než ráciu. Ale fandím Vám.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Věřím že chytré sebevražedné drony typu mini taurus tu budou účinné dlouho. Ale létající krávy typu shahed nebo ty malé fpv drony tu podle mě dlouho nevydrží..
Souhlasím. Zkrátka větší návrat k pokročilým PTŘS a vyčkávací munici z nich odvozených. Ostatně k zastavení útočících kolon se pořád používají přenosné protitankové střely, kdežto FPV drony spíš dorážejí znehybněná vozidla, vyzobávají pěchotu. Plus když je k dispozici dělostřelectvo, tak hodně "špinavé" práce zastane i samo. Ony PTŘS jsou sice hodně drahé, ale zvládají vylikvidovat všechno k čemu se namanou (i nějaký ten vrtulník) - tandemové hlavice a všechna ta elektronika co nesou (ideálně když zvládne i sama rozpoznat cíl), jsou zkrátka poznat - když už teda má ekonomický smysl tu raketu vůbec vystřelit.

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Asi se shodneme, že případný náš protivník je rusko (snad to nenastane), rusko v současné době má asi největší kapacity na výrobu dronů na světe. Tedy předpoklad, že případný konflikt bude probíhat jako válka v Gaze, v Sýrii (i když tam se už drony docela zapojili) nebo nálety na Iran je hloupost. UA je naše učebnice.
K těm co tady predikují zánik různých velikostí dronů - nevím z čeho to pramení, ale můj tip je, že buďto je vaše představa omezená na dron řízen operátorem nebo si myslíte, že AI řízení dronu za pár tisíc je nemožné...
Takže už dnes nepříliš drahé komerční drony dokážou spoustu věcí automaticky (včetně rozpoznávaní objektů). Drony rozhodně zůstanou všech velikostí jen budou s AI a tedy odolné proti rušení a bude nutné je sundat prostě nějakým projektilem v budoucnu asi laserem/emp.
Za mě tedy hloupost investovat v současné době do drahých rušiček za desítky milonů kč na vozidlo a jako lepší investici do budoucna považuji aspoň nějaký základní hard-kill systém.
K těm co tady predikují zánik různých velikostí dronů - nevím z čeho to pramení, ale můj tip je, že buďto je vaše představa omezená na dron řízen operátorem nebo si myslíte, že AI řízení dronu za pár tisíc je nemožné...
Takže už dnes nepříliš drahé komerční drony dokážou spoustu věcí automaticky (včetně rozpoznávaní objektů). Drony rozhodně zůstanou všech velikostí jen budou s AI a tedy odolné proti rušení a bude nutné je sundat prostě nějakým projektilem v budoucnu asi laserem/emp.
Za mě tedy hloupost investovat v současné době do drahých rušiček za desítky milonů kč na vozidlo a jako lepší investici do budoucna považuji aspoň nějaký základní hard-kill systém.
stirling píše: ↑ K těm co tady predikují zánik různých velikostí dronů - nevím z čeho to pramení, ale můj tip je, že buďto je vaše představa omezená na dron řízen operátorem nebo si myslíte, že AI řízení dronu za pár tisíc je nemožné...
Velikost dronů, no ty velké např. Heron, by se musely vylepšit, protože je sestřeloval dokonce Írán.
Nevím, jestli se to za ty prachy vyplatí, když můžeš mít stovky menších, středních, a nemusí mít podvěšeny rakety, protože sami jsou kamikadze raketou.
Ale určitě by to bylo na širší debatu. Zase má dolet, takže třeba by jsi pro větší dosah musel udělat mateřský dron, ale to je vše zatím ve vývoji.
K těm protiopatřením - to je zatím o ceně, rušičky jsou levnější, ale už samy o sobě neobstojí. Drony momentálně tahají za delší konec špagátu, a různé systémy laserů ve vývoji.

Lasery jsou ve výrobě.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"

Drony obecně už tady budou takříkajíc "na furt", o tom žádná. A budou se dále vyvíjet (jak přirozeně, tak díky tomu hype, co dostaly). Ale je to jen další rozkošatění systému, ne náhrada jeho (dost podstatných) součástí. Takhle tomu bylo vždycky.
Navíc drony jsou cool a jestli něco zahlcuje více informační prostor než videa z FPV dronů, tak nevím co. Lze si ostatně povšimnout, že mediální pokrytí ostatních systémů postupně stále více klesalo. Což ale neznamená, že neexistují a nečiní se na bojišti.
Ale opět - nikdy nic není 1:1. Je to specifický konflikt Rusko-Ukrajina, který by v případě Rusko-NATO probíhal v řadě ohledů stejně/podobně a v řadě jiných naprosto jinak (od letectva přes bambilión věcí až po různá svazující omezení, která by neexistovala).stirling píše: ↑30/6/2025, 14:53 Asi se shodneme, že případný náš protivník je rusko (snad to nenastane), rusko v současné době má asi největší kapacity na výrobu dronů na světe. Tedy předpoklad, že případný konflikt bude probíhat jako válka v Gaze, v Sýrii (i když tam se už drony docela zapojili) nebo nálety na Iran je hloupost. UA je naše učebnice.

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming
Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Pokud by to tedy bylo RU vs Nato konvencne.. Tak ty drony budou muset vypouštět mnohem dál od fronty.. Jejich logistika bude napadána mnohem hloub do zázemí než teď.
Pokud jde o drony typu shahed tak je poslat nad Evropu můžou ale bez krytí od letectva nebo jejich pvo.. Je sundavat za letu různými prostředky kterých máme nasobne víc nebude takový problém.
Jejich malé drony můžou působit potíže přímo na linii střetu, ale Teda nevím jak budou schopni v zázemí ty tisíce dronu dovážet blíž k frontě.
Pokud jde o drony typu shahed tak je poslat nad Evropu můžou ale bez krytí od letectva nebo jejich pvo.. Je sundavat za letu různými prostředky kterých máme nasobne víc nebude takový problém.
Jejich malé drony můžou působit potíže přímo na linii střetu, ale Teda nevím jak budou schopni v zázemí ty tisíce dronu dovážet blíž k frontě.
- Pressburger
- Kapitán
V tyle skrz záškodnú a výzvednú činnosť, piata kolóna atď. na objekty osobitej dôležitosti prípadne aj ďalšie dôležité objekty obrannej infraštruktúry a v neposlednom rade majetok a život a zdravie obyvateľstva...juhelak píše: ↑30/6/2025, 18:25 Pokud by to tedy bylo RU vs Nato konvencne.. Tak ty drony budou muset vypouštět mnohem dál od fronty.. Jejich logistika bude napadána mnohem hloub do zázemí než teď.
Arthur Pressburger
Větší drony se budou také rozvíjet dále - jak si poznamenal, aby to někam doletělo potřebuješ to palivo někam dát a to, že dnes se dá relativně snadno detekovat jasně ukazuje jakým směrem vývoj půjde.Lord píše: ↑30/6/2025, 16:40 Velikost dronů, no ty velké např. Heron, by se musely vylepšit, protože je sestřeloval dokonce Írán.
Nevím, jestli se to za ty prachy vyplatí, když můžeš mít stovky menších, středních, a nemusí mít podvěšeny rakety, protože sami jsou kamikadze raketou.
Ale určitě by to bylo na širší debatu. Zase má dolet, takže třeba by jsi pro větší dosah musel udělat mateřský dron, ale to je vše zatím ve vývoji.
K těm protiopatřením - to je zatím o ceně, rušičky jsou levnější, ale už samy o sobě neobstojí. Drony momentálně tahají za delší konec špagátu, a různé systémy laserů ve vývoji.
Já mám problém, když se titus prodraží o cca 40 mega na vozidlo kvůli rušičkám, já bych za ty peníze koupil prostě radši věž. Laser určitě může být řešení, ale zase nemá cenu dalších 10 let čekat, že asi přijdou levné energetické zbraně, přístup - počkáme na něco lepšího neberu.