Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Filmy, dokumenty, knihy, publikace s válečnou tématikou, TV tipy.
Odpovědět
Alfik
7. Major
7. Major

Re: Tipy na filmy a seriály - co koupit, na co jít

Příspěvek od Alfik »

Včera jsem viděl Norimberk (25, s Russellem Crowem jako Goeringem). Doporučuju. Vřele.
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Viděl jsem ten Norimberk a nejsem si moc jistý, zda se má o takových lidech točit filmy. Nakonec totiž působí jako sympaťák. Po filmu se ale tleskalo (což se v Prostějově vidí jednou za mnoho let), tak asi dobré.

Včera jsem byl na filmu 28 let poté: Chrám z kostí a musím říct že jsem si ho moc užil a šlo o velmi příjemné překvapení. Ani není potřeba znát předchozí díly.

https://www.csfd.cz/film/1611153-28-let ... i/prehled/

Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Heiss
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Heiss »

Viděl jsem ten Norimberk a nejsem si moc jistý, zda se má o takových lidech točit filmy. Nakonec totiž působí jako sympaťák. Po filmu se ale tleskalo (což se v Prostějově vidí jednou za mnoho let), tak asi dobré.
Myslím, že proto tam dali nakonec tu scénu s britským žalobcem (byl to žalobce, ne?), který se ho zeptal, jestli by následoval Hitlera i kdyby věděl o všech jeho zločinech a zvěrstvech jeho režimu. Když jsem ji viděl poprvé, nebylo mi moc jasné, k čemu tam vlastně byla – samo o sobě to přiznání nestačí k uznání vinným, ale nejspíš to byl pokus divákům připomenout, že Göring nebyl až takový sympaťák, jak by se mohlo zdát ze zbytku filmu.

Já jsem byl docela spokojený; líbilo se mi, jak ten film dokázal nenápadně vysvětlit v čem přesně byly hlavní problémy Norimberku (byrokratizace zločinů a absence právního rámce nebo precedentu pro podobný tribunál). Zajímavé tam byly odkazy na to, že ani Spojenci nebyli rytíři na bílých koních, což se ve filmech objevuje tuším snad jenom v Hartově válce.

Zajímavá postava byla i ta paní, která byla pořád v blízkosti soudce Jacksona. Sice jsem na začátku nepostřehl, kdo přesně to je, ale celý film ji kamera zabírala přesně v takových chvílích, abych měl pocit, že je strašně důležitá. :D

Trochu překvapivé pak byly i titulky (v sále rozsvítili až když skončili, takže jsem viděl i je): bylo v nich obrovské množství maďarských jmen. Připomnělo mi to Ranhojiče, který šel do kin před dvěma třemi týdny a na kterém pracovalo také mnoho Maďarů. V poslední době prý začínají vytlačovat česká studia, která umí udělat hodně muziky za málo peněz a sbírají zkušenosti i na vlastní velké projekty.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Rase píše: 19/1/2026, 19:21 Viděl jsem ten Norimberk a nejsem si moc jistý, zda se má o takových lidech točit filmy. Nakonec totiž působí jako sympaťák.
Ale o tom to je, ten film chce ukázat nebezpečí takových lidí.
Nejde jen o nacismus, tento typ lidí se usazuje na podobných místech (nejen politika) a škodí právě proto, že "nakonec působí jako sympaťák".
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Včera jsem byl na filmu 28 let poté: Chrám z kostí a musím říct že jsem si ho moc užil a šlo o velmi příjemné překvapení. Ani není potřeba znát předchozí díly.
Já mám teď rozkoukané 28 let poté, došla mi v boudě baterka, a taktéž dobré.
https://www.csfd.cz/film/1481241-28-let-pote/prehled/
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od jarl »

28 let poté bylo fajn a těším se na pokračování.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Rase píše: 19/1/2026, 19:21 Viděl jsem ten Norimberk a nejsem si moc jistý, zda se má o takových lidech točit filmy. Nakonec totiž působí jako sympaťák. Po filmu se ale tleskalo (což se v Prostějově vidí jednou za mnoho let), tak asi dobré.
....
Tak ono aj vo filme Der Untergang o páde Berlína pôsobili niektoré postavy ako sympaťáci.
Ani chladné oči rakúskeho maliara sa nedajú hercami len tak napodobiť.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od jarl »

Musím přiznat, že současný stav kosmonautiky pro mě představuje značné zklamání. Když jsem v osmdesátých letech chodil na základní školu, byl jsem přesvědčen, že v r. 2026 už budou zástupci lidstva dávno na Marsu, ale zatím jsme se za mého života nevrátili ani na blbý Měsíc. Proto se mi moc líbí seriál For All Mankind (Pro celé lidstvo) z alternativního světa, kde na Měsíci jako první přistáli Sověti. Zatímco v našem světě prvním přistáním na Měsíci vesmírné závody mezi USA a SSSR de facto skončily, v tomto seriálu se Američané rozhodli své ponížení odčinit a kosmonautika i celý vědecký pokrok akcelerovaly takovým způsobem, že obě velmoci měly už v sedmdesátých letech na Měsíci stálé základny a v devadesátých letech vypukl naplno závod o Mars s věru nečekaným vítězem. Minulý týden začala na Apple TV pátá řada, ve které dojde k rozporu mezí Zemí a kolonií na Marsu, která se pokusí osamostatnit. Za mě je to zdaleka nejlepší seriál žánru alternativní historie a možná vůbec nejlepší současný sci-fi seriál vůbec.

ObrázekObrázek

bat
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od bat »

Já teď sleduju odpočet Artemis 2 a říkám si zhruba to samé. Apollo 8 bylo WOW, ale tohle je takové ... má to dnes smysl v době AI, robotů? Poslat chytrou sondu vyjde levněji a to i pro případnou "kolonizaci" Měsíce.

Kdyby... kdyby se v US rozhodli pokračovat v plánu NASA dokončit mise Apollo (20 misí) a pokračovat s projektem přistání člověka na Marsu jak ho představil von Braun, tak zhruba v první polovině 80. let by k tomu zřejmě došlo a sledovali bychom to společně v barevné TV :)

BTW. seriál detailně neznám resp. viděl jsem asi 10 minut z první série a přišlo mi to úplně mimo. Spíš bych uvítal nějaký seriál, který to zmapuje jak to bylo a proč (Mercury, Gemini, Apollo).
Obrázek
stronger.p
štábní rotmistr
štábní rotmistr

Příspěvek od stronger.p »

bat píše: 2/4/2026, 00:02 BTW. seriál detailně neznám resp. viděl jsem asi 10 minut z první série a přišlo mi to úplně mimo. Spíš bych uvítal nějaký seriál, který to zmapuje jak to bylo a proč (Mercury, Gemini, Apollo).
Je to seriál What if.. Dej tomu šanci, myslím, že konkrétně první sezóna je TOP a z celé série je dle mě nejlepší.
Víme, jak to asi bylo, ale tohle je "pohled" na alternativní historii světa, kdyby se SSSR povedlo na měsíci přistát před Apolem
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od jarl »

Pomalu se blíží premiéra třetí řady seriálu Rod draka:

ObrázekObrázek

vencour
štábní praporčík
štábní praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vencour »

jarl píše: 1/4/2026, 17:19 Musím přiznat, že současný stav kosmonautiky pro mě představuje značné zklamání. Když jsem v osmdesátých letech chodil na základní školu, byl jsem přesvědčen, že v r. 2026 už budou zástupci lidstva dávno na Marsu, ale zatím jsme se za mého života nevrátili ani na blbý Měsíc. Proto se mi moc líbí seriál For All Mankind (Pro celé lidstvo) z alternativního světa, kde na Měsíci jako první přistáli Sověti. Zatímco v našem světě prvním přistáním na Měsíci vesmírné závody mezi USA a SSSR de facto skončily, v tomto seriálu se Američané rozhodli své ponížení odčinit a kosmonautika i celý vědecký pokrok akcelerovaly takovým způsobem, že obě velmoci měly už v sedmdesátých letech na Měsíci stálé základny a v devadesátých letech vypukl naplno závod o Mars s věru nečekaným vítězem. Minulý týden začala na Apple TV pátá řada, ve které dojde k rozporu mezí Zemí a kolonií na Marsu, která se pokusí osamostatnit. Za mě je to zdaleka nejlepší seriál žánru alternativní historie a možná vůbec nejlepší současný sci-fi seriál vůbec.

Za mne super. Vnímáte nějakou podobu s naší dobou? Podle všeho Černobyl se nestal, Challenger nebouchl ... šestý díl za náma, čekam, zda to bude "Měsíc je drsná milenka" a samostatný Mars nebo ne
Obrázek
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny. (Jonathan Archer, Enterprise)
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od jarl »

Tak já mám za sebou teprve první tři díly a zatím mi tahle série přijde o něco slabší, ale pořád je to dobré. A to jsem se nedávno dozvěděl, že Apple chystá na léto ještě seriál Hvězdné městečko že stejného světa, ale vyprávěný z pohledu Sovětů.
ObrázekObrázek

jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od jarl »

Film Finch přináší dojemný příběh o přátelství umírajícího chlápka, jeho psa a robota, kteří putují postapokalyptickou Amerikou. Na konci mi i slzička ukápla.

ObrázekObrázek

Marbo
svobodník
svobodník

Příspěvek od Marbo »

na ivysilání je momentálně k dispozici kompletní německý seriál Babylon Berlín - detektivka v kulisách Výmarské republiky
https://www.csfd.cz/film/471474-babylon ... 1/prehled/
https://www.ceskatelevize.cz/porady/119 ... on-berlin/
Audi, vide, tace.
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Fanouškům Warhammeru 40 000 začíná nová edice.

Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Od dnes je v amerických kinách premiéra filmu Deň odhalenia - Disclosure day.
Tak sa od majstra réžie dúfam dozvieme ako to bolo s tým UFO za posledných 80 rokov a ako sa s novou situáciou ľudstvo vyrovná.
phpBB [video]
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Jo, jsem na to také zvědav a po čase do toho kina také zajdu.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Videl niekto austrálsky seriál Gallipoli ?
phpBB [video]

Na csfd má vysoké hodnotenie
https://www.csfd.cz/film/410137-gallipoli/prehled/
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 22/6/2026, 22:30, celkem upraveno 1 x.
Koba
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od Koba »

Nekompromisní masakr Sovětů dobývá HBO. Překonal ho ale jiný krvák
Koncem minulého týdne vstoupila na obrazovky HBO akční novinka Sisu 2 a nepřekvapivě zabodovala stejně jako předchozí díl před pár lety. Terčem krvavé msty se po nacistech stali Sověti.

https://filmtoro.cz/blog/sisu-2-hbo?utm ... .sznhp.box

Pozn,: Jestli si někdo myslí, že toto je doporučení, tak ano!
Odpovědět

Zpět na „Filmy, dokumenty, knihy“