Ledaže Babiš říkal, prý nejhorší kraj, a tak si to ti klíšťáci možná řekli no. Tady již jistý ràcio vidím
Krajinotvorba - ekologie
Re: Krajinotvorba - ekologie
Hele, to já všechno vím. Klíšťata mám fakt rok co rok jedno až tři už od mala. Prostě jsem přírodní typ ne městskej. Navíc mám dvě čuby, taky lesní. Takže když začne sezóna je to mazec. Věnuji se tomu teoreticky dost, nicméně mne fakt zaráží, když v těch statistikách je západ pořád bílej. Tady u nás byla vždycky větší zima, tak o dva tři stupně. Víc i chcalo, o dost víc. Nyní nechčije, vůbec. Teplo je festovní a klíštěcí mapa je neměnná. Prostě v tom nevidím logiku.
Ledaže Babiš říkal, prý nejhorší kraj, a tak si to ti klíšťáci možná řekli no. Tady již jistý ràcio vidím

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Ta mapka v tom článku je divná v tom, že ukazuje absolutní čísla a jsou to hlášené případy, takže to mohl člověk chytit na dovolené a hlášeno to bylo třeba až v Praze. Přepočet na počet obyvatel kraje dělal někdo v diskuzi pod článkem a pak to nevypadá nějak dramaticky lépe.
Tady je jiná mapka https://www.kliste.cz/cz/vse-o-klistate ... istat-v-cr a ta ukazuje promořenost v %.
Mám s tím taky praktickou zkušenost a něco jsem k tomu dříve četl, takže nemusím už být s dobou. Dovolil bych si tvrdit, že jsou lokality zamořené a pak úplně čisté v rámci nějakého menšího území - lesa a to může být dlouhodobě stabilní. Jinými slovy v nějaké části lesa je skoro jistota, že klíště je infekční a v jiné části naopak. Ale to je spíš moje představa vycházející z toho relativně mála co jsem četl, než že bych to uměl podložit nějakou studií.
Tady je jiná mapka https://www.kliste.cz/cz/vse-o-klistate ... istat-v-cr a ta ukazuje promořenost v %.
Mám s tím taky praktickou zkušenost a něco jsem k tomu dříve četl, takže nemusím už být s dobou. Dovolil bych si tvrdit, že jsou lokality zamořené a pak úplně čisté v rámci nějakého menšího území - lesa a to může být dlouhodobě stabilní. Jinými slovy v nějaké části lesa je skoro jistota, že klíště je infekční a v jiné části naopak. Ale to je spíš moje představa vycházející z toho relativně mála co jsem četl, než že bych to uměl podložit nějakou studií.

Vždy používam olej (posledné roky eukalyptový alebo z čajovníkového stromu čím ho dezinfikujem) .
Dôležité je aby bol ten kliešť ešte maličký. Po návšteve lesa sa kontrolujem.
Moj rekord bol 6 kusov naraz za deň - silne pršalo niekoľko dní predtým.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
Mapka - taky si myslím, že vysvětlení bude jednoduché: počet obyvatel, destinace dovolených, rozmístění laboratoří (neposílají se vzorky někam jinam?)
Jo, některé lokality promořené jsou velmi a jiné ne. Info cca 20 let staré, takže možná už neplatí. Každopádně, když si parazitologové potřebovali nasbírat boreliózou infikovaná klíšťata, přesně věděli, kam jet. Myslím, že měli k dispozici i nějaké mapy výskytu infikovaných klíšťat. Ale už to je dlouho, nevím.
Klíště má několikaletý vývoj, jejich výskyt může klidně souviset s něčím, co se stalo před třema lety. Pokud se vám chce se v tom hrabat, třeba najdete vodítko tady: https://www.sciencedirect.com/science/a ... 9X22002163. Ona ta větší incidence klíšťat ale může souviset taky s ponecháváním neposečených ploch ve městech. To je teď obrovský boom a z hlediska zvířat a místního klimatu dobře, ale jedno ze zvířat, kterým to vyhovuje, by klidně mohlo být klíště obecné.
Jo, některé lokality promořené jsou velmi a jiné ne. Info cca 20 let staré, takže možná už neplatí. Každopádně, když si parazitologové potřebovali nasbírat boreliózou infikovaná klíšťata, přesně věděli, kam jet. Myslím, že měli k dispozici i nějaké mapy výskytu infikovaných klíšťat. Ale už to je dlouho, nevím.
Klíště má několikaletý vývoj, jejich výskyt může klidně souviset s něčím, co se stalo před třema lety. Pokud se vám chce se v tom hrabat, třeba najdete vodítko tady: https://www.sciencedirect.com/science/a ... 9X22002163. Ona ta větší incidence klíšťat ale může souviset taky s ponecháváním neposečených ploch ve městech. To je teď obrovský boom a z hlediska zvířat a místního klimatu dobře, ale jedno ze zvířat, kterým to vyhovuje, by klidně mohlo být klíště obecné.
Taky jsem nad tím dřív přemýšlel, ale pak to označili kamarádi parazitologové jako zbytečné, protože prý pravděpodobnost, že se nemoc z klištěte přenese, není zas tak velká.