Leidenský lékárník – prosba o historickou oponenturu (Sci-fi / Alternativní historie)

Co by se stalo, kdyby? Nespecifické dotazy, různé názory z vojenství.
Vit-Lukas

Re: Leidenský lékárník – prosba o historickou oponenturu (Sci-fi / Alternativní historie)

Příspěvek od Vit-Lukas »

pjaro77 píše: 2/9/2026, 15:49
Vit-Lukas píše: 1/9/2026, 19:07
palo satko píše: 1/9/2026, 18:36 ako bude čitať mikrofiše?
Idea - Nemohol by sa lekárník nejako dostať k zápiskom daVinciho a podobným priekopníkom ? Napríklad by ich trošku upravil a znova vydal.

Tiež by mohol rozbehnúť základy poznania elektriny.
Ten zapalovač jsem vysvětloval, je to spíše vzpomínka na otce, ne věc, kterou bude používat.

Ten Da Vinci je zajímavá věc, to bych musel prozkoumat, v době, kdy by se k nim mohl dostat - románově, to bude cca 80 let po jeho smrti - je otázka jaké a kde byly ty zápisky dostupné. A jestli by k něčemu byly - ale zcelit je a vydat jako knihu - to by asi šlo. Teď jsem rychle udělal dotaz - tak v té době měl většinu vlastnit Pompeo Leoni a ten pobýval v Miláně a Madridu, tedy místech, kde vládlo Španělsko. Byla 80tiletá válka, Nizozemec tam nemohl. Riskovat kvůli tomu zatčení a možné i smrt jako špion? Ale jestli tě něco napadá...

Elektřinu nevím nevím, teoreticky by to šlo, ale tam je potřeba vyrobit permanentní magnet, to bylo extrémně náročné. Ale ok, povede se to, pak měděné cívky a dá se to pohánět větrem. Nastávají další problémy - izolace třeba. A pak spotřebiče. To kolem roku 1600 je podle mne extrém přesahující možnosti.
Dala by se vyrobit baterie, ale zase - v čemu se proud z ní použije. Primitivní telegraf. Ale tam by byly třeba mědění dráty na přenos a vytáhnout ho by bylo asi peklo v té době

Ale jsem otevřený nápadům. Takhle radikálně jsem do toho nešel. Nápady, co mám, jsou spíše relativně jednoduché technologie, alespoň pro začáteční roky
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Re: Leidenský lékárník – prosba o historickou oponenturu (Sci-fi / Alternativní historie)

Příspěvek od pjaro77 »

On lekárnik je z budúcnosti. Našepkala mi AI, že najlepšie sa je v spoločnosti, kde sa nevyznáš vystupovať ako cudzinec. A so znalosťami ktoré máš si nájsť cestičky k cirkvi, ktorá bola prostredníkom medzi nevzdelaným ľudom a šľachtou. Dôležité je, aby vedel aspoň latinsky okrem moderných znalostí ako počítanie, geometria, chémia, medicína.
Cirkev možnosti obstarať knihy mala.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 2/9/2026, 16:54, celkem upraveno 1 x.
Já bych všechny ty internety a umělý inteligence zakázala.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

bat píše: 2/9/2026, 16:39 ...
Spíš naopak, ne? Náš imunitní systém má v DNA všecky nemoci včetně těch na které by narazil. Protože naši předkové je už přežili.
Naučená imunita se nepředává geneticky. Po narození se systém učí na příkladech a v tom je ta jeho síla. Jenomže tehdejší různé (zvláště virové) infekce byly jiné, než dnes. Btw. i dnešní očkování by bylo asi dost neúčinné. Tehdy se dospělosti dožili lidé, kteří dětství se štěstím přežili. Náš hrdina nic takového neprodělal a už není dítě. Se podívej na COVID jak se proměnil během pár let.
Postupne sa u veľa baktérií a vírusov genetická pamäť stráca z imunity. Napríklad keby sa teraz rozšírila variola (čierne kiahne) , na svet by prišla pohroma. Miliony mrtvych do niekoľkých týždňov.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 2/9/2026, 17:30, celkem upraveno 1 x.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Vit-Lukas píše: 2/9/2026, 16:45 ...
Dala by se vyrobit baterie, ale zase - v čemu se proud z ní použije. Primitivní telegraf. Ale tam by byly třeba mědění dráty na přenos a vytáhnout ho by bylo asi peklo v té době
Vieš na čo sa dá použiť elektrina z primitívnej baterie keď nemáš drôty ani spotrebiče ? Napríklad na pozlátenie strieborných sošiek, relikviárov, krížov.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bagd%C3%A ... A1_baterie
Vit-Lukas

Příspěvek od Vit-Lukas »

pjaro77 píše: 2/9/2026, 16:51 On lekárnik je z budúcnosti. Našepkala mi AI, že najlepšie sa je v spoločnosti, kde sa nevyznáš vystupovať ako cudzinec. A so znalosťami ktoré máš si nájsť cestičky k cirkvi, ktorá bola prostredníkom medzi nevzdelaným ľudom a šľachtou. Dôležité je, aby vedel aspoň latinsky okrem moderných znalostí ako počítanie, geometria, chémia, medicína.
Cirkev možnosti obstarať knihy mala.
To ti pošeptala dobře. Bude něco z toho už v příštím díle
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Čo do knihy zaradiť pobyt v Prahe na pozvanie Rudolfa 2 koncom 16teho storočia, stretnutie s Tychom de Brahe a dišputa učencov ?
Aj so stredoškolskými znalosťami astronommie by mal čo povedať.

Neskôr by mohol pán lekárník navštíviť Hansa Lippersheya, zoznámiť sa s ním a pri hre s jeho synom objaviť princíp teleskopu. :-?
Bol z Nizozemska.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Mohol by si sa inšpirovať aj v istej vedeckej výmene Japonska a Nizozemska, ktoré sprostredkovalo západné znalosti japoncom. Nech vieš s čím sa v tej dobe pracovalo.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rangaku

https://www.japan-experience.com/prepar ... llandaises

https://theses.cz/id/0i1qcb/19940235
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 2/9/2026, 17:19, celkem upraveno 1 x.
Vit-Lukas

Příspěvek od Vit-Lukas »

pjaro77 píše: 2/9/2026, 16:57
Vit-Lukas píše: 2/9/2026, 16:45
Vieš na čo sa dá použiť elektrina z primitívnej baterie keď nemáš drôty ani spotrebiče ? Napríklad na pozlátenie strieborných sošiek, relikviárov, krížov.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bagd%C3%A ... A1_baterie
Promyslím a zrešeržuji si to, to by mohl být dobrý byznys - něco, co vypadají jako 100% zlaté, prodávat mnohem levněji než zlaté - lidé by mohli mít zájem. Tak AI mi radí Daniellův článek - zlato v lučavce královské, zneutralzovat potaší a pak na + kus zlata na - třeba měděný pohár, ponořit a zapnout

Podobně prý jde postříbřovat, jen s kyselinou dusičnou a ve tmě
Vit-Lukas

Příspěvek od Vit-Lukas »

pjaro77 píše: 2/9/2026, 17:09 Mohol by si sa inšpirovať aj v istej vedeckej výmene Japonska a Nizozemska, ktoré sprostredkovalo západné znalosti japoncom. Nech vieš s čím sa v tej dobe pracovalo.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rangaku
Ano o tom VOC vím, ono Japonsko bylo dost uzavřené. Spíše mám v plánu využít s románu fenomén japonských křesťanů, kteří na přelomu 16. a 17. století Japonsko byli nuceni opustit nebo utekli před represemi. Ti jsou věrohodně dostupnější.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

Ak ti môžem radiť - nezabúdaj na vtedajší vzťah ľudí k cirkvi. Aj keď Nizozemsko bolo vtedy hlavne protestantsky orientované, cirkev bola stále jedna z najdôležitejších povinností vo vtedajšom živote od nádenníka po šľachtica a neexistovalo, že by niekto nechodil do kostola a na spovede.

Ešte ma napadlo niečo pre jeho pokročilý vek vzhľadom k historickým udalostiam:
Ako bohatý mešťan/šľachtic(napríklad dostane rytiersky stav za odmenu) si narobí lekárnik aj dosť nepriateľov. A keďže zanedlho začne tridsaťročná vojna , bude existovať medzi nimi niekoľko takých, čo s ním budú chcieť skoncovať.
Lekárnik bude musieť zdrhnúť....
....Alebo si zdrhnutie naplánuje už dávno dopredu, pretože pochopí, že sa vojne nedá zabrániť.
Odpovědět

Zpět na „Fikce, dohady, dotazy“