Přípravy na rekonstrukci roku 1938

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Farky
7. Major
7. Major

Příspěvek od Farky »

Připojím můj skromný názor - z průběhu nebo výsledku téhle akce se nedá odvodit v podstatě vůbec nic. I když se dá ve šturmoviku nasimulovat spousta věcí, některé věci prostě nikdy nebudou odpovídat realitě.

Zejména se to týká lidí ve virtuálních kokpitech - tihle chlapíci za sebou mají tisíce soubojů, mnoho z nich má např. přesnost střelby na takové úrovni, jaké dosahovali za války jen ti nejlepší z nejlepších. Většina z "pilotů" šturmovika je v "boji" už několik let, což poněkud neodpovídá zkušenostem reálných pilotů v roce 1938.

Pak je tu třeba taktika - nikdo v této hře (nebo chcete-li simulátoru) nelítá ve trojicích, ale ve dvojicích. Naše letectvo lítalo trojice, Němci dvojice (respektive čtveřice). A myslím, že je to hodně velký rozdíl. Pravda, to by šlo ošetřit v pravidlech.

Rádiové spojení mezi jednotlivými letadly - nejsem si úplně jistý, že všechny letadla v roce 1938 nesla rádio, které funguje na jakoukoliv vzdálenost, za všech podmínek atd.

Prostě je tam obrovské množství věcí, které nelze udělat naprosto reálně.
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík

Příspěvek od michan »

Jj pane kolego Farky, děkuji od Vás mladé generace.
Přesto a právě proto, že v tom pořádek mám.
Že vím co je co.
Já chci přibližnou virtualní realitu vidět.
Pane kolego Farky děkuji za pojmenování reality, kterou jsem se snažil naznačit.

Nicméně nesnižujme možnosti přiblížení doby.
Páni kolegové provádí - dle mého vědomí a svědomí dobré " naskicování" doby - moc děkuji a jim - všechna čest,

A nyní to zásadní -" mužský byli vždy kluci a kluci byli vždy muži - jen si každý vzpomeňte."..
ObrázekObrázekObrázek
Johan
podporučík
podporučík

Příspěvek od Johan »

ad.Farky:

Neviděl bych to tak drtivě. Půjdou-li na obě strany +/- srovnatelně vylétaní piloti, tedy jak esa (Hans/Tempík), tak zelenáči (Johan :lol: ), pak zůstává zachován poměr. I jde-li o ty 4-ice. Ono, naše letectvo s nimi experimentovalo již před 1938. V čase krize je dokonce nasadilo. Vezmeme-li začátek bojů mezi 17.10. a 20.10.1938 a počátek BoS na 4.11.1938, pak by ČSL mělo používat nanejvíš něco smýšeného (typu: Doprovod bitevních misí 3-ice, jinak 4-ice). I co do radiofonie-už jsem si potvrdil, že jí naše letectvo mělo. A platí opět-oboje síly by operovaly ve stejných podmínkách, takže spojení by bylo i +/- stejným způsobem narušováno. Případně (jako v našem případě dokonalých :twisted: podmínek) stejně nenarušováno.
--------------------------------------------------------------------------------------
A dotaz:
BoS by měla zahrnovat i Podkarpatskou Rus. Máme ji na mapách? Nevznikne s tím problém?
Tempik
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tempik »

Johane mohl bys uvést nějaký zdroj těch čtveřic? Ať tu o tom můžem debatovat trochu na úrovni. Pokud to bylo jen nějaké zkoušení tak by asi nemělo cenu se tím zabývat. Pokud to zkoušeli bojové jednotky cvičit, tak možná pár letek by to mohlo mít. Případně během dne nasadit jako zmněna taktiky dle předchozích bojových kontkatů. Základ by ale měli být asi ty trojice, byť se v tomto období moc nechytám.
Johan
podporučík
podporučík

Příspěvek od Johan »

Bylo ve Válka revue. A dokonce mám někde hlášení z takového bojového vzletu ... to určitě dodám, ale zdroj toho hlášení si teď přesně nevybavím.
Johan
podporučík
podporučík

Příspěvek od Johan »

Áno, už přihazuju:

"Rychle nabíráme výšku, nad Prahou nás přejímá rádiem LOD [Letecký orientační důstojník], důstojník letectva působící u protiletadlového dělostřelectva. Navádí nás na nepřátelský letou Do-17. … Zaujímáme pozice po obou stranách a za ním. Zvyšuje rychlost a rychle stoupá. Ve stoupání mu stačíme, ale v sestupném letu se nám vzdaluje. Jsme skoro v 7000 m a musíme pronásledování ukončit. Unikl nám za státní hranici."

Posílal jsem jednomu z našich kolegáčků a teď jsem si vytáh z pošty.
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík

Příspěvek od michan »

Počkej počkej - ty to bereš hákem - vlet do prostoru ČSR zaznamenali český pánové... zjistěme kdo nejen mimo strážníků...
Odpíchnout to tak jednoduše - stihačka nebo pro vaše povídání bombardér - taky rozdíl v té době - 1938 - v rychlosti - doletu - prostudujte zde
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=20
a co je zde o ČSR zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=164

Odlet pak měla určitě na starosti ( ta telefoní síť fungovala a víc jak 300 km mám tam a když jsem nic nekoupil - myslím, že né - prostuduj proč říkám myslím, že né - tak 300 km zpět - na hranice - když nechci přistát na poli - fixuji vždy své letiště -...... zpět - mysleme - počítejme i mou kreslenou víc jak 1 hodina.

Je třeba se podívat - na dotvrzení mých slov na letiště vojenská letiště ČSR, když se stejně nic nedozvíte, neboť československé stíhačky střídali, jako na šachovnici - běžná praxe v době ohrožení - né vždy to říkám a například počasí a tato praxe - záložní letiště v hodinách denně a dnech zachránila polské letectvo po roce - v roce 1939 - Československo - naši páni to měli vyfachaný 1938 ....
Mysleme, neplácejme...) - ta letka ta letadla, která nevzlétla, když útočník nalétl do prostoru ČSR ( vzhledem k časům vzletu a nastoupání do výšky... tehdy....)
Rychlosti letadel....
Víte co mám na mysli?
Německé stihačky by tam za hodinu nebyly a bombardéry by dostali na " pomiňte - na prdel "
ObrázekObrázekObrázek
Johan
podporučík
podporučík

Příspěvek od Johan »

V čase Mnichova bylo hodně věcí jinak. Čechy, ve smyslu království, pokrývalo letectvo prakticky jen z obl.pražské kotliny/aglomerace/okruhu ..., jak kdo chce. Vše ostatní bylo na polních letištích a šlo o to, aby ta nebyla (ta letiště) odhalena.

Už mám i podklad-je ve VHÚ. Do "Války" o tom tuším psal PhDr.Kafka, ale za to ruku do ohně nedávám. A konečně (z roku 1936?) nasazení jiných, než 3-oj členných rojů rozpracovává (byť s důrazem na boj lehkých stihaček proti bombardérům) "Taktika letectva". A ta snad je (tahle pasáž) k dohledání i u nás na Palbě.
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík

Příspěvek od michan »

Pane - králoství RU, nebo české - můj šlechtický kolego.......

Nic neslibuji, ale opět řeknu - nic v ČSR nefungovalo tak dobře jako chlouba republiky, která se jmenovala " Československá armáda" a z ní československé letectvo
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2740
ObrázekObrázekObrázek
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík

Příspěvek od michan »

prosím Tě pane kolego Hans S.
Již na začátku vnucení se Tobě ze strany mé osoby - Tys řekl michane přijď - za to moc děkuji.

Stále a vždy bude platit - i kdyby cokoliv - nebudu kritizovat - vy jste to vytvořili - do konce bojů - budu fakt " čučet" - ......
ObrázekObrázekObrázek
Ramon
nadpraporčík
nadpraporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramon »

Ten zásah proti Do-17, o kterém píše Johan, se udál 27.9.1938. Proti německému průzkumnému letadlu zasahoval tříčlenný roj ve složení ppor. Hofman, čet. František, voj. Touš. Vzlétali z letiště Horní Měcholupy, kde byla umístěna jejich 40. polní letka a i velitelství nadřízené polní peruti I/4. Celá tato peruť (letky 40, 41, 42) měla k 25.9.1938 ve stavu celkem 34 stíhaček a 52 pilotů a od 27.9 podléhala pražskému Obvodu teritoriální obrany proti letadlům "A".

Pokud jde o trojice vs. čtveřice - Johane - můžeš dodat aspoň číslo toho časáku, ať se můžu taky kouknout.

Jinak díval jsem se i na pozdější nasazení našeho letectva a v říjnu na Slovensku létala III./1 peruť taky ve tříčlenných rojích (viz. HPM 2006/11).
Obrázek
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík

Příspěvek od michan »

Pane kolego Ramon moc a moc děkuji za tuto mozaiku.
ObrázekObrázekObrázek
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík

Příspěvek od michan »

Pan kolega Johan mě naznačil, v SZ - že jsem mohl pilota AČR pana kolegu Flogger G v noci naštvat svými příspěvky a pak mažu nemažu.

Pane kolego Flogger G.
Jednoznačně na Palbě prohlašuji, ani Vás, ani nikdy žádného pilota od roku 1918 do roku 2010 jsem nechtěl a nechci naštvat.

Nerozebírám v otázce létání nikdy politiku.
Létání -

To "Je" "jiná dimenze" - je to jiný prostor.

Vážím si těchto lidí - vojenských pilotů zvlášť.

Jestli se stalo, že jste se cítil uražen - promiňte.
ObrázekObrázekObrázek
Farky
7. Major
7. Major

Příspěvek od Farky »

4 Johan - Nehodlám tady zabředávat do nějakých větších debat, takže jen tak v rychlosti -

1. - pokud budou při akci na obou stranách piloti se stejnou úrovní bojových zkušeností, tak to reálu odpovídat nebude. Výhodu by měla mít logicky Luftwaffe, byť třeba mírnou. Což nelze zajistit.

2. - nevěřím, že jsme plošně používali čtveřice v roce 1938. A že stíhači byli cvičeni ve dvojicích a čtveřicích. Proč teda československé letky RAF o nejméně 2 roky později pořád létali ve trojici a nikdo ani neměl snahu to změnit?

3. - psal jsem o vzájemné radiokomunikaci mezi jednotlivými členy formace. Určitě měli všechny letadla takové možnosti komunikace jako v simulátoru ?

Ty vlastně říkáš, že to sice nebude zdaleka probíhat podle reality roku 1938, ale z průběhu a výsledků akce se dají vyvodit jasné (nebo alespoň přibližné) závěry o tom, jak by to v reálu dopadlo.

4 michan - rozhodně jsem se svým příspěvkem nesnažil snížit možnosti přiblížení doby, které nám simulátor poskytuje. Vždyť sám jsem na virtuálním nebi strávil stovky hodin. A ani v nejmenším tím nechci snížit význam téhle akce. Jen jsem chtěl (spíše tedy Johana) upozornit na to, že to je akce - "Pojďme si zahrát na jeden den války co se nekonala" a ne "Pojďme přesně zjistit jak by proběhla válka co se nekonala".

P.S. - Asi takhle - tahle akce bude skvělá a bezpochyby se na ní bude vzpomínat ještě několik let. Sám se pokusím zúčastnit jako stíhač, ale mám povinosti co mi to zřejmě nedovolí. Jsem přesvědčený, že pod taktovkou Hanse vznikne něco unikátního, něco co tu zřejmě ještě nebylo. Nicméně, pořád je to "jen" počítačová hra a ať už se snažíme přiblížit realitě co nejblíž to jde, pořád je to hodně daleko. Tedy ve smyslu - hodně daleko na to, aby se výsledky virtuálního boje považovali za něco směrodatného, nebo průkazného.
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík

Příspěvek od michan »

Farky v poho - já jsem naladěn pozitivně a věřím Vám.
ObrázekObrázekObrázek
Johan
podporučík
podporučík

Příspěvek od Johan »

ad.Ramon:

Tady zmýlená-vím co myslíte. To, o čem píšete byl (krom jiného) 1.bojový vzlet Josefa Františka (myslím, že i to bych-od někud-mohl dodat).

Teď z hlavy nemám pokupě všechno. Základní frazeologie vojenských hlášení, je-samozřejmě, vždycky stejná ... čímž vzniká značná podobnost. Ale rozdíly, jen co si je vybavuji po paměti. Jednak není zmiňován únik za hranici (tuším, že jen únik). Dále si tam nevybavuji nic o sestupném letu. A konečně, byť tady si jist nejsem, není zmiňováno, že by ho sevřeli letem po obou stranách (což, mimochodem, právě 4-ka mnohem lépe umožňuje). Ale tady se fakt (z hlavy-paměť je mrha) hádat nechci.
Naposledy upravil(a) Johan dne 13/8/2010, 17:15, celkem upraveno 1 x.
Johan
podporučík
podporučík

Příspěvek od Johan »

ad.Farky:
Spolu s michanem ani já nemyslím, že by se tady mělo jít do hluboké diskuse. Pakliže vezmu připravovanou akci seriózně (a ta příprava tak dosud vypadá) pak mohu získat přibližnou představu :!: Slovu závěry ... inu, raději se mu vyhněme.

Průměrný nálet hodin byl u ČSL větší, než u (alespoň mateřské) Lw. Co se spojení týče, netvrdím, že by, v reálu, bylo vše perfekt. Ale, že by obě strany měly +/- stejné obtíže. Takže zde, kde bude vše a pro všechny perfekt (alespoň doufám), získáváme opět srovnatelné podmínky.

Teď ke 4-cím. Tohle je již složitější. Nikdy a nikde jsem nepsal, že by naše letectvo ve "4-ech prstech" létalo masově. To nikoliv. Ale formaci znalo a minimálně některé jeho části ji použít uměly. Jinak v ní (posléze) létali jak v BoF, tak v BoB (mimochodem i s Poláky ze 303.), ale na zapřenou. Rozkazy obou těchto letectev (britského i francouzského) ji (4-prstou formaci) zprvu zakazovaly. A i tohle, tady na Palbě, už někdo zmiňoval (kolega Hydro... ?).

Proto uvádím, že ... řekněme ... toho 4.11.1938, tedy po nějakém čase bojů, by již užívána (byť ne ve 100% případů) být mohla. Ale je to jen spekulativní odhad vycházející z toho, že i RAF ke 4 strojům v roji na konci BoB dokázala přejít. Ač nešlo o klasický "4-prst".
Naposledy upravil(a) Johan dne 16/8/2010, 08:30, celkem upraveno 1 x.
Tempik
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tempik »

Dnes spouštím 2. trénink pro "piloty ČSR"
co potřebujete?
Samozřejmě hru se všemi patchi a mody viz. výše.
Na ploše windowsů se vám po instalaci UP2.1 objevila i žlutá ikona G s názvem JSGME. Poklikejte ji a vyskočí vám dvojokno. Vaším úkolem je teď najít v levém okně "00_Zuti_MDS_v1.01_UP", kliknout na něj a v prostřeední části je symbol šipky ukazující v pravo. Kliknete a máte za sebou úspěšné aktivování módu pro náš trénink.
Následně zpustíte klasicky hru a pak vlezete do sekce MULTIPLAYER.
Kliknete na JOIN SERVER a tam do okýnka SERVER ADRESS zadáte tohle číslo
94.112.229.129:21000
pokud to bude chtít heslo, tak PALBA

nutností je i teamSpeak (kde ho stáhnout a jak zptovoznit najdete výše)
adresa TeamSpeaku: gz1.lbfree.net:8767
heslo TS zveřejňovat nemůžu, takže si mi o něj napište do pošty, nebo na ICQ 232096569, či mail standuvmail@seznam.cz

čas 19:00
Naposledy upravil(a) Tempik dne 15/8/2010, 19:37, celkem upraveno 1 x.
Tempik
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tempik »

Pozor!!
přišli jsme na to, že je potřeba mít i updatovanou everzi Ultrapacku. Po jeho instalaci vám na ploše krom JSGME přibude i "Ultr@Pack Update & Restore" a je dobré ho spustit a nechat updatnout novými věcmi (oprava bugů atd.)
Po jeho zpuštění na vás vyskočí dosová konzole a číslem vyerete, že chcete aktualizovat verzi 2.1. Nemělo by to být nic složitého. Nějakou dobu (dle rychlosti internetu) se vám postahují aktualizace a samo se to nainstaluje.
vencour
štábní praporčík
štábní praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vencour »

Takže, pokud tomu rozumím ... z Il-2 1946 dát update na .08, na .09, UP201 ... a pak další update?
Obrázek
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny. (Jonathan Archer, Enterprise)
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“