"10x vyzsi ucinost" jako energeticke premneny? Nebo tahu, nebo vykonu? Ono teda co jsem se ted dival existuji materialy tere maji skvely jeden z techto parametru, ale ne vsechny zaroven.
Ad pneumatika - vsak ale pouze nekolik malo svalu kona hlavni praci (vykon,silu), ostatni jsou jen koordinacni. Zasadni je vyresit jak dosahnout dostatecneho spickoveho vykonu u toho jednoho svalu kterym se skace.
Nevim jestli by ten robot mel byt 2 nohy. Je mi sice jasne ze cim mensi pocet nohou tim ty nohy mohou byt delsi a robot hbitejsi, ale 4 nohy mi prijdou optimalni.
ohledne stabilizace kanonu - Stroj skace definovanym zpusobem a vi jake zrychleni v ktere fazi bude na kanon pusobit. Pohyb kanonu musi byt koordinovan s pohybem tela. Proto ta anlogie s "Parthskou strelou". V principu by kanon mohl byt pevne spojen s telem ale to by asi kmital (ale opet predvidaltene

Jinak hypersonicke strely taky povazuju za idelani reseni, nahrazoval bych jima kanon i u obyc tanku. Ale uz me tu par lidi presvedcovalo ze to neni plnohonotna nahrazka.
ad zatizeni - porad nechapu jaky vyznam ma ta "tuhost". Ja sem zastancem lehkych mekkych pasu z kompozitu guma+vysokopevnostni vlakna. Nutnost opravy v boji nepredpokladam - melo by to byt funkci i s par dirama.
srovnejme ale 2 reseni
1) trup tanku nizko u zeme + vysuvna vez/rameno se senzory a zbranemi
2) trup tanku na nohach
prvni reseni ma 2 velke vyhody (a) neni potreba pohybovat tak velkou hmotnosti a (b) trup zustava skryt pod terenem i v dobe strelby.
reaseni 2 ma zase vyhodu v tom ze
- zbrane jsou chraneny v trupu a snadno nabijeny
- nohy lze pouzit i k skoku celeho stroje bo bezpeci (je li ohrozen cely tank a ne jen vez)
- nohy lze pouzit k vyprostovani