Pár letadel umělo plný výkrut (360°) pod jednu sekundu, namátkou Mirage III nebo A-4. Proč by to neměl svést Draken? Ultramoderní letadla to udělat nemůžou, protože je počítač nepustí z letové obálky. Přiznám se že mi tady trochu uniká, k čemu je při výkrutu Raptorovi vektorování tahu .cover72 píše:A konečně - u úhlové rychlosti točení na křidélkách bude ono 400°/sec překlep, ne? To by byl Draken řádově manévrovatelnější, než F-22 s vektorováním tahu
Já docela věřím tomu, že Finové při simulovaných střetech sestřelovali MiGy-21 aniž by si je pustili k tělu. Celý problém je v tom, že tam je to slůvko SIMULOVANÝCH. Před Vietnamem měli Sidewindery a Sparrowy při SIMULACÍCH natolik skvělé výsledky, že USAF a USN rezignovali na kanóny a prohlásilo dogfight za věc minulosti. Pak se ukázalo, že je to omyl. Rakety byli nespolehlivé a nebyli samospasitelné, jejich výsledky naprosto neodpovídali simulacím a zkušebním odpalům. Amíci museli dostat pořádně přes prsty aby se poučili. Pokud snad Finové uvažovali stejně nebo podobně jako USA před Vietnamem, udělali stejnou chybu.
Rakety u Drakena - AIM-9B Sidewinder (Rb 24) a AIM-4D Falcon (Rb 28) si prošli nasazením ve Vietnamu. Sidewindery byli na hranici použitelnosti, ale to není nic proti Falconům. Když Falcony nahradili Sidewindery, pilotům se okamžitě začalo stýskat po AIM-9, což o něčem svědčí. Tyhle střely bývají označované jako "Vystřel a zapomeň", já bych je spíš nazýval "Vystřel a zapomeň na to že něco zasáhneš". Jediné čím by teoreticky mohl Draken zachránit situaci je AIM-26B (Rb 27). Píše se o ní, že byla schopná zasahovat cíle i v čelním kursu. Mno, ani AIM-7 Sparrow pokročilých verzí tohle spolehlivě nezvládal, je krajně nepravděpodobné že by to AIM-26B dokázal alespoň v 50% odpalů. I když nevím, jak byla Rb 27 vylepšená oproti AIM-26B.
Představte si boj na vstřícném kursu, kdy jeden typ letadla má mnohem větší dosah radaru než ten druhý - řekněme libyjský MiG-23 a F-14 US Navy. Dva Tomcaty zachytí dva MiGy na 110 km, ve vzdálenosti 13 mil Američané odpalují AIM-7F. Sparrowy ale nic nezasahují, následkem čehož se boj vede na krátkou vzdálenost. Libyjci nepřijímají boj (jednoduše se podělali) a snaží se utéct domů, tím ale Tomcatům darují dva snadné sestřely za pomocí AIM-9L. Stalo se 4. ledna 1989. Já si z toho beru jasné ponaučení - je hezké (a užitečné) cíl sledovat na velkou vzdálenost, ale pokud nemám zbraň která této výhody využije, tak můžu získat maximálně výhodu lepší pozice pro dogfight.
Červená barva raket - z nějakého mě neznámého důvodu byli i ostré AIM-4 a AIM-26 často červené nebo červeno-bílé. Ale opravdu netuším proč.