Bomby na Německo
„Pane-začalo to. Generální štáb letectva svolává na 10h.tiskovku …“. Bušil na mé dveře redakční poslíček. Pak jsem začal vnímat souvislosti a věci mi zvolna došly. Generální štáb letectva dával tiskovku ve svém press-centru. Kus jihovýchodně od Prahy, u Chodova. Požádal jsem kluka (toho pslíčka), aby objednal bričku, ale překvapil mne s tím, že ta již stojí před hotelem. Ptáte se, vážení čtenáři, proč jsme nejeli autem? Nejsme v prosperující fašistické Itálii. Ale v Československu, které je, od 17.10. 1938, ve válečném stavu, takže benzín je tu na příděl.
Rychlý průběh událostí, pro mne, nebyl až tak překvapivý. O rozsáhlých přesunech vojsk jsem psal již dříve. Důsledek stupidní politiky stupidního freitra. Otevřená agrese proti takto hájené pevnosti. Správný fašista by podpořil jiné správné fašisty a jeho stát i naše hnutí by tak získali mnohem více za mnohem menší cenu.
Němci vsadili vše na moment překvapení. „Excelentní“ strategická úvaha toho jejich führera; uvážím-li, že Československo mobilizovalo a plně obsadilo svá obranná postavení. Podzim pokročil a oni se rozhodli jednat rychle, protože vědí, že mnoho dalších pokusů (minimálně do zimy) mít nebudou.
Takže jsme byli svědky rozsáhlých vojenských transportů. Pochodů oddílů městem a přeletů aeroplánů nad ním.
Únavná cesta. Dorazili jsme k sídlu štábu. Čechoslováci teď utajují skoro všechno. Uvítal nás uhlazený důstojník Johan Mops (italsky tedy Carlino). Johan Mops působí klidným dojmem. Nabízí dokonce pohoštění. Buď dobře hraje nebo … ?
----------------------------------------------------------------------------------------
Mezi novináři je i pár dam, takže tiskovka začíná oprávněně slovy:“Dámy a pánové, rozhodli jsme se nepřátelskou činnost narušit, a to předně s důrazem na jeho vzdušné síly. Ve 4´20h.odstartovala formace našich bombardérů B-71 do prostoru Landshut, Cham, Regensburg, Ingolstadt. Máme hlášeny ztráty na našich strojích i minimálně poškození nepřátelských pronásledovatelů. Ztráty na posádkách nám, alespoň zatím, známy nejsou. Velitel akce ohlásil způsobení vážných škod na nepřátelských letištích.
O zhruba1h.později se z jižních Čech zvedla formace našich bitevníků Letov Š-328 a udeřily proti letišti Straubing. Luftwafe navíc dokázala na útok reagovat až po odhození bomb a Š-328 si nárokují minimálně 1 sestřel a 1 vážné poškození pronásledujících strojů.“
Českoslovenští žurnalisté se ptali předně na akci Š-328 proti Straubingu. Nebylo se čemu divit. Š-328 je průzkumník a bitevník celkem zastaralé koncepce. Použít Š-328 tak hluboko do německého území a prakticky jako bombardéry … tó byl husarský kousek..
Byl chvíli oddech. Sumarizoval jsem si poznatky. Bylo zhruba 12´30h., když se Johan Mops znovu objevil:“Kolem 9h.jsme zaznamenali pokus obrněných formací nepřítele o vlom v oblasti Domažlic. Uskupení letounů Š-328 ho zachytila a já mohu, s potěšením, konstatovat, že i zcela zlikvidovala. Další nepřátelská obrněná formace se pokusila o vlom na naše území v okolí Plané. Pokus o průlom byl zmařen. Hlavní bombardovací akce nepřítele směřují proti našim leteckým základnám na Plzeňsku. Zde jim, již tradičně čelí naše stihačky B-534. „
Československé letectvo zahájilo bombardovací protiofensivu. Stroje B-71 právě napadly Cham a Straubing. Zvláště Cham byl významně poškozen.
Bombardovací ofensiva ČSL pokračovala. Další úder vedly opět Š-328. A opět na Straubing. Tentokrát se se zlou potázaly a domů se vraceli s těžkými ztrátami. Byli jsme však informováni, že při návratu zničily tranportní Ju-52, který zachraňoval dříve sestřelené piloty Luftwafe. Zeptal jsem se na očekávané důsledky na bojeschopnost Luftwafe. Johan Mops odpověděl:„Buď zachraňovaní piloti stroj opustili, nebo zemřeli v jeho troskách. Na každý pád, tak s nimi, jejich velení, nadále nemůže počítat.“ Pak pokračoval k aktuální situaci: „B-71 znovu udeřily na Cham a Straubing a ohlásily zničení 4 Bf-109 s vlastní ztrátou 3 strojů v rámci letové činnosti. Následně však v noci silná skupina B-71 udeřila na Ingostadt. Útočily na tamní sklady, překladiště a i říční přístav. Odhodily na 3´000Kg bomb. U více než 2,5t bomb přitom piloti potvrzují zásah cíle. Jejich nálet nikdo ze vzduchu nenarušoval.“
Lw teď zřejmě delší dobu nic moc nepodnikne. Bojové akce ustávají. Jedeme do hotelu. Dává se do mě chlad a večerní vlhko. Mám čas přemýšlet … Kolik tam, v Ingolstadtu, asi bylo našeho, italského, materiálu dodaného těm pivním hordám v hnědejch košilích v rámci blahosklonné neutrality?
Zdá se, že zimu strávím letos v Československu. A na jaře … ? Bude mít Fürer ještě vůbec peníze na válku? Chci věřit, že mu duce nepůjčí. Začínám mít obavy, že by mohlo jít o nevratný úvěr …
[align=right]Z Prahy
Pro: La Gazzetta del Mezzogiorno
Alfonso Maiello
=================================================
poz.vkládajícího: Článek bude uveden ještě v originále, tedy v italštině, jako samostatný příspěvek, a to i s fotodokumentací (alespoň doufám

). Jako 1.komentář pak připojím prostý překlad textu.