ČSL vs.Lw (II.)

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
VGR_j4ck41
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 448
Registrován: 1/9/2010, 10:23

Příspěvek od VGR_j4ck41 »

Rosomaku ja tady nechci sahodlouze debatovat o tom kdo vyhral apod. ... podle me to byla plichta (CSL uspesne podporovalo pozemni jednotky, LW uspesne likvidovala CSL) a pokud chcete hovorit o tom ze CSL ten den vyhralo protoze stastnou Permonovou trefou jste LW ten den sebrali iniciativu tak ano vyhrali jste, ale bylo to Pyrrhovo vitezstvi, protoze utocna sila LW byla prakticky nedotcena a tak by si iniciativu druhy den s prehledem vybojovala zpet


ale pokud se vratim k tomu o cem jsem puvodne zacal ... hlasna sluzba:

predstav si ze kdyby nebyla hlasna sluzba - tedy staby by nereagovali na to co vidi na radaru, ale museli by predvidat kde se asi co bude dit - by cely den vypadal jinak: oba staby by pravdepodobne posilali cast stihacu kryt pozemni jednotky, dalsi stihaci by pravdepodobne hlidkovali ve vejsce na predpokladanych priletovy/odletovych smerech vyskovych bombarderu, dalsi stihaci by doprovazeli vlastni bombardery, cast bombarderu (pravdepodobne min. nemecke bitevniky) by byla pravdepodobne vysilana bez stihaciho doprovodu atd. ... podle me by bez hlasne sluzby meli Avie treba i vetsi sanci zachytit He 111 protoze jste si museli behem dne vsimnout ze LW ma o Plzen enormni zajem a tak byste pravdepodobne vyslali cast Avii at se nekde stranou vyskrabe do vesmiru a hlidkuje mezi Plzni a hranici a v okamziku kdy by byl zahlasenej utok tak by na ne mohli spadnout ... takhle si je nemel v zaloze pripraveny a jenom jsi reagoval na nastalou situaci a tam Avie nemeli sanci se 111 neco udelat ... rada letadel by se minula (stejne tak jako se minuli i s radarem) ale chumel by to byl tak jako tak ... litame bez radaru ruzny specky, valky i na DF serverech roky ... fakt ho nepotrebujem k tomu abychom nasli protivnika ... k tomu potrebujes znat odkud se lita a kam ... kdyz zname tohle tak se uz pak najdem
Uživatelský avatar
vencour
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 517
Registrován: 1/6/2007, 00:18
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vencour »

Že se do toho pletu, jednalo se o rekonstrukci, RČS mělo nějakou hlásnou službu a organizátor Akce rozhodl, že to tak bude i při Akci. Když nesouhlasil s Rosomákem a jeho požadavky, mohl ho vyhodit a chtít jiného šéfa červených ... nebo ne?
Neni lepší říct "bylo to dobré, my to příště uděláme lépe a sice následovně ..." a teď se nevrtat v tom, co bylo?
Vyřádili jsme se na akci Palba - SVK 1938? Pak je vše v pořádku. Nebo ne?
Obrázek
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny. (Jonathan Archer, Enterprise)
Uživatelský avatar
Rosomak
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2318
Registrován: 7/8/2007, 08:54

Příspěvek od Rosomak »

V podstatě se vším se dá souhlasit.
BTW, zapomněl jsi ještě na jednu trefu, kdy Simulátor nezapočítal zabité piloty v JU-52, protože započítá jen pilota (VGR_Lekk ve šmolíkovi 2x 200 kg mezi voči), letící si pro nové stroje. Kolik že jich tam bylo?
Ve statistice také chybí (nikde se nezaznamenávalo), kolik že to nových letadel přivezly jednotlivé strany, když už říkáš o té nedotčené útočné síle příští den. U nás je to vcelku jasné, pro nový stroj se letělo až tehdy, kdy byl ztracený, ale teď si nejsem jist, jak to fungovalo u vás.

Říkáš jednu podstatnou větu "k tomu potrebujes znat odkud se lita a kam ... kdyz zname tohle tak se uz pak najdem"

Bombardéry by sice likvidovaly letiště, ale vzdušná nadvláda by byla neefektivní (pokud by se nepodařilo zničit stroje na zemi). Krom toho by bombardérům hrozilo, že nad letištěm budou zavěšeny Avie, které na ně mohou zaútočit a třeba i nějaké se štěstím sundat (nezapomeň, že ten model He-111 P2 v simu jen tak nerozkouříš - to pak udělá rovnou bum - a to dost nabouralo možnou taktiku, která by fungovala v reálu - o nádržích raději nemluvím - zkus si to).
Kromě toho vcelku dobře fungovaly falešné vektory, letiště ze kterého létaly B-71 jste nenašli (my také letiště He-111 P2 ne, aby to bylo spravedlivé).

Ale pro takovou strategii potřebuješ vycvičit jednotky (disciplína není u červených silnou zbraní - možná to tato akce trochu v myšlení některých změní) i štáb (svých chyb jsem si dobře vědom), mít jasná pravidla a možnosti dříve než pár hodin před akcí.

Vencoure, to "vrtání" zároveň dělá možný základ pro případnou další akci a je dobré znát názory (na SVK to působilo jako atomovka), tam prostor pro takovou diskusi není, protože někteří to berou moc osobně.
Také to ukazuje, jak velký rozdíl mezi skutečností a simulátorem je, kdyby někdo chtěl vyvozovat cokoliv přesahující rozměr této akce.
Naposledy upravil(a) Rosomak dne 17/12/2010, 14:34, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Cassius Chaerea
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1247
Registrován: 19/9/2007, 10:52

Příspěvek od Cassius Chaerea »

Vencoure prosím o rekonstrukci nemluv...tohle slovo tu z úst Hanse bohužel nikdy nemělo zaznít, přitahlo to lidi co si z toho v rámci "rekonstrukce" začali léčit své "mnichovské komplexy". Použití tohoto typu radaru jistě bylo zajímavé a rád bych si to ještě v budoucnu vyzkoušel na jiných speckách, na druhou stranu, to co psal Šakal na minulé stránce ohledně simulace "hlásné služby" musím podepsat. Specka jako taková byla fajn, i když některé organizační věci jsem opravdu nemusel, ale celkově tu nešlo o věci, které by mohli výrazněji zkazit zážitek z akce, až na lidi...
To co předváděli někteří lidé na fórech před bitvou a po bitvě (zde konkrétně Johan s Rosomákem) to mi opravdu hejblo žlučí. Ještě nikdy se mi specka nedokázala tak zprotivit, kvůli partě ubrečánků a jejich problémů.

Johane vyhrál si, pověs si na Reichstag československou vlajku a napiš o tom knihu "Jak geniální stratég Johan ubranil Republiku".
Rosomáku ano Luftwaffe mělo jen dvě bomby, jednu betonovou na trénink svých španělských dobrovolníků a jednu gumovou, jenž prvního září shodila na Varšavu a ta šest let skákala po Evropě.
Uživatelský avatar
vencour
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 517
Registrován: 1/6/2007, 00:18
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vencour »

Kdyby to nebyla rekonstrukce, nepsalo by se o tom na Palbě zřejmě. Taky by to možná nepřitáhlo tolik lidí a emocí.
Z mého pohledu ... konec dobrý, všechno dobré, iluze nějaké máme každý, to je na tom to nejhezčí. Souhlasí?
Sám trénuju ve volném čase, co to jde, abych dosáhl aspoň příště srovnatelnějšího výkonu s fantomem kapitánem Vomáčkou :-)
Obrázek
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny. (Jonathan Archer, Enterprise)
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans S. »

Ty woe, o Vomáčkovi jsem slyšel strašný věci. Prej ty 109tek tehdy nad Teheránem nedostal 4, ale 44. Prej mu to tehdy s municí vyšlo tak tak.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Příspěvek od Polarfox »

Omlouvám se, že se vám do toho montuju, ač jsem se toho nezůčastnil, ale mám možnost sledovat diskuzi (ono to těžko přehlédnout jako jedno z nejaktivnějších threadů :D)

Podle mě by jste měli být rádi, že jste si fajn zahráli a sešlo se vás v hojném počtu, to stojí za to. I námět je pěkný. Ale považovat to za rekonstrukci a především z toho něco vyvozovat mi přijde absolutně zcestné.
Je tisíc faktorů, která ta hra nenasimuluje přesně a několik tisíc jiných, které v ní chybí úplně...a to doslova do písmena, přesně v tom měřítku které uvádím. Takže vycházet z těch pár desítek faktorů které mají něco do sebe je tak trošku..no nevím :D

Takže se neperte, nežerte a prostě vychutnávejte.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
vencour
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 517
Registrován: 1/6/2007, 00:18
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vencour »

My užíváme :-)
A o náhodě snad víme svý, co dokáže ... i proto se nedá debatovat jinak než nad věcí, snad.

Mimochodem, lítat se dá začít v každém věku, čím dřív, tím víc :-)
Obrázek
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny. (Jonathan Archer, Enterprise)
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Příspěvek od Polarfox »

A o náhodě snad víme svý, co dokáže ... i proto se nedá debatovat jinak než nad věcí, snad.
Ono nejde ani tak o náhodu, jako o komplexnost...to je jak přirovnávat akvárko se dvěma zlatýma rybičkama a jedním kamínkem k dění v oceánu.

Kdyby v roce 1939 francouzi flákli s puškama o zem a šli baštit paštičky a sýry, tak by se dodnes vedly spory, jak by vzájemný střet dopadnul a vsadím svoje boty, že by se našla řada příznivců názoru, že by to bývali vyhráli :)...a nebo kdyby to Mussolini na hranicích Etiopie zas otočil a stejně by přetrvával názor, že do týdne by bylo po všem a ne že si uřízne vleklou ostudu :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
VGR_j4ck41
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 448
Registrován: 1/9/2010, 10:23

Příspěvek od VGR_j4ck41 »

vencour píše:Že se do toho pletu, jednalo se o rekonstrukci, RČS mělo nějakou hlásnou službu a organizátor Akce rozhodl, že to tak bude i při Akci. Když nesouhlasil s Rosomákem a jeho požadavky, mohl ho vyhodit a chtít jiného šéfa červených ... nebo ne?
Neni lepší říct "bylo to dobré, my to příště uděláme lépe a sice následovně ..." a teď se nevrtat v tom, co bylo?
Vyřádili jsme se na akci Palba - SVK 1938? Pak je vše v pořádku. Nebo ne?
pokud jsis nevsimnul ja se v tom nevrtam ... je to Rosomak co na obou forech opakuje ze radar byl na posledni chvili a kdesi cosi ... ja poukazuju na to, ze radar mel na celou akci naprosto minimalni vliv - a i kdyz si to Rosomak odmita priznat, jeho nepritomnost by cely akci dala jeste vetsi koule


Bombardéry by sice likvidovaly letiště, ale vzdušná nadvláda by byla neefektivní (pokud by se nepodařilo zničit stroje na zemi). Krom toho by bombardérům hrozilo, že nad letištěm budou zavěšeny Avie, které na ně mohou zaútočit a třeba i nějaké se štěstím sundat (nezapomeň, že ten model He-111 P2 v simu jen tak nerozkouříš - to pak udělá rovnou bum - a to dost nabouralo možnou taktiku, která by fungovala v reálu - o nádržích raději nemluvím - zkus si to).
Kromě toho vcelku dobře fungovaly falešné vektory, letiště ze kterého létaly B-71 jste nenašli (my také letiště He-111 P2 ne, aby to bylo spravedlivé).

Ale pro takovou strategii potřebuješ vycvičit jednotky (disciplína není u červených silnou zbraní - možná to tato akce trochu v myšlení některých změní) i štáb (svých chyb jsem si dobře vědom), mít jasná pravidla a možnosti dříve než pár hodin před akcí.
ted se v tom ale zacnu vrtat ... pokud jsis vsimnul tak o tom ze Avie by mohli mit vetsi sanci ohrozit 111 jsem se zminoval kdyz jsem mluvil o nepritomnosti radaru ... neda me ale se zeptat ... radar jsi mel, o tom ze LW se cely dopoledne sere na Plzen jsi taky musel vedet, tak PROC JSI TY AVIE NAD PLZEN NEPOVESIL?

a proboha uz se neohanej modelem .. ono sundat jakejkoliv bombr jenom kulometama neni zadna prdel - pokud nesejmes pilota - ale to neni modelem Heinkela ale dmg modelem kulometu od Olega ... na jednom z prvnich cervenych treninku na moji 111 ktera letela pomalu ve 3km spadli 4 Avie ... dolu jsme sli vsichni, ale ja jako posledni ... pokud si ale chces neco TY vyzkouset tak si vezmi Hurica IIb a Bettynu - oba to jsou modely od Olega - a zjistis ze zadny japonsky letajici zapalovac se nekona, naopak si pilot Hurrica musi davat sakra majzla na zadniho strelce ... takze opakuju ... problem neni a nebyl v modelu Heinkela ale v modelu kulometu ... nic novyho, zadnou taktiku tohle nemohlo nabourat, vsichni cerveny co nejakou dobu litaj o tomhle vedej

a pokud se ohanis nevycvicenosti jednotek - mozna uz chapes proc Fuci v urcitou dobu zavrel brany LW i kdyz nebyly plny stavy a proc jednoho cloveka vyhodil protoze nechodil na treninky... tobe/vam stacilo aby byl clovek na jednom treninku (aspon tak to bylo nekde psany) ... ale KURVA NEPIS O TOM ZE DISCIPLINA NENI SILNOU ZBRANI U CERVENYCH ... o stavu ceskyho virtualniho letectva vis kulovy... cesky cerveny letky nejsou zadny nazdarci a kdybyste nebrali kazdyho hejhulu jakej sel kolem a trvali na tvrdym vycviku tak by to Lekk, Tempik a ostatni do nich narvali .. stejne tak jak to falkon, Poti a doktor pomohli narvat do novacku kteri se prihlasili do Stuk
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Chlapci uberte na hlasitosti ... Pěkně klídek pianko, nerad bych tady zasahoval
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Tempik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1690
Registrován: 24/3/2008, 20:27
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tempik »

ČSL měla průměrně horší piloty. Ale tak to je v pořádku, pokud se mělo jednat o jakous takous rekonstrukci. Plné stavy jsme stejně neměli a zbylo hodně volných míst. Popravdě kdyby byli plné stavy a všichni chodili na moje tréninky, tak asi umřu vyčerpáním a stejně je to nestihnu naučit.
Navíc s rychlejšíma strojema je výcvik relativně snažší. Stačí si zapamatovat, aby člověk nekroutil, když má někoho za prdelí, aby šel do divu a hou na svou dvojku "mám za prdelí avii, sežer ji".
V aviích by nějaké taktiky byli setsakra složitější, aby dokázali aspoň částečně dorovnat LW.
Uživatelský avatar
Rosomak
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2318
Registrován: 7/8/2007, 08:54

Příspěvek od Rosomak »

VGR_j4ck41: Copak lítali He-111 P2 na Plzeň bez Coveru? Jen jednou a raději pustili bomby když zahlédli jednu Avii.
Tady jsem se bavil o tom, co by se možná dělo, kdyby létali bez něj, páč by na tak dlouhé lety měly Befka problém s doletem a efektivním bojem.

Psal jsem jen o některých červených pilotech. Roli červených es už jsem tu několikrát zmiňoval, tak se netoč na čtvrtníku, z kontextu to je jasné.

No vidíš, když jste si to tak hezky nacvičili, tak jste věděli, že Avie budou proti He-111 P-2 neškodné. Ale my jsme je nepotřebovali sundat, stačilo by jen prostřílet nádrže či poškodit motor a zbytek by provedla vzdálenost. Nádrže prostřelit jaksi nešly (samosvorné nádrže u He-111 v roce 1938 byly nebo nebyly?) a motor v podstatě rozkouřit nešel, to už celé letadlo spíše buchlo.
Vzhledem k tomu že k daným rychlostem potřebuješ navést Avie přesně na kurz, aby měli šanci si vystřelit, tak bez radaru/hlásek je to jen sázka do loterie (a protože z radaru zbyly krátce po zahájení akce pouze jednotlivé obrazovky s rozdílným poloměrem, tak nebyl čas navádět letadla, páč to nebylo díky absenci radaru před akcí nacvičené a museli jsme se to v průběhu akce učit - kurz jsi nedokázal dát přesně na stupeň a vzdálenost bez podkladové mapy také nešla - krom toho bylo vše o dvě minuty zpožděné).

A Plzeň byla v podstatě frontovým letištěm, tam radar fungoval jen jako včasná výstraha (což se jednou nepovedlo a stálo to šest strojů). Dále nezapomeň, že jsme museli vždy startovat minimálně ve trojicích, pokud letiště nebylo pod útokem, což ubíralo připraveným strojům drahocenný čas.

Od testování jsou tady ti, co umí létat, já se jim rovnat nehodlám.

No a proč se u nás nechaly brány otevřené?
Aby každý kdo chce, si mohl po splnění minimálních podmínek zalítat a vyzkoušet si, jak moc je taková akce rozdílná od toho, co dělal dosud, kádrováka jsem nehodlal dělat, takovou pravomoc měl každý velitel letky rozhodnout se, zda-li daný jedinec poletí nebo ne.
To že je vzali a odtahali s nimi celý den, bylo dobré i pro modré, protože jsem nepožadoval po odchodu některých lidí redukci počtů, i když jsme měli přesto silný podstav ve třech letkách (např. Masaryk 6 z původních 15) oproti původnímu plánovanému a vyváženému počtu dohodnutému na počátku akce.

A brečím nebo jsem s tím někdy operoval, že nás bylo oproti původnímu dohodnutému stavu málo a vás víc? Ne, a klidně jsem odsouhlasil i navýšením počtu u vás, protože někoho nepustit na akci jen proto, aby seděly přesně dohodnuté počty by bylo nesmyslné. Od jistého okamžiku šlo především o zábavu pro lidi, ne hraní si na rekonstrukci.

Raději jsem se hádal do krve o jiné věci, které jsem pokládal pro vyvážení akce za přínosné.
Tak nevynášej rychlé soudy, když v podstatě nic nevíš o pozadí.
Uživatelský avatar
Farky
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1177
Registrován: 19/6/2008, 23:52

Příspěvek od Farky »

Rosomak píše:... Krom toho by bombardérům hrozilo, že nad letištěm budou zavěšeny Avie, které na ně mohou zaútočit a třeba i nějaké se štěstím sundat ... Ale pro takovou strategii potřebuješ vycvičit jednotky (disciplína není u červených silnou zbraní - možná to tato akce trochu v myšlení některých změní) i štáb (svých chyb jsem si dobře vědom), mít jasná pravidla a možnosti dříve než pár hodin před akcí.
Kroužení hlídky nad letištěm a čekání ve výšce na bombardéry IMHO nepotřebuje žádný zvláštní výcvik. Když už jsme u toho, zeptám se vlastně na to samé co Šakal - proč jsme v době modrého náporu na letiště byli posláni na bitevní úkol místo abychom se věnovali obraně letišť? Vrtá mi to hlavou ještě dneska, fakt by mě to zajímalo. Neber to prosím jako kritiku tvých velitelských rozhodnutí, tak to není myšleno.
Rosomak píše:VGR_j4ck41: Copak lítali He-111 P2 na Plzeň bez Coveru? Jen jednou a raději pustili bomby když zahlédli jednu Avii.
Tady jsem se bavil o tom, co by se možná dělo, kdyby létali bez něj, páč by na tak dlouhé lety měly Befka problém s doletem a efektivním bojem.
Nevidím důvod, aby Heinkely létali bez doprovodu. Ani nevidím důvod pro ty "dlouhé lety" befek. Troufnu si tvrdit, že útočnou aktivitu Luftwaffe radar vůbec neovlivnil. Respektive neměl vliv na rozhodování modrého štábu kam směřovat nálet a jakou silou.
Rosomak píše:No vidíš, když jste si to tak hezky nacvičili, tak jste věděli, že Avie budou proti He-111 P-2 neškodné....Vzhledem k tomu že k daným rychlostem potřebuješ navést Avie přesně na kurz, aby měli šanci si vystřelit, tak bez radaru/hlásek je to jen sázka do loterie ...

Byli jsme s Aviemi neškodní, protože jsme nepotkali (navzdory "velebenému" radaru) žádné Heinkely He 111. Modří bombardéři zaznamenali snad jen dva kontakty s Aviemi za celý den. Jeden kontakt jsem byl já a rozhodně jsem nebyl nikým naveden na útočící svaz. Jinak bych si nastoupal a zkusil alespoň zaútočit. Takhle jsem tam jen trapně stínoval. Za celý den se Avie myslím nezmohly na jediný útok na Heinkely. Takže je úplně jedno, jaký má Heinkel model poškození. A myslím že není potřeba navést Avie na přesný kurs, stačí odhadnout cíl nebo trasu útoku a poslat tam vysoku hlídku ať si na ně počká.
Uživatelský avatar
Rosomak
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2318
Registrován: 7/8/2007, 08:54

Příspěvek od Rosomak »

Farky píše: Kroužení hlídky nad letištěm a čekání ve výšce na bombardéry IMHO nepotřebuje žádný zvláštní výcvik. Když už jsme u toho, zeptám se vlastně na to samé co Šakal - proč jsme v době modrého náporu na letiště byli posláni na bitevní úkol místo abychom se věnovali obraně letišť? Vrtá mi to hlavou ještě dneska, fakt by mě to zajímalo. Neber to prosím jako kritiku tvých velitelských rozhodnutí, tak to není myšleno.
Kritiku klidně, ta pokud je objektivní, tak je přínosná.
Měl jsem primární rozkaz (viz výše) zastavit pozemní ofenzívu. Kromě toho bombardování letiště nemohlo probíhat kontinuálně, a když jsem věděl, kdy přivezou zásoby (a Plzeň byla zásobena kontinuálně), tak pořád bylo dobré se toho letiště držet - už jen proto, že když měl někdo prostřelené nádrže (dolet cca 10 km), tak byla šance že přistanete v Plzni a neztratíme letadlo a za půl hodiny může jít do vzduchu znovu.
Prostě Plzeň/Rokycany byly moc blízko fronty, Praha zase moc daleko, letiště mezi tím nám strašně chyběly.
Příkaz stoupat do sedmi km jsem vám dával (např. hned ráno, pokud si vzpomeneš), ale konkrétní taktika byla na veliteli letky, který ji měl s letkou secvičenou. Do toho jsem mazákům nezasahoval jak provedou útok (to měla každá letka secvičená a při poradách se to sáhodlouze rozebíralo), já jsem měl informace s dvouminutovým zpožděním, což dělá klidně rozdíl přes dvacet km a tam už je to na něm.
Farky píše: Nevidím důvod, aby Heinkely létali bez doprovodu. Ani nevidím důvod pro ty "dlouhé lety" befek. Troufnu si tvrdit, že útočnou aktivitu Luftwaffe radar vůbec neovlivnil. Respektive neměl vliv na rozhodování modrého štábu kam směřovat nálet a jakou silou.
K tomu já se nemohu objektivně vyjádřit.
Farky píše: Byli jsme s Aviemi neškodní, protože jsme nepotkali (navzdory "velebenému" radaru) žádné Heinkely He 111. Modří bombardéři zaznamenali snad jen dva kontakty s Aviemi za celý den. Jeden kontakt jsem byl já a rozhodně jsem nebyl nikým naveden na útočící svaz. Jinak bych si nastoupal a zkusil alespoň zaútočit. Takhle jsem tam jen trapně stínoval. Za celý den se Avie myslím nezmohly na jediný útok na Heinkely. Takže je úplně jedno, jaký má Heinkel model poškození. A myslím že není potřeba navést Avie na přesný kurs, stačí odhadnout cíl nebo trasu útoku a poslat tam vysoku hlídku ať si na ně počká.
Ale vždyť pokusy byly, především ráno proti průzkumákům, ale díky pádu přehledného radaru se minuli o pár km. Masaryk na jihu se také snažil, ale vzhledem k rychlostem máš pouze jeden pokus na záchyt (Befka ač rychlejší, nebyly vůči SB-71 na tom o mnoho lépe, a bez radaru by to byla také pro ně jasná loterie).
Ale kromě průzkumných letů směřovaly téměř všechny nálety na Plzeň nebo příhraniční letiště. Ač v rozkazu bylo "nelze vyloučit údery ani proti Českým Budějovicím, Praze, nebo dokonce Pardubicím - a Hradci Králové." Nezapomeň, že dvě letky byly dislokovány ve vnitrozemí, ale jelikož se tam kromě průzkumu (který se nám nepodařilo zachytit) nic nedělo - odpoledne byl hloubkový nálet na Jižní Čechy, ale to bylo v době, kdy byly dvě letky dislokovány v Plzni a Masaryk při výpomoci se svými 6/15 piloty vykrvácel při své prvním střetu nad Domažlicemi s minimálně dvojnásobnou přesilou Befek.
A jestli LW místo bombardování strategických cílů v Praze, Pardubicích a Hradci Králové se soustředila na Plzeňské letiště, tak to pro nás bylo dobře.
Ale to se nakonec v žádném hodnocení neobjevilo, jen se pořád operuje s tím, kolik LW zničila pilotů (že se započítají v logu mrtví i piloti, kteří dle pravidel museli nechat letadla na stojánkách, se ví, ale mlčí se o tom)
No a že by LW provedla bombardování Prahy, Pardubic či Hradce Králové jaksi nevím - otázka ovšem je, jaký měla LW primární rozkaz.
Uživatelský avatar
Ramon
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 432
Registrován: 18/9/2007, 17:30
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramon »

Když už je řeč o Masarykovi - neuvažovali jste na štábu po tom co se u té letky před akcí stalo, že byste trošku přeházeli letky - pokud by k Masarykovi přešlo po jednom roji od zbylých letek, tak by jsme měli 3 letky po přibližně 12 pilotech a u každé k tomu 3 záložní stroje (což by se dokonce přiblížilo reálným stavům roku 1938). Takhle toho Masaryk v šesti lidech moc dokázat nemohl.

K He-111 - jeden průzkumák jsme odpoledne potkali, Smis mu na chvilku pustil palivo a to bylo všechno. Aspoň jsme ho zahnali zpátky, ale stálo nás to po přepadu befkama 1 Avii.
Obrázek
Uživatelský avatar
Rosomak
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2318
Registrován: 7/8/2007, 08:54

Příspěvek od Rosomak »

To víš že se o tom uvažovalo. Ale z hlediska lidského by to bylo chybné.
Vždyť si vezmi, že ani ti, co byli u šmolíků nezdrhali k Avií, ač se cítili vysloveně jako stíhači.
Kluci v letkách si na sebe zvykli, tvořili spolu sehrané týmy. Stejný názor měli i velitelé letek.

To je logické, šest je méně než patnáct.
Jinak si své úkoly plnili vzorně, jen ta tragédie u Plzně mi pořád straší v hlavě. Taky mi mohlo dojít že piloti, kteří si ještě neměli šanci vystřelit na nepřítele, budou celí žhaví po akci...
Ale když to vezmu kolem a kolem, tak jestli tři hodiny poletovat nad Rakouskem a nenarazit na nepřítele, nebo tři hodiny sedět na zemi, ale po pořádném souboji...
A velitel letky (ZVP_Flanker_cz) tu melu přežil a dokázal se vrátit na letiště a přistát (logicky až poté, co přišel o své spolubojovníky). Ale byl z toho hodně špatný.
Uživatelský avatar
Hans S.
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 3767
Registrován: 22/2/2007, 04:34
Bydliště: Gartenzaun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hans S. »

Nepřesunout piloty k posílení oslabené letky byla imho pěkná hloupost :) I samotné letky musely přesouvat v rámci rojů piloty operativně, aby udržely svou bojeschopnost. Alespoň u nás :)
Uživatelský avatar
Tempik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1690
Registrován: 24/3/2008, 20:27
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tempik »

pokud vím, tak se to týkalo jen jediné letky šolíků, která stejně operovala v kooperaci s jinou letkou. Takže jestli by letělo 15 + 6. nebo 10 + 11 je vcelku jedno. Krom toho menší letky může provádět třeba útoky, na které není potřeba hnát 15 strojů - třeba najít a napadndout tanky wehrmachtu, které stejně nikdo nebránil a mohli si tam lítat prakticky i po jednom.
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4275
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Příspěvek od Alfik »

Fuči, z čistě vojenského hlediska je to blbost. Je lepší mít plnou a poloviční jednotu pokud jsou sehrané tak jak jsou. Můžeš je operativně posílat na úplně jiné úlohy, a pokud bys měl roztrhané dvě tříčtvrteční tak bys byl v háji.
Jednotky se doplňují nebo spojují, ale zbytečně se netrhají. Tzv. přeskupení a podobně rozhodně neznamená že bys roztrhal fungující celky a poskládal z nich něco nového u čeho bys musel znovu stvořit "esprit le corps".
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“