Bf 109

Bf 110 se žraločími zuby někdy bílé někdy žluté.

Moderátor: Hans S.
Myslím, že oficiální nařízení o hledně žlutých čumáků a křídel přišlo až v samotném závěru BoB. A jak píše Hans, jedná se o usnadnění identifikace, hlavně pro vlastní protileteckou obranu.Stuka píše:V Bitvě o Británii měly letadla Luftwaffe zabarvené nosy na bílo a žlutě. Bf 110s na bílo a Bf 109 na žluto.
To spíše s Typhoony (které si s Fw-190 pletli i britští a američtí stíhači). Tempest měl křídlo více podobné Spitfiru, nebo Thunderboltu (profilem zespoda). Typhoon měl křídlo rovné jako Fw. Hodně často se Typhoon a Tempest zamněňují, ale to jen tk mezi řečí. Vím, že nějaké Fw-190D9 snad měli mít nějaké čmáranice a dělali krytí právě letištím pro Me-262. Tuším to mělo přízvisko Cirkus. Spodní plochy letounu byly pruhy bílé v červeném podkladu.Alchymista píše:Marking podobný "inváznym pruhom" používali nemci napríklad aj na konci vojny v okolí letísk, z ktorých operovali Me-262 - obsluhy pl kanónov zaradených k ochrane letísk mali totiž tendenciu strieľať na všetko, čo Me-262 nepripomínalo - a predovšetkým na Fw-190, ktoré sa siluetou zospodu dosť podobali na nebezpečné Tempesty.
Právě že měli. Případy, kdy německá protiletecká obrana sestřelila vlastní stroj jsou už z polské kampaně. Během bitvy o Britiánii se zvláště německá obrana letišť v blízkosti kanálu, v důsledku téměř permanetního vzdušného provozu, dopouštěla častých chyb. Pilotům to samozřejmě usnadňovalo identifikaci, avšak nikoli tak zásadně jako pozemním jednotkám, viz žlutý (bílý) nátěr převážně na spodních částech stroje.karaya1 píše:Ani bych neřekl, že šlo o identifikaci pro vlastní protileteckou obranu (v létě 1940 k tomu mnoho důvodů Němci neměli)...
Přímo "invazní pruhy" u německých strojů jsem nenašel, ale pár podobně pomalovaných strojů:Hans S. píše:Viděl jsem jeden Fw 190 D kamuflovaný opravdu něčím, co velmi připomínalo spojenecké invazní pruhy - bylo to taky černobílé, ale výrazsně užší, nežli u spojenců. Ale teď si nevzpomenu, v jaké monografii takový Focke-Wulf byl.
ba ba, takto kamuflovaných letadel bylo pár kusů. Spíš je to taková zajímavost.Papageistaffel byla jen jedna taková trochu velká nafouknutá bublina
Jo, to jsem bral v potaz. Takže tedy měli při vzletu v nádržích "halb" místo "ganz", nebo deset minut v "luftu" a pak "zurik"? Nemyslel jsem celodenní hlídkování, to je utopie.Zemakt: například proto, že nemáš na nějaké to hlídkování palivo Usměv
Není to chybně interpretovaný Papagei? Myslím že pár zdrojů tvrdí, že právě Sachsenberg měl černobílou kombinaci pruhů a tím se odlišoval od zbytku "svých" mašin. Jeho "Červená 1" je pak označovaná jako "Černá 1".Hans S. píše:To, co jsem měl na mysli, mělo myslím černobílé pruhy jen na křídle. Když na tu fotku narazím a vzpomenu si, tak ji sem v budoucnu pro zajímavost dodám.