Temná stránka západní politiky z dob studené války

Konflikty a války po roce 1945 - Izrael, Korea, Vietnam...
Zamčeno
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

K Bleu

Příspěvek od v.m. »

Bleu píše:si zase zaštěkám...
nejsou to spíš výstřižky z recenze na onu knihu z roku !!!1986/7!!!?, Jen tak pro přesnost, kniha se nejmenuje „The myth of a best defence“ ale Blundering in to disaster: Surviving the First Century of the Nuclear Age, kdyby to někdo hledal. Tu je odkaz na recenzi v časopise New Scientist.

Edit: K dokumentům - poměrně velká sbírka jich je na stránkách Národního bezpečnostního archívu, ono totiž ti zlý Američané, co nás tu chtěly všechny pozabíjet (ještě že nás Sovětský svaz - Mírová hráz dostatečně těch 40 let bránil), mají značnou část dokumentů veřejně přístupnou.
Díky Bleu za upozornění. Z hlediska knihy máš naprosto pravdu. Omlouvám se ostatním.

K dokumentům Národního bezpečnostního úřadu: Že odtajnili celou řadu dokumentů je ovšem pravda. Že to neodtajňují příliš rádi, ale v celé řadě případů až na nátlak amerických badatelů v rámci Freedom Information Act, je také pravda. Že ty informace, které by až příliš dávaly nahlédnout pod pokličku jsou začerněny, to je také skutečností.

Obrázek

[align=center]příklad upraveného dokumentu[/align]

V každém případě, že je toho podstatně více než nalézáme, spíše se poukoušíme nalézti, na straně bývalého SSSR, nyní RF, je neoddiskutovatelná skutečnost! Bohužel!

---------------------------------------------------------------------------

Jinak jsi mi dal dobrý tip (prověřil jsem tvůj odkaz) a hned mi padlo do oka název téma:

"Rewriting Japanese History: Article reveals new information about U.S. nukes in “non-nuclear” Japan during the 1950s and 1960s".

Že by jsi chtěl naznačit, abych se věnoval tématu přítomnosti jaderných zbraní USA na teritoriích, která měla být bezjaderná??
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Strategie prvního jaderného úderu

Příspěvek od Lord »

Nebudu se vracet ke všemu, co jsem na tomto vláknu už napsal. Každý má právo na svůj názor, ale neměla by se zaměňovat fakta.

Vždy tomu tak bude, že akce, která se jeví jedné straně jako defenzivní, se mohou, či budou jevit druhé straně jako ofenzivní. Taková je už realita života.

Nicméně, je zcela zřejmé, že americká politika odstrašování, a to v jakékoliv formě, byla vždy založena na filozofii prvního úderu, zda odstrašujícího, preventivního, či jiného není až tak podstatné.

Samozřejmě je podstatné to, v jaké míře by se to dotklo té či oné země, případně koalice.

Je více než zřejmé, že poté, co se USA přesvědčily, že by mohlo být jadernou válkou dotčeno i jejich území (např. jinde rozebíraný plán „Offtackle“, který byl podroben značné kritice, ne pro své zaměření útoku na SSSR, ale z důvodu, že USA jej nebyly schopny k roku 1952 realizovat, a pak už se to „jaksi vyvíjelo s tím, že tento útok by nebyl pro USA beztrestný“).

Nemohu se samozřejmě smířit ani s tím, že případné „výběrové/preventivní/selektivní údery, měly být zaměřeny zejména proti spojencům SSSR v Evropě, tudíž i Československu.

Neuspokojilo mně ubezpečení, že by pravděpodobně nebyly zamířeny proti Praze (to proto, aby si to „pražská vláda mohla ještě rozmyslet a včas kapitulovat), ale proti jiným, „méně významným“ městům, jako České Budějovice, Ostrava apod.

Moderní historie Spojených států je plná příkladů použití této filozofie. Nebudu je uvádět, abych až příliš některé neiritoval.

v.m. jen tak dál, pouze taková fakta otevřou lidem oči, tleskám za odborné informace! Tvoje příspěvky jsou hotové fundované články, rád pročítám! USA jako mocnost má zkrátka velmocenské uvažování, co nějakých pár miliónů někde v ČR, tolik obyvatel má třeba jen New York.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Příspěvek od skelet »

Si trochu rýpnu - aspoň je vidět, která města byla pro ČSSR skutečně důležitá, a která nestála ani za plýtvání municí :mrgreen:
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Příspěvek od Polarfox »

Já budu raději v tom na které se neplýtvá :D

Každopádně nemál iluze, že kdyby se něco semlelo, že by se na nás bral zvláštní ohled. Možná by se pak někdo pozastavil nad mapou a přemýšlel co že to tu vlastně na tom mastným fleku bylo...
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Příspěvek od Dzin »

Lord: Hele, to se učíš u v.m. jak napsat příspěvek aby v něm nebylo patrno, co chceš vlastně říci? ;-)
Jestli jsem tě pochopil, tak nesouhlasíš s vojenskou politikou a strategií USA v rámci studené války? A to z toho důvodu, že je založena na jaderném odstrašení a deklarování strategie prvního úderu a ten je namířen i na státy Varšavské smlouvy?
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Já se ptám proč měly být útoky nařízené i na nás nevinné státy? Protože prostě měli kapacitu na to, tak by šoupli i něco na nás ... sviňárna největšího kalibru. Já se ptám měli jsme na svém území jaderné rakety? Proč udělat z půlky Evropy měsíční krajinu. Pěkní ptáčkové to byli.
Uživatelský avatar
Cassius Chaerea
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1247
Registrován: 19/9/2007, 10:52

Příspěvek od Cassius Chaerea »

Lord píše:Já se ptám proč měly být útoky nařízené i na nás nevinné státy? Protože prostě měli kapacitu na to, tak by šoupli i něco na nás ... sviňárna největšího kalibru. Já se ptám měli jsme na svém území jaderné rakety? Proč udělat z půlky Evropy měsíční krajinu. Pěkní ptáčkové to byli.
Nevinej státeček co má jednu z 10 největších armád na světě? Co to tady Lorde zkoušíš?
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Ano, tak bojujme konvenčně jako chlapi. Ptám se zmohli by jsme se sami na ofenzívu, když by byla ze SSSR měsíční krajina? Nebo to měla být jen nátlaková politická akce, která by nás donutila k bezpodmínečné kapitulaci podobně jako Japonsko. Zkrátka to chtěli vzít jak se říká „z jedný vody na čisto“. Vyřešit celou situaci rychle a z pozice síly, typická americká doktrína. Tito lidé pak hovoří o zločinech proti lidskosti, když mají sami máslo na hlavě.

Naopak na území západního Německa bylo během studené války zhruba 200 nukleárních zbraní.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/nemecko-se-rozho ... r_nato_inc

Většinou to byly taktické jaderné zbraně, které měly zajistit bezpečnost Německa a dalších států NATO proti pozemní ofenzívě. Tomu rozumím a lze to přijmout, ale u „preventivního úderu“ to je těžké.

Viz. http://joch.blog.idnes.cz/c/136636/Je-d ... brane.html

Samozřejmě i ČSLA měla k dizpozici taktické jaderné prostředky na odstrašení agrese NATO.

Debata pak možná zde www.palba.cz/viewtopic.php?t=4435
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Příspěvek od cernakus »

Cassius Chaerea:

ČSSR měla opravdu tak velkou armádu, aby se vešla do desítky? Jaké bylo dle tvého názoru pořadí (zhruba)?
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Příspěvek od Franz Trubka »

V letech 1975 77 jsem byl vojakem zakladni sluzby CSLA.Po absolvovani SDZ v Brezne nad Hronom jsem se dostal do Plzne k vu 8808,raketometnem oddilu 19.msd.Divnou shodou okolnosti jsem se jako zakladak stal velitelem 1.baterie na dobu zhruba 3mesice.Chodil jsem jako dozorci utvaru do sluzby ,mel pristup k dokumentum,ktere se tam nachazely.Zvlaste telefoni seznam byl zajimavy.To mnoztsvi utvaru bylo neskutecne.Po skonceni "velitelovani" jsem jako velitel uazu rozvazel tajnou poctu cele plzenske divize.Kolik techniky,tanku,skladu s vojenskym materialem a vybavenim bylo v okoli Plzne je proste neuveritelne.CSSR v te dobe nebyla nevinnym statem,to tedy rozhodne ne. Ps:po 35 letech jsem se stal znovu vojinem.Verim, ze mi velitelstvi Palby posle do Chicaga novou vychazkovou knizku,ta stara je uz skoro popsana :D :D :D
Uživatelský avatar
Stuka
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2120
Registrován: 22/8/2010, 20:18

Příspěvek od Stuka »

Vojíne Trubko :D tak nám prozraďte, když jste včil v té americe, kdo zavraždil Kenedyho a kde maj ukrytý ty mimozemšťané... A pěkně to tam hlídejte a bojujte proti imperialistúm - Sorry za OT :D
Tak by jsi nám mohl říct už nějaké vojenské tajemství z okolí Plzně - umístění raket třeba a množství tehdejší techniky.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Příspěvek od Franz Trubka »

Mimo toho vojina jsem to myslel docela vazne.Chtel jsem jen napsat z vlastni skusenosti pro lidi,kteri znaji studenou valku pouze z literatury a iternetu,ze CSSR vte dobe byla silne ozbrojenou soucasti VS a stejne protizapadni jako SSSR.Nikoliv nevinnou zemi pod sovetskym vlivem.Takze pri jadernem uderu NATO na VS podle mne nebyl dulezity stat ale vojenska hodnota cile.Takze by CSSR svuj pridel"nuke"urcite dostala.Studena valka skoncila bez pouziti sily a ted uz je to jenom diskuse,na ktere strane sedeli vetsi mizerove a lotri.
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Franzi vystihl jsi to poměrně přesně. Dodám tedy nějaké počty, ať diskuse o větších lotrech může pokračovat :)
Sláva Československé lidové armádě, nejlepší a největší vojenské mašinérii, kterou jsme kdy měli a z které šel strach!

www.csla.cz

Doktrína: Pro ČSLA byla podle platných bojových řádů obrana považována za jeden z hlavních druhů boje. Bylo stanoveno, že je to jediný způsob jak způsobit protivníkovi rozhodující ztráty a pokud máte obranou politickou doktrínu, jak přenést boj zpět na jeho území poté, co jeho agresi správně vedenou obranou vyčerpáme.

Statistiky

BVP 1 - Bylo zaváděno od roku 1974, v roce 1988 jich bylo celkem 2074 kusů.
BVP 2 - Bylo zaváděno od roku 1983 v celkovém počtu 280 kusů.

Počet tanků 4680 kusů v roce 1988 (jiný zdroj uvádí jen 3400 tanků), je ale si třeba uvědomit jaká byla skladba jednotlivých typů?

Dále Čs. armáda disponovala k 1.7. 1988 celkem 541 protitankovými raketovými komplety, z nich bylo

- 180 zabudováno na BRDM-2 (153 ks 9P133 s PTRK Maljutka-P a 27 ks 9P148 s PTRK Konkurs)

- 361 nesených (z toho 203 ks PTRK 9K11 Maljutka-M a 158 ks PTRK 9K111 Fagot).

- Kromě toho byl PTRK 9K11 Maljutka ve výzbroji 2074 ks BVP-1 a 15 BRM-1K,
Doplňovalo je PTRK 9K113 Konkurs ve výzbroji 41 ks BVP-2 v roce 1987.

Do 31.12.1990 se množství vezených PTRK zvýšilo na 186 (dodávkou 6 ks 9P148) a nesených na 380 (dovozem dalších PTRK Fagot), tj. v souhrnu na 566 ks.

Odkazy:
http://cs.wikipedia.org/wiki/BRDM-2
http://cs.wikipedia.org/wiki/9K11_Maljutka
http://cs.wikipedia.org/wiki/9K111_Fagot

Organizace armády, viz. sekce www.palba.cz/viewforum.php?f=299
Údaje pak poskytují články Komisaře, např. www.palba.cz/viewtopic.php?t=3381

Plán použití Československé lidové armády v době války

http://armada.vojenstvi.cz/povalecna/studie/8.htm

„Překročili jsme Rýn v prostoru Štrasburku, soudruhu generále,“ řekl náčelník štábu Československého frontu genpor. Václav Vitanovský. Měl přitom však zachmuřenou tvář a pokračoval. „Naše divize jsou však značně oslabené bojem a na Epinal a Dijon postupují jen s největším vypětím sil. Některé divize prvosledové 1. a 4. armády při plnění dosavadních úkolů zcela ztratily bojeschopnost a bylo třeba je vystřídat. Podařilo se sice zasadit část divizí druhého sledu frontu, ty ale tvoří převážně záložníci starších ročníků. Navíc s výjimkou jedné divize disponují jen tanky T–34/85, nikoliv moderními T–54A, které jsme ztratili během předcházejícího týdne při bojích se západoněmeckou a americkou armádou v jižním Německu.

http://armada.vojenstvi.cz/povalecna/studie/17.htm

Československá armáda se začala připravovat na vedení války za naprosté podřízenosti sovětské armádě. Již v srpnu 1950 se zahájilo přepracovávání operačních plánů, které nadále předpokládaly, že se naše armáda stane součástí frontu vytvářeného především na základě sovětských vojsk. Přijal se „Plán maximální zbrojní výroby“ na roky 1951 až 1953 a válečná armáda, kterou mělo v případě války tvořit více než 760 tisíc vojáků a 23 vševojskových divizí, začala dostávat nejprve stovky a později tisíce nových tanků, děl, letadel a jiných bojových prostředků. V této době se ještě v první fázi případného válečného konfliktu počítalo s obranou. Teprve po odražení úderu protivníka a po příchodu sovětských vojsk na naše území se počítalo s přechodem k „aktivní činnosti“, tj. do protiútoku.

Postupem času se ale přijímala opatření, která zvyšovala úderné a palebné možnosti naší armády. Početní stav válečné armády se ve 2. polovině 50. let sice zmenšil na 650 tisíc osob, ale zbývajících 16 vševojskových divizí mělo v případě válečného konfliktu disponovat mnohem větším množstvím zbraní, než tomu bylo dříve. Kvalitativní změnu přineslo především plánované použití jaderných zbraní.
V organizaci armád se objevily raketové brigády, tankové a motostřelecké divize zase postupně získaly oddíly vojskových raket. V této době se ovšem na území našeho státu nenacházely jaderné hlavice a čs. armáda je měla od sovětské armády obdržet až v době zvýšeného nebezpečí. Naproti tomu byla provedena drastická redukce klasického dělostřelectva, takže např. místo původních pěti dělostřeleckých divizí na operačním stupni v roce 1963 nadále existovaly jen tři dělostřelecké brigády a tankové divizi z pěti dělostřeleckých oddílů zůstal pouze jeden.

Československo – výzbroj armády

- počet obyvatel : 15 000 000
- vojenská základní služba 2 roky
- počet osob v ozbrojených silách : 195 000

Pozemní síly : 140 000 - základní služba z toho 100 000

5 tankových divizí
5 mechanizovaných divizí
1 výsadkový pluk
2 protitankové pluky
2 dělostřelecké brigády
2 protiletadlové brigády
3 raketové brigády – Scud

3 400 tanků ( T – 54/55, 100 T – 62 ?,100 T – 72,
680 OT – 65, 400 BVP,3000 OT – 62, - 64, - 810,

Dělostřelecké prostředky : 150 ks 100 mm, 600 ks 122 mm,50 ks 13 mm, 120 ks 152 mm děl., rak., houf. a samohybných houf., minometů 82 mm a 120 mm. 300 ks RM – 70 122 mm, 130 mm raketometů.

Zálohy : 300 000 ?

Letectvo : 55 000 ( z toho 18 000 základní služba )
471 bitevních letounů
12 letek stíhacích bombardovacích = 6 křídel Su – 7BM/U ( 80 ks ), 12 MiG – 23 BM
3 křídla Mig – 21 / 21 U ( 42 ),
3 křídla MiG 17 ( 30 )
18 letek přepadových stíhačů MiG 21/ 21U ( 252 )
3 letky průzkumné 1 lehká MiG 21 RF ( 25 ), 2 lehké L – 29 / 39 ( 30 )
2 dopravní letecké pluky - lehký An – 24 ( 6 ), Il – 14 T ( 40 ), 1 Tu 134, letka L – 410 M
1 vrtulníkový pluk 3 letky Mi 1 / -2,Mi – 4 ( 50 ), Mi – 8 ( 20 ), Mi – 24
Cvičné letouny L – 29, ( 150 ), L – 39 ( 24 ),Zlín ( 326 )
Zálohy letectvo : 50000

Zdroj: http://forum.csla.cz/forums/thread/9855.aspx

Technika Československé lidové armády 1948 – 1989. Podrobný seznam co kdy měla, ale počty nejsou uvedeny.
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/36231

Videa

Vojenské přehlídky ČSLA
www.youtube.com/watch?v=vUogidp1PTI

Fikce – Moskva, říjen 1989 Gorbačovovi se Perestrojka vymkla z ruky ...
www.youtube.com/watch?v=ZfN9I91LUGM

Cvičení
www.youtube.com/watch?v=mT43XYneX_E

Copak je to za vojáka? - Cvičení ČSLA
www.youtube.com/watch?v=qbz1979OU3c
Dobrá masírka ...
Uživatelský avatar
Bleu
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1693
Registrován: 29/9/2009, 00:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bleu »

Lorde jistě také protestuješ proti náletům co zde provádělo USAF a RAF za WW2? To jsme byly také neviní.

Nebyli jsme snad součástí Varšavského paktu? Tak jaký "neviní" ?
Obrázek

"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Anonym -

Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
v.m.
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 249
Registrován: 19/1/2011, 18:51

Co chtěli spojenci

Příspěvek od v.m. »

“ Vnutit Rusku vůli Spojených států a Britského impéria“

II. SV ještě neskončila a Britové, stejně jako Američané, už plánovali ve světě další konflikt. Jako příklad plánování „hájení amerických zájmů ve světě“, jsem na tomto vláknu uvedl některé skutečnosti k plánu „Offtackle“ (ten nebyl jediným plánem svého druhu).

Dnes se chci zmínit o ještě dřívějším plánu, z pera britského premiéra Winstona Churchilla, nazvaný „Operation Unthinkable“. V rámci operace se měl připravit bleskový útok proti Rusku, který byl naplánován na 1. července 1945.

Obrázek Obrázek

Základním cílem tohoto plánu, útoku na Sovětský svaz, či přesněji v plánu použitý termín Rusko, byl: ""Russia: Threat to Western Civilization"to impose upon Russia the will of the United States and the British Empire“ - Rusko: hrozba západní civilizace. “ Vnutit Rusku vůli Spojených států a Britského impéria“.

Jakým způsobem? Útokem na SSSR, který počítal se zahrnutím dalších vojenských sil, včetně polských a maďarských jednotek a také německého Wehrmachtu v počtu cca 100.000 osob, které Británie k této úloze připravovala.

Kdo se chce seznámit s 37 stranami dokumentu Operation Unthinkable:, British War Cabinet, Joint Planning Staff, Final Reports: 22 May 1945, najde fotokopie: http://www.history.neu.edu/PRO2/

V ruském jazyce naleznete část Falinovy práce, která se touto problematikou zabývá „Без штурма Берлина Россию ждала бы Третья мировая война“na http://www.x-libri.ru/elib/innet223/00000001.htm,

zde alespoň úryvek: „12. dubna zemřel prezident Franklin D. Roosevelt; Churchill přemlouval jeho nástupce Trumana, naléhal, dokazoval mu, že není nutné dodržovat dohody z Jalty a Teheránu. Truman se však obával, že bude-li Amerika bojovat proti Rusům a navíc sama proti Japoncům, může ztratit milion až dva amerických životů.

Kromě generála Pattona, specialisté nedoporučovali útok na SSSR: nezdaří-li se bleskové vítězství, bude obtížné válku skončit (tehdy ještě nebyla vyzkoušena atomová bomba).

Patton prohlásil, že nehodlá se zastavovat na demarkační lince podél Labe, ale že půjde dále na Polsko, odtud na Ukrajinu a Bílou Rus, až do Stalingradu. Rusy nenazýval jinak, než "potomci Džinghischána", které nutno vyhnat z Evropy.

Avšak o plánu se dozvěděl i Stalin a vydal rozkaz vzít útokem Berlín, navzdory dohodě v Jaltě. Wehrmacht byl připraven na ulicích Berlína vytvořit nový Stalingrad. Tato operace stála život 120 000 ruských vojáků, ale zachránila Evropu před novou válkou. Berlín padl už 2. května.“
-------------------------------------------------------------------------------------

Jeden z ruských žurnalistů poté, co NATO začalo bombardovat Jugoslávii napsal, že „vše to, co se v naší zemi v sovětské éře psalo o NATO, se potvrdilo, konkrétně, tvrdě, tragicky“.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Jasně třeba nálet na plzeňskou Škodovku na konci války byl zbytečný ...

http://www.kscmdoma.eu/P%C5%99e%C4%8Dt% ... %A1lky.pdf

Tragické události způsobené bombami amerických spojenců, často jen náhodných, či proto, že se letci potřebovali zbavit svého nákladu, je mnohem více.

O tom, zda mělo jarní bombardování železničních uzlů a průmyslových objektů na území tehdejšího protektorátu těsně před koncem 2. světové války nějaký smysl, se i dnes vedou odborné pře. Z laického hlediska se však ničení majetku, který mohl pomoci osvobozené Československé republice v její poválečné výstavbě, jeví jako nesmyslné.
O zbytečných ztrátách na životech civilních obyvatel je snad zbytečné vůbec přemýšlet.
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Příspěvek od Franz Trubka »

Souhlasim s Lordem,niceni ceskeho prumyslu na konci valky byl nesmysl.Co se tyce CSLA,mam podezreni, ze pod jmenem Lord vystupuje armadni general ing.M.V. :D Soupis te techniky je uctyhodny,ale nevypovida vubec nic o jeji bojove hodnote.CSLA by v polovine osmdesatych let nedojela k kanalu La Manche ani kdyby se Nato vzdalo bez boje,premalovalo sipky u silnic do ceskeho jazyka a vsecny svoje tylove a opravarenske prostredky nam dalo k disposici.
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
LWG
vojín
vojín
Příspěvky: 14
Registrován: 10/5/2010, 21:43

Příspěvek od LWG »

„Jasně třeba nálet na plzeňskou Škodovku na konci války byl zbytečný ... „
Nemyslím, že ničení zbrojního průmyslu a dopravních sítí v na území ovládaných nepřítelem se jevilo z hlediska doby jako zbytečné - kdy skončí válka nikdo na jisto nevěděl a třeba ničení nádraží v týlu nepřátelských vojsk bych viděl jako důvodné, pokud tato vojska kladou odpor a konečně zbraně, náhradní díly a munici potřebují také stále.
Článek z Haló novin jasně ukazuje na relativně vysoké kolaterální škody, úměrné tehdejší technické vyspělosti bombardovacího letectva. Musíme také vzít v úvahu skutečnost, že každé vojenské jednání, jako kterékoliv jiné lidské snažení, má určitou setrvačnost a říci kdy už necháme boj čistě na taktické úrovni a strategického bombardování se vzdáme, je prostě těžké.

Osobně jsem přesvědčen, že do zničení nepřítele (jeho schopnosti nebo ochoty vést boj) se bojuje plnou silou a tehdejší velení to tak vidělo. Hodnotit, co mělo a nemělo smysl je snadné zpětně a velmi těžké aktuálně.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Příspěvek od Lord »

Dva týdny před kapitulací Německa už byla situace jasná ...

Nejtěžší a nejkrvavější nálet se odehrál v noci z 16. na 17. dubna 1945, kdy západočeskou metropoli „navštívilo“ 222 britských lancasterů, vedených 11 mosquity. Zničeno bylo seřazovací i osobní nádraží a řada průmyslových podniků - ovšem opět s výjimkou Škodovky. Ztráty byly značné - 624 mrtvých a 453 zraněných, k tomu 115 zničených a 2217 poškozených domů.

Samotná Škodovka si však počkala na svou zkázu ještě týden.

Roosevelt a Churchil příliš nevěřili Stalinovým slibům o respektování demokratického vývoje v Československu a obávali se sovětské expanze v poválečné Evropě,“ řekl tehdy podplukovník Hanauer. „Myslím, že největší obavy měli z toho, že by Škodovy závody mohly být demontovány a zařízení odesláno do SSSR... Oba státníci předpokládali, že až americká armáda vstoupí do západních Čech, budou už Sověti ovládat velkou část území státu. I když bylo pravděpodobné, že americké jednotky obsadí Plzeň, bylo nemyslitelné zničit Sovětům závod před nosem.

Add Haló noviny, kde to říkají „na plnou hubu“.
Americkému velkokapitálu šlo hlavně o zničení významného centra naší ekonomiky - Škodových závodů v Plzni v dané oblasti. Americký velkokapitál, vojáci a zbrojaři vedení vztekem a nervozitou z toho, že uvedené centrum naší ekonomiky nebudou ovládat, přistoupili ke zničení závodů v Plzni. 25. 4. 1945 se uskutečnilo poslední masové bombardování Škodovky. Bylo to současně poslední bombardování v Evropě.

500 bombardérů USA svrhlo na uvedený závod 5000 tříštivých, fosforových a zápalných bomb. 29 objektů Škodovky bylo totálně zničeno, 21 těžce poškozeno… nebyl elektrický proud, komunikační a celková infrastruktura byla zničena.

Americký generál Patton, když si prohlížel ruiny Škodovky, prohlásil: Dobrá práce, jsem spokojený!

Tajemství čtvrté brány
V této části zničené Škodovky »pracovaly« dva týmy Američanů ze strategické rozvědky. Zajímaly je výrobní a technologické plány. Prototypy nových německých zbraní, které nebyly použity na frontách. Hledaly archiv závodu, ale ten byl zničen při americkém bombardování. Části archivu a plánů v některých výrobnách nám však přesto Američané ukradli. Náhradní válečný německý archiv nových zbraní a komponentů se ale Američanům nepodařilo odcizit.

22. července 1945 se skupina Američanů převlečených do uniforem důstojníků československé armády zmocnila československých odborníků na odstředivé lití dělových hlavní a unesla je do Mnichova.
Americký lup ve Škodovce mohl být ještě větší. Naši vlastenci a nové bezpečnostní orgány ČSR tomu zabraňovali.
Zdroj: www.halonoviny.cz/articles/view/205881

A na závěr trochu komunistický agitky, toho nejtvrdšího zrna ...
http://www.fronta.cz/kniha/bartosek-pic ... -roce-1945
Stejní autoři mají na svědomí i tuto propagandu
www.komsomol.cz/clanky/951_usa_v_cr_03.html

Zde se už k tomu nebudu více vyjadřovat, protože by se odbíhalo od hlavního tématu. Zabíhá se už příliš do politiky a raději budeme respektovat jen fakta.

Samostatné téma o tom tady www.palba.cz/viewtopic.php?t=452
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Příspěvek od kopapaka »

Franz Trubka píše:CSLA by v polovine osmdesatych let nedojela k kanalu La Manche ani kdyby se Nato vzdalo bez boje,premalovalo sipky u silnic do ceskeho jazyka a vsecny svoje tylove a opravarenske prostredky nam dalo k disposici
To je docela možné, jenže i první útočná vlna potřebuje cíl ( a to dost vzdálený ), protože by jinak upadlo " nadšení ", o bojovém výkonu nemluvě.

Pokud jde o nespolehlivost techniky, tak to jinde nebylo jiné, stačí se podívat kolik jednotek se po Pouštní bouři chlubilo zvýšením bojeschopnosti těsně před nasazením v této operaci. Čísla z hlavy nevím, ale v některých případech to byl pěkný skok. V případě náhlého nasazení by asi na podobné úpravy moc času nebylo...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Zamčeno

Zpět na „Události a konflikty po roce 1945“