http://www.debata.palba.cz/viewtopic.php?id=29
Předem chci upozornit, že tento topic nezakládám kvůli rasové nenávisti a není to politické téma. Je to vojenské téma na vojenském fóru, ale jestli se někomu bude zdát nevhodné, může ho smazat. Ještě chci poděkovat všem za příspěvky v minulém topicu, který se zabýval židovskou otázkou, mnoho příspěvků bylo zajímavých a dost jsem se dozvěděl...Měl bych další dotaz na všechny, co se zajímají o 2. světovou válku. Zajímalo by mě, jestli na straně spojenců bojovali příslušníci rómského národa. Přiznám se, že na fotografiích jsem nikoho neviděl. Hledal jsem na netu a také v knihách, např. dobrá a detailní je Druhá světová válka-Den za dnem od Donald Sommerville. Ale nic jsem nenašel. Inspiroval mě totiž jeden dokument na ExplorerTV, kde byl dokument z 2. sv. války. Byl tam výčet národů, které bojovaly pod spojeneckým vedením (Poláci, Češi, Slováci atd.) Kdo z vás viděl film Obecná škola, tak si určitě vzpomene na scénu, kdy učitel Igor Hnízdo popisoval jeden zažítek z války-partyzáni chtěli eliminovat jeden německý tank a právě jeden romský voják hrdinně tank zničil...