V Rusku vyvinuli silný
30 mm protipancéřový
„projektil zabijáků“ BOPS, který radikálně rozšiřuje možnosti bojových vozidel pěchoty, vrtulníků a bojových dronů. Nyní lze snadno zničit lehká obrněná nepřátelská vozidla a lze ohrozit údajně i nejnovější silně pancéřované tanky, tam kde je jejich ochrana nejslabší.
Díky konstrukčním prvkům má munice vysokou nárazovou rychlost a přesnost. Munice snadno projde stěnami pevných budov, což je zvláště důležité v městských bitvách.
Kanóny využívající novou munici jsou také instalovány na útočných helikoptérách
Mi-28 a Ka-52. Sověti poprvé 30 mm zbraň namontovali do vrtulníku
Mi-24P. Čtyřhlavňový kulomet
Yakb-12.7, který byl umístěn na nose vrtulníku Mi-24D a V, byl nahrazen výkonným dvouhlavňovým kanónem GS-30. Vzhledem k tomu, že konstrukce vrtulníku nepočítala s instalaci tak silného děla, bylo dělo pevně instalováno na pravé straně. Cílení bylo prováděno "celým vrtulníkem". V současnosti některé moderní vrtulníky mají natáčecí automatické kanóny. Ale srovnávat dřívější kanón, je jako porovnávat útočnou pušku a karabinu. Ráže se zdá být stejná, ale účinek zásahu je dramaticky jiný.
Mi-28N má jednohlavňový 30mm kanón
Šipunov 2A42 instalován v přední rotační věži.
Ka-52 má však podobně jako Mi-24P umístěn kanón na pravé spodní části, do oblasti těžiště mezi rámy pomocných zařízení - na nejodolnější a nejtvrdší místo trupu. Toto uspořádání snížilo dopad zpětných sil na vrtulník a zajistilo nejvyšší možnou přesnost střelby, čtyřikrát vyšší, než přesnost střelby vrtulníků Mi-28 se stejnou zbraní
2A42.
Ale každé řešení má své pro a proti, co si myslíte vy

Je lepší na palbu Mi-28 nebo Ka-52 ? Nebo bude záležet na podmínkách a dokonalosti zaměřovacích systémů ?