Michane, tak jsem asi našel, část, co mi chybělo.
Je to bráno z finského originálu, ale zase tam spousta informací chybí - vyhlášení války od VB, nabídka na vyjednání od USA - a to v době, kdy měla finská vláda vyjednávat....
Viz: "...Poté, co přerušila jižní část Murmanské magistrály a dosáhla linie Ladožské jezero - řeka Svir - Oněžské jezero, Mannerheim ofenzívu ukončil a vyzval vládu, aby nabídla SSSR výměnu mír a uznání hranic z roku 1939 za navrácení Ruské Karelie. Vláda tak několikráte tajně učinila, byla však pokaždé odmítnuta...
Následovalo dva a půl roku klidu, přerušeného jen v roce 1942 zcela neúspěšnou ofenzívou Rudé armády na řece Svir...
V létě 1944 zahájila Rudá armáda zdrcující ofenzívu. Pro Mannerheima znamenala strašlivý šok, protože se spolehl na hlášení tajných služeb, které mu dodaly mnohem pozdější datum a podstatně menší síly nepřítele. Přední obranné linie na Karelské šíji byly proraženy z chodu a dříve než se stihly shromáždit hlavní finské síly, byla prolomena i hlavní obranná linie. Mannerheim si ale i přesto zachoval chladnou hlavu. Odvolal panikařícího velitele vojsk na Karelské šíji (který hodlal své dosud nesoustředěné jednotky vrhnout po částech do sebevražedného protiútoku) a nařídil frontovým jednotkám vést zdržovací boj a pomalu ustoupit k improvizované linii Taipale-Vuoksi-Západní břeh Viipurského zálivu..."
http://cs.wikipedia.org/wiki/Carl_Gusta ... Mannerheim
http://www.mannerheim.fi/tori_e/tori.htm
Ty píšeš v
této části, že "Dne 6. prosince 1941 finský parlament manifestačním usnesením potvrdí – přisvojení území odtržených od Finska mírovou smlouvou se Sověty! Oblast sovětské Východní Karélie, kterou finská vojska obsadila, se považují za prozatímní zástavu! Území mají být pádným argumentem při uzavírání míru!"
Dále že prvním jednáním o míru byla až aktivita sovětské strany, ale až v
červenci 1943
O chybě finské rozvědky před útokem na Karelské šíji v létě 1944 jsem také nenašel zmínku - je pak jasná souvislost, proč se SSSR podařil tak rychlý průlom - odvedl pozornost k jinému úseku fronty.