OSSR - výběr nového obrněného vozidla 4x4

Odpovědět
Wolfhound
nadporučík
nadporučík

Re: OSSR - výběr nového obrněného vozidla 4x4

Příspěvek od Wolfhound »

mikojan29 píše: 23/10/2024, 17:03 Jednoducho jedno aj druhé sú naprd ťažké mastodonty.
Ak 4x4, tak len toto vozidlo:
JLTV
Len to by si politici nemohli ulievať vatu.
:up:

Ono dění kolem obrněných 4x4 je teď zajímavé sledovat v obou částech bývalé federace.
pjaro77
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od pjaro77 »

mikojan29 píše: 23/10/2024, 20:08
pjaro77 píše: 23/10/2024, 19:23
Lynx píše: 23/10/2024, 17:27 Ono tie tazke 4x4 maju sluzit najma ako ucelove nosice, napr pre aparaturu REB.
Keď majú slúžiť ako účelové nosiče, tak ich fakt netreba tisíc ako spomínal Zmeko. Vojakom chýba mobilita a tú dosiahnu lepšie pomocou 6x6. Ak nie patrie, potom zakúpiť či čiastočne vyrábať titus.
Podľa informácií z výstavy FFF sa chystá Tadeas od TDV na predvádzačku na SK...aká náhoda :shock:
To viem, preto si myslím, že nákup a výroba tisícky OT4x4 do OSSR sú len sny Zorka Kollára .
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Juraj Tichý píše: 23/10/2024, 16:00 Jednoducho po daždi to malo problém prejsť terénom, lebo naše ilovite pôdy a 9t na nápravu. Je jedno akým výkonom ti bude motor krútiť prešmykujucimi kolesami.
Takže Boxer je také na kokos touhle logikou, dobré vědět... :)
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

mikojan29 píše: 23/10/2024, 20:14
Juraj Tichý píše: 23/10/2024, 17:14 JLTV je príšerne drahé s nízkou kapacitou (len 4 vojaci).
Myslíš, že tie ostatné dve budú lacnejšie? O tom veľmi pochybujem.
Kapacita síce o 2 ľudí väčšia, ale o koľko ton väčšia hmotnosť? Dosť veľký nepomer. To už radšej 6x6 ako tieto obludy.

Videli ste ich niekedy naživo v porovnaní s JLTV?
Patriot II co začíná na 13,5 tunách má kapacitu 8 lidí... výrazně vyšší užitnou hmotnost. Motáš tu dohromady dvě kategorie vozidel, každá s trochu jinými možnostmi a designovou filozofií. Třeba Poláci z Autosanu jsou z té mašiny a jejích možností nadšení. Jednoduše záleží na potřebách/roli a podle toho se hodí jedna koncepce nebo druhá (platí i o Gerlachu a tom Izraelci)

Naživo jsem viděl oba, v obou jsem byl a oba jsem viděl jezdit, jen aby bylo jasno. A zrovna JLTV (z velké části vinnou řidiče) tolik dojem neudělalo, když šlo o překážky.

Mimochodem, JLTV pro AČR nabízelo STV (taky nabízeli MAN z nějakého důvodu), takže to, že tam nebude bakšiš bokem, zvláště když teď STV na SK koupilo Kerametal a zachytil jsem tu, že STV se snad také má ucházet či co. No, těší mě tvůj optimismus.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

NOTNA píše: 23/10/2024, 19:48
pjaro77 píše: 23/10/2024, 19:21 Keď to fungovalo na V3S, prečo by to nefungovalo na 4x4 ?
V3S bola náklaĎák 6x6, dnes sa nevyrába a nepoužíva ani podvozok - zastaral.
Pozri napr. špeciály na trial, off road ... evolúcia Tatry na Dakaroch. Toto na 4x4 v premáčanom alebo sypkom teréne jednoducho nefunguje.
Zajímavé, Šoltys byl s 4x4 815 na Dakaru ve 2022 šestý. A Poláci jsou tedy hádám labilní, když Waran prošel, zvláště s přihlédnutím k tomu, že polské testovací prostory jsou na písčité půdě, zejména HSW. A ti maníci z UAE teda taky ještě nezjistili, že na sypkém terénu to nefunguje. Ale tak, jsem rád, že tu už se to vše zřejmě prokouklo.

https://www.youtube.com/watch?v=-Swq9BOHABI&t=45s
Naposledy upravil(a) Danik dne 24/10/2024, 01:53, celkem upraveno 1 x.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

pjaro77 píše: 23/10/2024, 19:23
Lynx píše: 23/10/2024, 17:27 Ono tie tazke 4x4 maju sluzit najma ako ucelove nosice, napr pre aparaturu REB.
Keď majú slúžiť ako účelové nosiče, tak ich fakt netreba tisíc ako spomínal Zmeko. Vojakom chýba mobilita a tú dosiahnu lepšie pomocou 6x6. Ak nie patrie, potom zakúpiť či čiastočne vyrábať titus.
Jestli potřebují obecnou mobilitu a zároveň palebnou sílu pro lehké útvary, tak JLTV s CROWS je fajn volba, která má jedno velké ale. I pokud se zvolí JLTV s věží pro střelce (trochu by se tím i ušetřilo), pořád je kapacita vozidla 5 osob. Takže prvek co bude sesedat má 3 lidi... No... to není moc. Právě AČR už za roky užívání LOV50B (Iveco LMV s protectorem) zjistila v rámci užívání zejména u 44.lmopr, že je to prostě málo, a Ukrajina tohle jen potvrzuje, roj o 3 lidech venku moc nevydrží, z celé čety takových vozidel máš venku pro řekněme CQB jen 12 lidí. To je jedno dnešní mariňácké družstvo...

Tudíž pro mobilitu většího počtu osob jsou pak lepší buď tyto "mastodonty" jak se to zde nazývá, kde z Patriotu sesedne 6 osob, nebo jak říkáš už 6x6 (ať už Titus, Tadeas, Patria, co se bude OSSR nejvíce pozdávat), či dokonce 8x8 (koukám se na Německo, Švédsko a Nizozemsko, kde 8x8 APC se zbraňovou stanicí 12,7mm nebo 40mm AGL jsou stavebním kamenem "lehké" motorizované/mechanizované pěchoty)
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Danik píše: 24/10/2024, 00:51
Juraj Tichý píše: 23/10/2024, 16:00 Jednoducho po daždi to malo problém prejsť terénom, lebo naše ilovite pôdy a 9t na nápravu. Je jedno akým výkonom ti bude motor krútiť prešmykujucimi kolesami.
Ano, je.
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Danik píše: 24/10/2024, 01:11
Juraj Tichý píše: 23/10/2024, 17:14 JLTV je príšerne drahé s nízkou kapacitou (len 4 vojaci).
Kapacita síce o 2 ľudí väčšia, ale o koľko ton väčšia hmotnosť? Dosť veľký nepomer. To už radšej 6x6 ako tieto obludy.

Patriot II co začíná na 13,5 tunách má kapacitu 8 lidí... výrazně vyšší užitnou hmotnost. Motáš tu dohromady dvě kategorie vozidel, každá s trochu jinými možnostmi a designovou filozofií. Třeba Poláci z Autosanu jsou z té mašiny a jejích možností nadšení. Jednoduše záleží na potřebách/roli a podle toho se hodí jedna koncepce nebo druhá (platí i o Gerlachu a tom Izraelci)

Naživo jsem viděl oba, v obou jsem byl a oba jsem viděl jezdit, jen aby bylo jasno. A zrovna JLTV (z velké části vinnou řidiče) tolik dojem neudělalo, když šlo o překážky.

Mimochodem, JLTV pro AČR nabízelo STV (taky nabízeli MAN z nějakého důvodu), takže to, že tam nebude bakšiš bokem, zvláště když teď STV na SK koupilo Kerametal a zachytil jsem tu, že STV se snad také má ucházet či co. No, těší mě tvůj optimismus.
STV kupila Kerametal? Napis o tom viac.
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Ad Dakar: poslednych X rokov vitazili klasicke kamiony s pevnymi napravami. Tatry si tiez neviedli zle, ale ani Kamaz, ani Iveco, ani MAN ruru nepouzivaju, tak mali kvoli zlej priechodnosti uviaznut na prvej dune. No nestalo sa tak. Zeby ta rura nebola az taky game changer?
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

Áno budú výrazne lacnejšie, ak výroba bude prebiehať doma. Približne 40-50% z ceny produktu sa vráti v podobe daní a odvodov naspäť do štátneho rozpočtu. Pri nákupe z Ameriky peniaze len vyletia za hranice. Kým to bol dar ok, inak treba preferovať domácu výrobu.

Maximálna hmotnosť JLTV je 10,2t čiže 2,55t na vojaka. Pri Gerlachu (14,2t) to je 2,36t na vojaka. Žiaden veľký nepomer nevidím.
Fyzike sú osobné preferencie ukradnuté.
https://thinkdefence.wordpress.com/2014 ... tuck-snow/
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Na mokrém jílu nejede nic Juraji. Ani Kolos 8x8. V podstatě do kopečka máš problém i s chůzí.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Lynx píše: 24/10/2024, 08:06
Ano, je.
Takže Patria AMV XP také, a ono i to JLTV se nejspíš sklouzne.
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Lynx píše: 24/10/2024, 08:07
Danik píše: 24/10/2024, 01:11

STV kupila Kerametal? Napis o tom viac.
Byla noc, Matador jsem myslel :up:
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

Lynx píše: 24/10/2024, 08:15 Ad Dakar: poslednych X rokov vitazili klasicke kamiony s pevnymi napravami. Tatry si tiez neviedli zle, ale ani Kamaz, ani Iveco, ani MAN ruru nepouzivaju, tak mali kvoli zlej priechodnosti uviaznut na prvej dune. No nestalo sa tak. Zeby ta rura nebola az taky game changer?
Jestli to ono spíš nebude o tom, že všichni tihle výrobci tam posílají výrazně překopané podvozky, vyvinuté specificky pro Dakar, které v běžné nabídce nemají, zatímco Tatra tam posílá mašiny na sériovce. Nicméně ten velký rozdíl. Realizační tým a podpora. Tatrovka je malý hráč v automotive, co nemá finance a možnosti jako velcí hráči.

O kvalitě nebo nekvalitě centrální nosný roury se můžeš zeptat Ukrajinců, ti už na základě zkušeností z rasputice řekli víc než dost.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Podotýkám, že Tatra tam neposílá nic, protože ona tam nesoutěží. Soutěží tam jednotlivé týmy, které si podvozek upravují k obrazu svému.
ObrázekObrázekObrázek
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

skelet píše: 24/10/2024, 10:56 Podotýkám, že Tatra tam neposílá nic, protože ona tam nesoutěží. Soutěží tam jednotlivé týmy, které si podvozek upravují k obrazu svému.
:up: nicméně tyto podvozky co Tatrovka týmům posílá jsou sériovky 810 a 815 s menšími úpravami. Tatra nemá projekty pro Dakar jako takové.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

810? Tu snad žádný tým nepoužívá.
A končím OT
ObrázekObrázekObrázek
Danik
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od Danik »

skelet píše: 24/10/2024, 10:59 810? Tu snad žádný tým nepoužívá.
A končím OT
Dnes už ne, ale jestli si dobře vzpomínám, nějaké ročníky byla užita. Teď se jede 815 a Phoenix
stirling
praporčík
praporčík

Příspěvek od stirling »

Kéž by někoho na SK napadlo udělat opravdu srovnávací test jízdy ve vše terénech s plným zatížením vozidla, za mě si myslím, že Patriot 2 by to natřel všem, ten podvozek je na to prostě stavěný desítky let a počítá s tím zatížením, není to teorie na silnici.
Jinak takový test samozřejmě nebude a nebude ani u nás (to není kritika SK).
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Pozri si videa z testovania Gerlachu.
Okrem ineho viac ako jeden boli znicene pri skuskach minovej odolnosti.
To , ze filmovali aj take nezmysli ako tahanie tahaca po okruhu ani nehovorim.
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“