Syrská armádo kam kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
bat
nadporučík
nadporučík

Re: Syrská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od bat »

Dnes vyšla na BBC reportáž od novinářů, kteří tam byli
https://www.bbc.com/news/articles/cm2erkr1n15o

Sledoval jsem svržení Assada zejména kvůli Rusku, takže různé náboženské a etnické pozadí jsem podrobně nesledoval. To bude chtít odstup jako např. v Libanonu, kde uběhlo dost vody od začátku problémů a historici už to mají zmapované. Nicméně zdálo se mi, že nejhorší a těžko kontrolovatelné jsou různé fanatické sebranky z jiných států např. Uzbekistán. Dokud je provládní síly nevypráskají někam jinam, tak bude problém. Turecko, Izrael budou dělat všechno proto (a již dělá), aby vláda selhala, protože se jim samostatná a nezávislá Sýrie nehodí do krámu.
Obrázek
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

bat píše: Turecko, Izrael budou dělat všechno proto (a již dělá), aby vláda selhala, protože se jim samostatná a nezávislá Sýrie nehodí do krámu.
Jj, to máš asi pravdu. Turecko kvůli Kurdům a obecně vlivu. Izrael kvůli Drúzům, a nakonec nemá důvěru, protože nyní to může být tak, a za nějaký čas zase onak. Jak dlouho bude "dočasně okupovat" syrské území ?

Dobře to popisuje třeba Tureček, ALE zase by neměl snímat vinu ze syrské vlády. Jasně "má to těžký", právě různí mezinárodní džihádisti byli "dobří bojovníci". Nakonec probíhalo i jejich financování Katarem, Saudskou Arábií, apod.

Izrael chce oslabit syrskou vládu. Ochrana drúzů je spíš záminka pro útok na Damašek, tvrdí Tureček

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že jeho vláda nedovolí syrským silám rozmístit vojska jižně od Damašku nebo jakkoliv ohrožovat komunitu drúzů. Jaký je vztah Izraele k syrským drúzům?

Obávám se, že tohle je trošku účelové. Primárním cílem Izraele je oslabovat syrskou vládu. To je to hlavní. A připomenu, že je to asi deset let, co situace byla opačná.

Drúzové na Izraelem okupovaných Golanech i v samotném Izraeli tehdy zadrželi nějaké sanitky, kterými Izraelci přiváželi k ošetření do Izraele sunnitské džihádistické bojovníky. A drúzové v Izraeli říkali: „Vy pomáháte lidem, kteří nás v Sýrii v rámci občanské války masakrují.“

Teď se situace obrátila a najednou Izrael říká: „My chráníme drúzy proti sunnitským džihádistům, nedovolíme Al-Káidě a teroristům, aby je masakrovali a tak dále.“

Primárně jde Izraeli o to, aby se syrská vláda nepřiblížila na syrském území, to zdůrazňuji, k územím, která Izrael v minulosti zabral Sýrii.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/izr ... 22037_elev
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
palo satko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od palo satko »

Pár nových fotografií zveřejněných členem Hay'at Tahrir al-Sham ( #HTS ).
Člen nese vzácnou #CzechRepublic ( #Czechia )-made 🇨🇿 pušku CZ 805 BREN A2 s granátometem CZ 805 G1 a pistoli FN 509 Tactical.
https://x.com/war_noir/status/1918619106686705926
Obrázek
Ataman
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Ataman »

Dzin píše: 4/5/2025, 21:24
Ataman píše: 4/5/2025, 17:08Kdo konkrétně by to měl být?
Ti, jejichž tvrzení o tom se zde objevovala.
A to jsou?
Dzin píše: 4/5/2025, 21:24 Četl jsem její reportáž o obléhání Aleppa a v ní dost relativizuje brutalitu Asadova režimu
Tohle si nepamatuju, pamatuju si naopak že k Asadovi se vyjadřovala zcela konkrétně a to tak, že za rámeček by si to rozhodně nedal.
Dzin píše: 4/5/2025, 21:24Ještě jsem si teď přečetl její zamyšlení nad tím, jak se s teroristy nevyjednává a kritika toho, že Evropa se snaží vyjednávat s Džuláním. A dávají tam za "vzor" Izrael, který "není tak naivní". Přitom ale nějak pozapomíná, že Izrael v minulosti s teroristou jménem Jásir Arafat také vyjednával a uzavíral dokonce i mírové smlouvy. Evidentně to není nijaké unikum nebo nezvyklá situace v regionu.
Ne se vším, co píše souhlasím a ne se vším, co dělá Izrael (nebo kdokoliv jinej) souhlasím. Není to tak, že si někoho vyberu, jak vy Džůlánýho a nekriticky mu všechno sežeru a odpustím. A to, že něco není uniku a nezvyklá situace neznamená, že je to dobře.
Dzin píše: 4/5/2025, 21:24Ale jak jsem psal, nějak zásadně jsem jí nesledoval a je možné, že jsem jen narazil na nedostatečný vzorek jejích textů a můj pohled na ní není proto odpovídající.
Si někdy v týdnu udělám čas a něco ti najdu, i když ono je toho už dost i tady. A nědělám si iluze, že to k něčemu bude.
Dzin píše: 4/5/2025, 21:24 Takže nereaguješ na to co píši. Celé je to přeci o tvrzení, že v minulosti prováděli rozsáhlé masakry. Což evidentně nedělali.
Já píšu, že v minulosti, stejně jako v přítomnosti evidentně prováděli a provádí rozsáhlé masakry, ty se to snažíš relativizovat tím, že zabíjejí asadovce (vyvražďováním celých rodin) a dokazovat to na základě nějakých čísel à la JVS. A na to i reaguji.

K těm Drúzum nic? To byli taky asadovci?
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

Ataman píše: 5/5/2025, 13:07 Není to tak, že si někoho vyberu, jak vy Džůlánýho a nekriticky mu všechno sežeru a odpustím. A to, že něco není uniku a nezvyklá situace neznamená, že je to dobře.
To je právě ta potíž co s tím vším mám. Ta snaha udělat si svět černobílý. Z toho pak pramení to "dělání si" z někoho, třeba i ze včerejšího přítele nepřítele, z jiného, včerejšího zlejška, světce.
Z toho pak vyplyne takové to uvažování typu "Džony je hír, nepřítel je hír. Nepřítel má letadlo s křídlama. Letadla s křídlama jsou nebezpečná. Naše letadla mají sice taky křídla, ale nepřítel je hír a Džony jej musí nějak eliminovat."
Nebo jinak - "kdo nechčije s náma, chčije proti nám" - a naopak. Kdo nám mmntálně vyhovuje, tomu odpustíme vše. Dočasně. Dycky jej můžeme zase podle okamžité potřeby prohlásit za opak a zdronovat jej...
Mrtví mají cenu různou. Ti co se nám zrovna teď okamžitě hodí... kontra ti co se nám mmntálně nehodí!
:sad:
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“