Dnes vyšla na BBC reportáž od novinářů, kteří tam byli
https://www.bbc.com/news/articles/cm2erkr1n15o
Sledoval jsem svržení Assada zejména kvůli Rusku, takže různé náboženské a etnické pozadí jsem podrobně nesledoval. To bude chtít odstup jako např. v Libanonu, kde uběhlo dost vody od začátku problémů a historici už to mají zmapované. Nicméně zdálo se mi, že nejhorší a těžko kontrolovatelné jsou různé fanatické sebranky z jiných států např. Uzbekistán. Dokud je provládní síly nevypráskají někam jinam, tak bude problém. Turecko, Izrael budou dělat všechno proto (a již dělá), aby vláda selhala, protože se jim samostatná a nezávislá Sýrie nehodí do krámu.
Syrská armádo kam kráčíš?
Moderátor: jarl
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Re: Syrská armádo kam kráčíš?
Jj, to máš asi pravdu. Turecko kvůli Kurdům a obecně vlivu. Izrael kvůli Drúzům, a nakonec nemá důvěru, protože nyní to může být tak, a za nějaký čas zase onak. Jak dlouho bude "dočasně okupovat" syrské území ?
Dobře to popisuje třeba Tureček, ALE zase by neměl snímat vinu ze syrské vlády. Jasně "má to těžký", právě různí mezinárodní džihádisti byli "dobří bojovníci". Nakonec probíhalo i jejich financování Katarem, Saudskou Arábií, apod.
Izrael chce oslabit syrskou vládu. Ochrana drúzů je spíš záminka pro útok na Damašek, tvrdí Tureček
- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že jeho vláda nedovolí syrským silám rozmístit vojska jižně od Damašku nebo jakkoliv ohrožovat komunitu drúzů. Jaký je vztah Izraele k syrským drúzům?
Obávám se, že tohle je trošku účelové. Primárním cílem Izraele je oslabovat syrskou vládu. To je to hlavní. A připomenu, že je to asi deset let, co situace byla opačná.
Drúzové na Izraelem okupovaných Golanech i v samotném Izraeli tehdy zadrželi nějaké sanitky, kterými Izraelci přiváželi k ošetření do Izraele sunnitské džihádistické bojovníky. A drúzové v Izraeli říkali: „Vy pomáháte lidem, kteří nás v Sýrii v rámci občanské války masakrují.“
Teď se situace obrátila a najednou Izrael říká: „My chráníme drúzy proti sunnitským džihádistům, nedovolíme Al-Káidě a teroristům, aby je masakrovali a tak dále.“
Primárně jde Izraeli o to, aby se syrská vláda nepřiblížila na syrském území, to zdůrazňuji, k územím, která Izrael v minulosti zabral Sýrii.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/izr ... 22037_elev

- palo satko
- Kapitán
Pár nových fotografií zveřejněných členem Hay'at Tahrir al-Sham ( #HTS ).
Člen nese vzácnou #CzechRepublic ( #Czechia )-made
pušku CZ 805 BREN A2 s granátometem CZ 805 G1 a pistoli FN 509 Tactical.
https://x.com/war_noir/status/1918619106686705926
Člen nese vzácnou #CzechRepublic ( #Czechia )-made
https://x.com/war_noir/status/1918619106686705926

A to jsou?
Tohle si nepamatuju, pamatuju si naopak že k Asadovi se vyjadřovala zcela konkrétně a to tak, že za rámeček by si to rozhodně nedal.
Ne se vším, co píše souhlasím a ne se vším, co dělá Izrael (nebo kdokoliv jinej) souhlasím. Není to tak, že si někoho vyberu, jak vy Džůlánýho a nekriticky mu všechno sežeru a odpustím. A to, že něco není uniku a nezvyklá situace neznamená, že je to dobře.Dzin píše: ↑4/5/2025, 21:24Ještě jsem si teď přečetl její zamyšlení nad tím, jak se s teroristy nevyjednává a kritika toho, že Evropa se snaží vyjednávat s Džuláním. A dávají tam za "vzor" Izrael, který "není tak naivní". Přitom ale nějak pozapomíná, že Izrael v minulosti s teroristou jménem Jásir Arafat také vyjednával a uzavíral dokonce i mírové smlouvy. Evidentně to není nijaké unikum nebo nezvyklá situace v regionu.
Si někdy v týdnu udělám čas a něco ti najdu, i když ono je toho už dost i tady. A nědělám si iluze, že to k něčemu bude.
Já píšu, že v minulosti, stejně jako v přítomnosti evidentně prováděli a provádí rozsáhlé masakry, ty se to snažíš relativizovat tím, že zabíjejí asadovce (vyvražďováním celých rodin) a dokazovat to na základě nějakých čísel à la JVS. A na to i reaguji.
K těm Drúzum nic? To byli taky asadovci?
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
To je právě ta potíž co s tím vším mám. Ta snaha udělat si svět černobílý. Z toho pak pramení to "dělání si" z někoho, třeba i ze včerejšího přítele nepřítele, z jiného, včerejšího zlejška, světce.
Z toho pak vyplyne takové to uvažování typu "Džony je hír, nepřítel je hír. Nepřítel má letadlo s křídlama. Letadla s křídlama jsou nebezpečná. Naše letadla mají sice taky křídla, ale nepřítel je hír a Džony jej musí nějak eliminovat."
Nebo jinak - "kdo nechčije s náma, chčije proti nám" - a naopak. Kdo nám mmntálně vyhovuje, tomu odpustíme vše. Dočasně. Dycky jej můžeme zase podle okamžité potřeby prohlásit za opak a zdronovat jej...
Mrtví mají cenu různou. Ti co se nám zrovna teď okamžitě hodí... kontra ti co se nám mmntálně nehodí!

"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Opět zopakuji, že protože HTS měla údajně provádět sektářské masakry civilistů v minulosti, bude je provádět i nyní. Což víme, že neprováděla.
Na to jsme zase nenarazil nikde já, ale to může a nejspíše bude dáno "špatným" nastavením vyhledávajícího algoritmu. Proto když mi něco nasdílíš, budu jen rád. Bude to rozhodně k něčemu, mohu si upravit svůj pohled na ní a její hodnocení situace. Mě nyní prostě přijde, že co jsem našel texty poslední doby, tak spíše převzala "proasadovský" pohled, tedy že "demokratická opozice" byla poražena a Asad už nyní bojuje jen proti "islamistům" a brání Sýrii před jejich terorem.Tohle si nepamatuju, pamatuju si naopak že k Asadovi se vyjadřovala zcela konkrétně a to tak, že za rámeček by si to rozhodně nedal... Si někdy v týdnu udělám čas a něco ti najdu, i když ono je toho už dost i tady. A nědělám si iluze, že to k něčemu bude.
Ale já to mám s Džuláním totéž. Ale jde o to, že některé věci, co se mu připisují, nejsou pravdivé.Ne se vším, co píše souhlasím a ne se vším, co dělá Izrael (nebo kdokoliv jinej) souhlasím. Není to tak, že si někoho vyberu, jak vy Džůlánýho a nekriticky mu všechno sežeru a odpustím. A to, že něco není uniku a nezvyklá situace neznamená, že je to dobře.
To ale já netvrdím. Předně, tvrdím a mohu to i dokázat, že neexistují zprávy, že by v minulosti HTS prováděla rozsáhlé masakry civilního obyvatelstva. Nikde se žádná taková zpráva nedá dohledat. Stejně tak i počty mrtvých civilistů, kteří se HTS přisuzují o tom nesvědčí. Masakry se přeci vyznačují velkým počtem mrtvých, ale ro je právě problém, kdy toto u HTS nesedí. Nebo mi dej nějaký dobový příklad, že HTS opravdu prováděla rozsáhlé masakry civilistů, jako to dělal Asad.Já píšu, že v minulosti, stejně jako v přítomnosti evidentně prováděli a provádí rozsáhlé masakry, ty se to snažíš relativizovat tím, že zabíjejí asadovce (vyvražďováním celých rodin) a dokazovat to na základě nějakých čísel à la JVS. A na to i reaguji.
To je celá podstata toho co píši, tedy že neexistují důkazy a nebo je minimálně neznám, že by HTS pod vedením Džuláního v minulosti prováděla masakry civilistů. Ty si třeba taky nikdy neuvedl něco, co by o tom svědčilo. Obvykle jen napíšeš, že je to jedno, že stačí, když zabijí jen jednoho civilistu. Jenže to prostě nestačí, pokud mluvíme o masakrech, tak ty se vyznačují právě tím, že se jedná o velký počet obětí. Proto podle mě vůbec nereaguješ na to, co píši.
Ohledně Asadovců jsem tvrdil, že informace o tom, že HTS bude provádět masakr civilistů, protože už to dělala v minulosti pochází primárně od Asadovců a proto je jejich tvrzení neprůkazné. Vlastně tím říkáme, věříme masovým vrahům, když obviňují bez důkazů někoho z masových vražd.
A co se týká Drúzů, pokud vím, před pádem Asada se s HTS nestřetli, takže ani je nemohla masakrovat.

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Tobě přijde, že ho adoruji? Tvrdit, že jsem nikde nedohledal důkazy, že by HTS v minulosti prováděla masakry civilistů není přeci jeho adorování. I když možná i je, když vezmu v potaz, co předváděli asadovci.

Člen palby bez super hlášky pod čarou