bheid píše: ↑17/5/2026, 13:08No přesně to jsem napsal.Pressburger píše: ↑17/5/2026, 12:50Dokonca aj súčasné vedenie MO SR má v pláne kúpiť buď CV90120T alebo ten Karpat takže neviem či ste posledné dni alebo rok splal...
Tak potom ste asi nezachytli, cca 14 dní dozadu, že minister obrany chce ponechať tanky T-72M1 pre 3. brigádu Národných obranných síl a dokonca chce ešte nejaké kusy zohnať
Pressburger píše: ↑1/5/2026, 15:25 Minister obrany nie je ochotný dať z našej výzbroje tanky T-72M1, ale naopak ešte by ich o pár kusov doplnil lebo vieme ich pozháňať pre novovytvátanú III. brigádu NOS.
I. L2A4
II. CV90120
III. T-72M1
zdroj: https://www.youtube.com/watch?app=deskt ... Fo&t=2317s
Pressburger píše: ↑3/5/2026, 22:25 Otázka:
Ako hodnotíte plán ministra obrany ponechať tankový prápor na slovenských tankoch T-72M1 pre novovytvátanú 3. brigádu Národných obranných síl. čo je de-facto predchádzajúci systém aktívnych záloh v podobe ostatných záloh ako súčasť systému záloh OS SR![]()
Odpoveď bývalý minister obrany J. Naď:
"Jednoducho, my sme presne uvažovali o tom, že tých 30 tankov T-72 lebo keď som prišiel bolo ich 29, keď som odchádzal bolo ich 30, viaceré sme zgenerálkovali za môjho pôsobenia, my sme teda plánovali nakúpiť tanky aby sme mali dva tankové prápory na nových a tretí - tento na T-72 resp. na tých ďalších ešte k tomu pridaných 15 Leoparadov 2A4, ktoré sme získali za môjho pôsobenia čo je aktuálne najnovší tank. Čiže ešte raz keď som prišiel bolo 29 tankov a keď som odišiel bolo 45 tak som ako to povedali odzbrojil Slovensko, potom sa tými tankami vychvalovali na vojenských prehliadkach."
zdroj: FB (neskôr editnem presnú pasáž z youtube)
Pressburger píše: ↑4/5/2026, 10:22 Ešte pripomínam, že samorejme nie sú to len ministri obrany, ktorí s nimi rátali a rárajú:
Pressburger píše: ↑26/9/2025, 01:06.ngš. gen. Zmeko: "Budeme sa musieť vyrovnať a snažíme sa byť v tejto veci veľmi proaktívni s prevádzkou stávajúcej výzbroje. Proste BVP-1, BVP-2, tank T-72, delostrelecké systémy, podvozky protilietadlových systémov, či chceme alebo nechceme, že boli vyrobéne v 80. tych rokoch je fakt. Ale pokiaľ ich nebudeme mať vymenené a keďže ich chceme vymeniť, ale nechceme ich zahodiť, ale chceme vytvárať ďalšie jednotky, ktoré budú pripravené na čas krízy, v tom čiernom scenári to nechceme privolať tak budeme musieť zabezpečiť ich prevádzky schopnosť. To je jeden veľmi zo zásadných obmedzujúcich limitov, že ja rozumiem tomu, že je tu problém na aktuálnom trhu v obrannom priemysle atď. Napriek tomu musíme ich vedieť prevádzkovať ešte minimálne jednu dekádu a uložiť ich pre prípad strýčka Príhodu v stave aby boli použiteľné"

... a nepodsúvať zrejme z posilnenia uvedeným nektárom takéto bludy