Seskokové a přistávací zóny amerických parašutistických pluků 101. vzdušně-výsadkové

divize generála Taylora. Pohyby a boj výsadkářů 506. parašutistického pluku po přistání dne 17. září 1944 a boj o Son, Sonský most a útok na německou protiletadlovou baterii 88 mm kanónů(viz další text).
Když američtí parašutisté ze 101. vzdušně-výsadkové divize, na čele s rotou A kapitána Davise, z 1. praporu 506. parašutistického pluku, po hrůzných zážitcích ve své seskokové zóně C, (seskoková a přistávací zóna viz mapa, popis hrůzných zážitků viz v těchto článcích, Č 37,38 a 39: http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=5822&f=137
) postoupili do Sonského lesa, tvrdá realita války pokračovala. Odbočili nejprve doleva a narazili v Sonském lese na usedlost ohrazenou plotem, kde museli do zástupu a po jednom procházet brankou v plotě. Za brankou je vítali Holanďané a dva parašutisté si vítání fotili.
Za selskou usedlostí a za průchodem v plotě se začali parašutisté naučeným způsobem, po četách, rozptylovat a zaujali rojnice. Výsadkáři procházeli celým Sonským lesem a v bojových formacích směřovali k městečku Sonu a k mostu přes kanál královny Vilemíny.
Náhle, aniž něco zahlédli, aniž je něco varovalo, zasáhl je německý těžký dělostřelecký a minometný přepad z maskovaných a krytých postavení.
Vzduchem, ještě mezi stromy lesa, létala kůra stromů, větve, prach, to vše důkladně promíchané se střepinami. Parašutisté byli zabíjeni a mrzačeni.
Nejprve propukla panika, neboť nečekaná palba nebyla odhalitelná. Jasně byly rozeznatelné, jen zvuky a výbuchy minometů 81 mm a univerzálních kanónů ráže 88 mm.
Všem živým velel instinkt utíkat vpřed dopředu - do přestřelky.
Celý německý dělostřelecký a minometný přepad 1. praporu na čele s rotou A u Sonu popsal
Donald R. Burgett - CESTA DO ARNHEMU - Křičící orel v Holandsku, když další popis a informace pro Č 40, 41 a 42 jsem čerpal také z historického popisu, který je, jak bylo řečeno podobný, nebo dokonce stejný jako z mých letitých zápisů a poznámek a také z historické literatury jako je: John Prager, C. W. Star Busmann - Bitva u Arnhemu a válka v Západní Evropě., Generálmajor R. E. Urquhart, CB DSO a Wilfred Greatorex - ARNHEM., Jaroslav Hrbek - ARNHEM 1944., Tim Saunders - NIJMEGEN - Operace Market Garden /americká 82. vzdušná výsadková divize a gardová obrněná divize/., Frank Steer - ARNHEM - Operace Market Garden - Přistávací plochy a Oosterbeek., A. Korthals Altes a N. K. C. A. in´t Veld - ZAPOMENUTÁ BITVA. /The Forgotten Battle/ a dalších použitých pramenů - Použité podklady - na konci článků.
Historik Burgett drastické scény, parašutistů z roty A, jejich zoufalého a jedině možného útoku v té době - proti baterii osmaosmdesátek a minometů 81 mm u Sonu - popisuje z hlášení divize a od přímých účastníků dobývání baterie u Sonu takto, cituji:
"Museli jsme se za každou cenu dostat k nepřátelským dělostřelcům a zabít je, aby se kanonáda zastavila. Do lesa kolem nás bušily další střely a znovu se ovzduší zaplnilo prachem, střepinami střel, kůrou stromů, větvemi a hlínou. Když jsem padl k zemi, dusil jsem se prachem a hlínou. Před vybuchujícími střelami a před střepinami se nedalo nikam ukrýt. Granáty narážely na vrcholky stromů nad našimi hlavami, explodovaly a vystřelovaly do všech směrů ostré žhavé ocelové úlomky, které zabíjely a mrzačily. Před nimi nebylo ochrany.
Vpravo vzadu za mnou ležel kapitán Davis velitel naší roty (A). Krvácel z mnoha ran. Poručík Retan byl mrtvý a poručík Couch, první seržant Sezimore a seržant Joe Powers byli raněni. Přiběhl zdravotník, poklekl vedle kapitána Davise a obvazoval ho, jak to jen bylo možné.
V blízkosti dopadly další střely a kapitána zasáhly další střepiny. Zdravotník zalehl kapitána svým tělem, aby ho poněkud před střepinami chránil. Po jeho levé paži volně stékala krev. Byl rovněž raněn.
Kapitán Davis uviděl krev a řekl: ´Zatím stačí, postarejte se o sebe, chlapče. Věnujte se sobě a ostatním.´
´Ne pane´, odpověděl zdravotník. ´Dáme vás dohromady, o mne nemějte obavy.´
Opět vybuchly střely, prostřílely celou levou stranu kapitána Davise a zasáhly zdravotníka do levé nohy. Byl jsem jen asi metr od obou, ale nebyl jsem zasažen. Zdravotník pokračoval v práci, vytáhl ze svého kufříku nové obvazy. Kapitán Davis se mírně usmál a slabým hlasem pronesl: ´Raději si, chlapče, pospěšte, jdou po vás.´
Zabíjení výsadkářů nepřetržitě pokračovalo. Museli jsme něco podniknout. Seržant Don Brininstool, velitel našeho druhého družstva, kulometčík Paul Carter, jeho pomocník Prentice Hundley a dva nosiči munice, Earl Borchers a Don Liddle se přesunuli dopředu na kraj lesa. Carter začal střílet na jednu z osmaosmdesátek, které nás nemilosrdně bombardovaly.
Obsluha kanónu zřejmě kulomet spatřila a vypálila na něho přímou drahou vysoce rychlostní střelu. Carter a Hundley byli okamžitě zabiti, výbuch a četné úlomky střely roztrhaly jejich těla na kousky, Burchers a Liddle byli těžce raněni. Seržant Brininstool utrpěl spáleniny na tváři a otřes, ale celkem vzato mohl dopadnout hůře.
Střelba z osmaosmdesátek a z minometů ráže 81 mm houstla a rvala Sonský les a naše muže na kousky. Všichni naši důstojníci - až na tři - byli zabiti nebo vážně zraněni. Nezraněni zůstali pouze poručík Muir, nadporučík Robert E. Rutan a poručík Anthony "Tony" Borrelli.
Johny Powers byl mezi prvními raněnými. Liddle, jeden z mých druhů ze stáje č 13, měl paži téměř odtrženou od těla střepinou střely, která servala spodek jeho předloktí, proletěla loktem a rozervala mu část bicepsu. Kamkoli jsem pohleděl, všude byli ranění, těla našich mrtvých kamarádů a naprostá zkáza. Ranění, kteří neztratili vědomí, křičeli po zdravotnících, měli jsme však pouze tři: Doc Sainta, Josepha J. Molnera a Normana L. Sandifera, a všichni tři dělali co mohli.
Kriste pane, pomyslel jsem si, nemůžeme, tady jen ležet a smiřovat se s tím. Musíme dopředu a skoncovat s touhle situací. Skrčil jsem nohy pod sebe a vyběhl k našemu levému křídlu v lese, kde jsem viděl hlavní skupinu výsadkářů. Musíme se dostat k nepřátelským kanónům a zastavit jejich palbu. Nepříliš daleko, směrem k našemu levému křídlu a poněkud blíže k Sonu, jsem viděl zadní stranu dvouposchoďové cihlové budovy. Vypadala, že by mohla poskytnout jakýs takýs kryt, než se dokážeme zformovat k nějaké akci. Právě v tom okamžiku vybuchlo v lese několik dalších střel. Kolem mne prošel potácivě Borchers, oči doširoka otevřené s pohledem upřeným přímo před sebe. Mumlal: ´Nemůžu jít, nemůžu jít´. Pak se zhroutil a zůstal ležet jako nehybná hromada s nohama zahnutýma v děsivých úhlech, kalhoty prosáklé krví.
Borchers utrpení přežil, vrátil se za několik měsíců k jednotce a bojoval dál. Chirurgové z jeho nohou odstranili části dvoučlánkové kapesní svítilny, cín z masové konzervy z dávky K a další různé střepiny a nečistoty.
Kosti v nohách měl silně narušené. V kterékoli jiné válce a v každé jednotce s výjimkou výsadkářů by takto zřízeného vojáka poslali domů. Jenomže zde se i Liddle vrátil k jednotce a do boje. Podobné případy byly mnohem častější u výsadkářů než u jiných zbraní, patrně pro nedostatek parašutistů, způsobený jejich vysokou úmrtností...!!!"
Ale hrůza dané situace pokračovala dál, když se skupina rozběhla k cihlové budově. Jakmile k budově doběhli, zalehli rychle na zem. Naskytl se jim hrůzný pohled na parašutistu, kterému velká střepina z osmaosmdesátky rozřízla hlavu ve dví, jakoby ostrou pilou. Celá jedna polovina hlavy chyběla.
Vznikl problém, neboť mrtvola parašutisty měla k nábojovému pásu přes hrudník, přivázanou krabici s náboji ke kulometu a tu výsadkáři nutně potřebovali a tak ji prostě jeden odřezal od mrtvého. Uviděl identifikační známku dle které zjistil, že šlo o Georga Newporta. Když si krabici s náboji pro kulomet vzali, všimli si, že druhá polovina hlavy visela ve větvích stromu nad nimi. Jeden z nich ji sundal a vložil jí do košile a košili u krku pevně zapnul...
Přece jenom si pak chvíli odpočinuli.
Pak všichni co přežili z roty A( prvá četa byla silně pocuchána - mrtví a zranění) utíkali v rojnicích, co jen mohli, ven z lesa a ocitli se v otevřeném terénu naproti německé baterii univerzálních kanónů ráže 88 mm ( viz mapu pozice německé baterie u Sonu).
Němečtí dělostřelci stříleli přímou střelbou na skupinu výsadkářů roty A z 1. praporu, kteří utíkali proti nim jako šílení po nízko posečené trávě. Němci je měli, sice rozptýlené v rojnici, ale jako na dlani.
Bylo to kdo z koho.
Autentičnost a hrůzu prožitku tohohle útoku ( útok potvrzují i ostatní, výše jmenované historické podklady) čet z roty A, parašutistů u Sonu, na německou baterii osmaosmdesátek si přečtěme od výše uvedeného historického autora Burgetta, cituji:
" Zkrvavené zbytky roty A vyrazily z lesa a s šílenou odvahou útočily na kanóny, které je zabíjely. Vytrhl jsem bodák z pochvy a nasadil jsem ho na pušku, připojil se k ostatním, ječel, střílel a hnal se ze všech sil vpřed. Uviděl jsem ústí hlavně osmaosmdesátky, zášleh oranžového ohně, který se z ní vyvalil a jak se zdálo zahalil celou scénu přede mnou. Cítil jsem neviditelnou stěnu zášlehu z hlavně jako horký, silný náraz, který mě udeřil strašlivou silou. Výbuch námi otřásl, vzpamatovali jsme se však a pokračovali v divokém útoku na děla.
´Bože, jestli ji dostanu, prosím, ať se to odbude rychle´, říkal jsem si.
Museli jsme se co nejrychleji dostat za ústí děl, dozadu za kanóny! Museli jsme se bleskově dostat pod hlavně a do okopů, nebo nás další výstřel roztrhá na cucky!
Pořád jsme se hnali dopředu. A najednou jsme byli mezi nimi. Doběhli jsme k jednomu z kanónů, které nás trhaly na kousky. Několik výsadkářů běželo nalevo od děla a přes pytle s pískem naskládané kolem okopů. Druzí mezi nimi i já, běželi doprava nahoru a přes pytle s pískem na bližší straně.
Někdo vystřelil: jeden z německých vojáků na vzdálené straně okopu padl mrtvý k zemi. Německý voják na mé straně okopu vyhodil ruce nad hlavu, obrátil se tváří ke mně a padl na pytle s pískem. Brečel, vzlykal jako malé dítě. Slzy mu volně stékaly po tvářích a nepřestával blekotat: ´Nein, nein, bitte, Bitte nein´.
Otočil jsem pušku a namířil mu bodák doprostřed těla. Měl jsem v úmyslu zabít ho a on to věděl. Najednou jsem se z nějakého důvodu zarazil. Nevím, jak ani proč, ale zadržel jsem ruku. Špička bodáku byla zlomek centimetru od jeho hrudi.
´Nein, nein, bitte, blekotal znovu a upřeně na mě hleděl.
Pomalu jsem sklonil pušku, a poručil mu, aby vystoupil z okopu.
Byl otřesen, že se nemohl zvednout. Dva výsadkáři ho chopili za paže a hodili ho přes pytle s pískem na zem. Kulhavě vstal s rukama vysoko zvednutýma. Výsadkáři na druhé straně drželi tři Němce namířenými puškami. Vytáhli je z postavení děla a postrčili je tam kde stál ten můj. Němci vypadali jako omámení a ochromení. Zřejmě neočekávali, že v plné palbě zaútočíme přímo proti hlavním jejich kanónů....!!!"
Tímto způsobem tedy dobili američtí výsadkáři z roty A, protiletadlový kanón 88 mm označený na horní mapě jako č 2.