XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 31.

Moderátoři: michan, Pátrač

Odpovědět
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6842
Registrován: 28/10/2005, 13:43

XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 31.

Příspěvek od michan »

XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 31.

Mapa postupu britsko-americké 5.A ze salernského předmostí po 16. září, až do 6. října 1943.

Obrázek


Ještě si dokončeme hodnocení bitvy u Salerna tak, jak jej provedli po válce historici v mnoha svých knihách a já je začal provádět v minulých článcích. Hodnocením se nese řevnivost na jedné straně zkušené britské armády, která bojovala od roku 1940, a na druhé straně nezkušenost, ale nasazení americké armády, která bojovala od roku 1942. Historická literatura připomíná, u obou literatur, americké i britské, že nejblíže k pravdě o Salernu byl generál Montgomery, který ještě v srpnu 1943 kritizoval projekt, nebo řekněme si raději správně „Operaci BAYTOWN“, kterou považoval za nepotřebnou a vzdálenost mezi vyloděním Britů a Američanů v „Operaci AVALANCHE“ za příliš velikou, stejně jako tomu bylo se vzdáleností na Sicílii, kde se mu podařilo dosáhnout toho, že se obě armády vylodily vedle sebe. Nebylo pak na místě, že generál Alexander nutil Montgomeryho, aby 8. A urychleně dorazila na salernské předmostí a to v čase, kdy by tam už vůbec nebyla prospěšná. Pokud to skutečně Alexander chtěl, měl to Montgomerymu říci sám, neboť i takto vznikal dojem, že Montgomeryho 8. A má zachránit Clarkovu 5. A u Salerna. Generál Alexander se měl seznámit se skutečnou situací u britské 8. A, kde její 13. as uvázl na rozbitých komunikacích, jeho 1. vzdušně-výsadková divize se vysílila na „Operaci SLAPSTICK“ (kde mimochodem ničeho významného nedocílila) a ani nasazení 82. vzdušně-výsadkové divize nebylo provedeno včas.
V celém tomto hodnocení pak podivně působil snímek, kdy se generál Montgomery natahuje dolů ze svého vozu, to aby si potřásl rukou s generálem Clarkem. Onen snímek, který je z 24. září 1943 (na internetu jsem jej nenalezl, ale celá historka o něm je v několika na konci uvedených zdrojích), kdy generál Montgomery prvně navštívil Salerno, působí podivně. Snímek symbolizoval určitý mýtus, který byl živen některými tzv. „neználky“, že 8. A zachránila 5. A u Salerna – mnozí důstojníci z britské armády tomu nikdy nepřestali věřit. To zavdalo podnět k vzniku opačného mýtu, že britsko-americká 5. A přežila útok velké německé přesily, zatímco Montgomery zahálel někde v Kalábrii. Podílela se na tom i dohra ze vzpomínanou aférou s dobrodružnými novináři, kteří z Kalábrie pronikli k Salernu.
Celkově se jedná o úplně jiný příběh, který vypovídá o nezkušenosti do boje prvně nasazeného generála Clarka, o blahosklonnosti Montgomeryho, který snímkem dává najevo – „já jsem učitel, ty jsi žák“. A který má říkat, že 8. A je ostřílená, kdežto 5. A je nováček. Salerno byla nováčkovská bitva, která byla silně zpackaná. Montgomery jasně dával najevo – „neřiď se Clarku jen řečma Alexandera, který je pouhá figurka ve velení“, což prý „Monty“ – generál Montgomery – věděl již několik roků( kdysi byl Montgomery učitel Alexandera).
Verze o zpackané bitvě a těsném vítězství si žádala obětního beránka a tak byl v III. dekádě září ( 20. září došlo k vystřídání) propuštěn velitel amerického 6. as, již vzpomínaný generál Dawley. Když již předtím 14. září generál Clark přijal „Kříž za vynikající služby“ (DSC), vyznamenání za příkladné vedení bitvy. Tady si řekněme, že přes všechna chválící i kritická slova se nejen důstojníci, ale i historici shodovali na tom, že si vyznamenání generál Clark zasloužil.
Na druhé straně jednání generála Clarka neslo všechny symptomy nejistého chování, to když vyhazoval Dawleyho, neboť každý jiný důstojník by Dawleyho posadil na loď a poslal ho do Afriky hned 12. září 1943 – po prvním konfliktu. Stejně tak později general Clark váhal ve věci Dawleyova nástupce, generálmajora Johna P. Lucase, kterého musel později také propustit ( po Anziu a blíže si vše osvětlíme a rozebereme). Stejně jako váhal ve věci generála Walkera, velitele americké 36. pěší divize, který bývá ve skutečnosti označován za skutečného viníka, místo Dawleyho. Historici vzpomínají, že když Clark propouštěl Dawleyho, připustil, že tak provedl až na pobídku Alexandera, stejně jako řekl Lucasovi, že jej propouští na nátlak Alexandera. Naopak generál Clark strpěl, aby generál Walker nadále setrvával ve velení americké 36. pěší divize, přes mizerné výkony jejich pluků, za které byl generál Walker zodpovědný. Všichni historici se shodují na tom, že tady utrpěla pověst generála Clarka, jako „nelítostného muže“. Generál Clark se nebyl schopen rozhodovat rychle v těch momentech, kdy měl propustit velitele sboru, či divize. Generál Clark si nezvykl na tíživou zodpovědnost a osamělou pozici velitele armády v době války.
Mimo toho je Clarkovi připisována velká opatrnost, když zvažoval každý svůj krok, který by mohl ovlivnit jeho postavení v americké armádě, kde prý by se mohl stát obětí svých přátel na vyšších místech.
Z mnohého generál Clark obviňoval Brity, ale byl natolik inteligentní, aby to nedával veřejně najevo. Měl k Britům averzi a zachovával si pocit, že Britové usilují o to, aby americké vojáky zneužili( při hodnocení generála Clarka čerpali historici z jeho deníků).
Všechna tato hodnocení jsou zde psána z toho důvodu, že s generálem Clarkem se ještě mnohokrát setkáme ( Anzio atd).

Jednu nevraživost vzpomínanou generálem Clarkem u Salerna, považuje i historická literatura za pravdivou.
Totiž to, že ho spojenecké letectvo nechalo u Salerna na holičkách. Spojenecké letectvo špatně blokovalo německým jednotkám cestu směřující z Kalábrie (76. ts) směrem na pomoc k salernskému předmostí. I Němci si byli vědomi, že při jejich přesunech z Kalábrie k Salernu nad nimi nejsou stíhací bombardéry Spojenců, které je vždy trápily již od začátku roku 1943. Ani bombardování postupových tras německého 14. ts (15. divize pancéřových granátníků a tanková divize „Hermann Göring“) nebylo účinné a na salernském bojišti byla vlastně přítomnost spojeneckého letectva znát až teprve 14. září 1943 od rána.
Styčný letecký důstojník generála Clarka byl stále znovu a znovu odmítán ve věci leteckých misí, které 5. A vyžadovala. A když mu letecké velitelství Spojenců vyhovělo, byla realizace leteckých útoků prováděna příliš pozdě.
Je málo známé, že ještě v roce 1943 byla podpora bojujících jednotek letectvem spojenců pozdní ještě i na Sicílii, stejně tak jako u Salerna (ještě o tom bude řeč, jak se přeci jenom do doby začátku „Operace Overlord“, a ještě i v Itálii, přímá letecká podpora spojeneckých jednotek lepšila).
Generál Clark byl u Salerna přesvědčen, že zdržování leteckých operací zapříčinili britské metody, které zde propagoval vicemaršál letectva Coningham a maršál letectva Tedder. Z toho, že nebyla provedena náprava u letectva ihned, pak generál Clark obviňoval velitele 15. Skupiny armád, britského generála Alexandera.
Historická literatura pak obviňuje generála Clarka, že si neodnesl od Salerna žádná taktická ani operační ponaučení, neboť nebyl typem muže, který by prováděl analýzu a sebekritiku. Viní ho z toho, že chtěl hrát velkolepou roli velitele armády, který u Salerna obdržel takové vojenské prostředky, které na úkol nestačily. A byl to právě on, generál Clark, který si i s nedostatkem vedl směle.
Tady se připomíná jeho řeč o 4 měsíce později, když 22. ledna 1944 v průběhu jeho návštěvy u amerického 6. as u Anzia, hned první den dalšího rozsáhlého spojeneckého vylodění, které podnikala opět jeho 5. A, když generál Clark řekl veliteli sboru, tedy nástupci generála Dawleyho, generálu Johnu P. Lucasovi tyto věty, cituji:

„Nevystrkujte krk, Johny. Já to udělal u Salerna a dostal jsem se do trablů.“

Ať je to tak, nebo tak, a o Anziu si dost podrobně řekneme – bitva u Salerna vrhla stín na ještě horší provedení další vyloďovací operace – vylodění u Anzia v budoucnu ( „stíny minulosti se někdy projeví negativně i v budoucnosti“).
Podkladem zde je – Lucas, deník.

Období po Bitvě u Salerna.

Nejprve tedy co se událo na německé straně?
Polní maršál Kesselring, po zavelení k ústupu u Salerna ( stalo se tak 17. září 1943), mohl být spokojen s tím, jak se v Itálii vyvíjela situace. Jeho 10. A, poražena nebyla a i dle ztrát neutrpěla nějaké nenapravitelné škody. Ústup jeho jednotek probíhal hladce skryt horami a jejich údolími a všechna opatření, která maršál Kesselring podnikl, aby prodloužil obranu, obranu, která Spojencům bránila v rychlém postupu se ukázala účinná a tak měly německé ženijní jednotky dostatek času v zázemí připravovat linie obrany o kterých bude za chvíli řeč. Stejně tak ze mohly německé jednotky bez větších ztrát stahovat na tzv. „ zimní linii“ – též si popíšeme. Kesselring měl pocit, že u Salerna neprohrál, že prohlédl taktiku svých protivníků, kteří se navzdory svým obrovským zdrojům a ničivé palbě nemohli vůbec s německým vojákem měřit. Vždy když došlo na boj z blízka vyrovnala se německá četa pancéřových granátníků více jak jedné rotě americké, či britské pěchoty.
Ale Kesselring u Salerna svým vítězstvím získal i jedno morální vítězství a také podporu Hitlera.
Totiž Adolf Hitler během září, října a i listopadu 1943 rozhodoval o tom, zda poslechnout svého polního maršála Rommela, který tvrdil, že v Itálii není možno udržet obranu jižně od linie Pisa-Rimini, nebo má poslechnout Kesselringa, který tvrdil, že lze udržet Spojence jižně od Říma, bude-li to potřeba i mnoho měsíců. Maršál Kesselring jako důkaz předkládal úspěchy svých vojsk od 3. září v Kalábrii a od 9. září u Salerna.
Byl listopad 1943, když se Hitler definitivně přiklonil na stranu maršála Kesselringa. Polnímu maršálovi Rommelovi přidělil jinou funkci (poslal ho na Západní val) a rozpustil „Skupinu B“.
Všechna německá vojska, která se nacházela v Itálii přidělil pod velení maršála Kesselringa, když byla ustavena nově jeho „Skupina armád C“, která se od listopadu skládala z 10. A a 14. A.
Německé 14. A nově velel generálplukovník Eberhard von Mackensen.
Naposledy upravil(a) michan dne 12/9/2011, 07:26, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6842
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 32.

Tím, že nově vznikla „Skupina armád C“ pod vedením maršála Kesselringa, vymanil se maršál trochu i z vlivu Hitlera i OKW, kteří se jej snažili z Berlína řídit. Nebylo to sice úplné vymanění se z vlivu Hitlera, který jej dál občas telegraficky pověřoval absurdními rozkazy, nebo taktickými operacemi v menším měřítku, ale větší volnost to byla.
Maršál Kesselring se však ještě musel zbavit dvou nebezpečí, která hrozila jeho týlu a komunikačním liniím. Byl přinucen ponechat vojenské posádky na italském průmyslovém severu, kde se mezi dělníky opět začalo rozmáhat komunistické hnutí, a kde existovalo stále větší nebezpečí vzpoury. To další nebezpečí znamenalo, že musel zabezpečovat svá křídla před vyloděním Spojenců.
Totiž Kesselring nemohl znát kapacity Spojenců. Nemohl vědět, že většinu svých vyloďovacích plavidel začali přesouvat po září 1943 do Velké Británie k přípravě „Operace Overlord“. Rozmístil proto některé své záložní divize poblíž pravděpodobných míst k vylodění a počítal s tím, že je vždy přesune do ohrožených bodů na své frontě, když z nasazováním těchto záložních jednotek, jak i později uvidíme, nepospíchal. Dokonce nařizoval, aby tyto záložní jednotky byly nasazovány jen v případě krajní nouze.
Byl říjen 1943, když Adolf Hitler udělil maršálu Kesselringovi první instrukci, která nařizovala, aby byla zřízena obranná linie napříč nejužší částí Itálie, a to mezi Gaetou a Ortonou. Když se ukázalo, že Spojenci moc rychle nepostupují (počasí a destrukce na cestách), že v jižní Itálii Spojenci spíše budují základny( nutné pro chod obou spojeneckých armád), mysleli si Němci, že Spojenci budují odrazový můstek pro invazi na Balkán. V tu dobu dostal Kesselring za úkol, že má promyslet protiofenzívu, která by spojenecké záměry k budování základny pro Balkán zmařila.
Historici tady poukazují na to, že Hitler a jeho poradci se mnohem víc obávali spojenecké invaze na Balkán, než útoku a nové ofenzívy v Itálii. To proto, že pro Němce představovala invaze na Balkán dvojnásobné nebezpečí. To první nebezpečí bylo ohrožení dodávek ropy z Rumunska a to druhé nebezpečí byla velká partyzánská aktivita na Balkáně, která by invazí tímto směrem byla ještě více povzbuzena. Balkán by tak pohltil ohromné množství německých vojsk i materiálu a to mnohem víc, než kolik jich bylo v té době potřeba v Itálii.
Tady historici upozorňují na něco, co je známé i z východu, z Ruska, kdy útočník, nebo obránce, v tomto případě obránce, „naslouchá svým obavám“, místo, aby uvažoval o tom, jak co nejlépe využít své zdroje a způsobit protivníkovi co největší škody.
Adolf Hitler postupně ztratil zájem o protiofenzívu na území Itálie, neboť přece jenom představovala „sekundární bojiště“ (druhotné bojiště), kde byla přece jenom vhodnější obranná strategie.
Hitler nakonec Kesselringa pověřil úkolem zadržet spojenecké armády jižně od Říma. To proto, že byl zároveň politik a stejně jako Churchill a Roosevelt přikládal Římu krajní důležitost, jako symbolu.
Kesselring tak postupně ke svému obrannému plánu, důkladně předem promyšlenému, jen připojil další zdržovací akce. V předem promyšleném zdržovacím obranném plánu mělo vše začít obranou na linii jižně od Neapole. Tady měla obrana začínat v sérii akcí, které měly prodlužovat čas ke stahování německých jednotek směrem k nejmohutnější přirozené linii obrany v Itálii (zároveň měly dát dostatek času ženistům, aby mohli všechny linie dobře opevnit). Ona přirozená obranná linie v Itálii se táhla podél jižních svahů hor, ze kterých je možno shlédnout dolů na pravý břeh řeky Garigliano, od jejího ústí k horské mase, které vévodil vrchol M. Cairo a na jihovýchodě skalní výběžek Monte Cassino, který nabízel kontrolu nad údolím řeky Liri a hlavní trasou (silnicí) směrem na Řím a odtud ta linie vedla směrem na východ napříč rozeklanou horskou krajinou podél řeky Sangro, od jejího pramene nedaleko Castel di Sangro až k jejímu ústí na Jaderském pobřeží.
Podél celé této linie měli němečtí ženisté na Kesselringův rozkaz zbudovat pás opevnění – tzv. „Gustavovu linii“.
Pokud by se nepřítel rozhodl, že bude postupovat vzhůru podél Jaderského pobřeží, narazil by na řadu přírodních bariér v podobě hlubokých horských údolí s řekami, které se po zimních lijácích měnily v dravé bystřiny, takže pro jakoukoliv spojeneckou ofenzívu by to byla špatná trasa.

Mapa postupu spojenců s linií, kam dorazila britsko-americká 5.A a britská 8. A do 25. září 1943.

Obrázek


Maršál Kesselring správně se svými štáby vyhodnotil, že s největší pravděpodobností dojde k ohrožení toho západního sektoru. To proto, že zdejší přírodní bariéry byly ohromné a byl to západ Itálie kudy vedly dvě hlavní spojnice na Řím
– Silnice č. 7, což je stará slavná Via Apia, která kopíruje pobřežní pás mezi Tyrhénským mořem a pohořím Aurunci.
– A silnice č. 6, Via Casilina, která prochází údolím řeky Liri.

Aby bylo celé toto pásmo „Gustavovy linie“ ještě více chráněno, byla k ní, lépe řečeno před ní, přičleněna ještě další 2 obranná pásma; vpředu za řekou Garigliano to byla „Bernardova linie“ coby předsunutá výspa a „vlnolam“, zahrnující přirozené bašty M. Camino, M. Difensa a M. Sammucro, a vzadu se nacházela „oboustranná“, nebo-li blokační linie, mezi Spojenci známá jako „Hitlerova linie“, střežící severozápadní výjezd z údolí řeky Liri, která končila na pobřeží v Terracině.
Mezi „Gustavovou“ a „Hitlerovou linií“ ženisté připravili a časem několikrát vylepšili i další nespojené opevněné linie. Maršál Kesselring je nazýval „linie Torres Vedras“ a zbudoval je po vzoru „Hindenburgovy linie“ tak, aby zde vojska vydržela bojovat celou zimu.

Většina vzpomínaných a i některých dalších pomocných obranných linií, zahrnutých pod pojem – Zimní linie.


Obrázek

Protože potřeboval získat pro ženisty tolik potřebný čas, aby mu mohli zbudovat všechny popsané obranné linie, rozhodl se maršál Kesselring provést 4 zadržovací akce:
a) Jižně od Neapole.
b) Podél linie řek Volturno a Biferno.
c) Mezi M. Massicem a řekou Trigno.
d) A v „Bernhardově linii“, jako takové.

„Bernhardovou linií“ byl vlastně zabezpečen nejsilnější úsek „Gustavovy linie“. Maršál Kesselring se rozhodl nechat Spojence na těchto liniích vykrvácet.



(Všechny popisované linie naleznete na mapách, které přikládám, když nejvíce se bude hovořit o „Bernhardově, Gustavově a Hitlerově linii“. Již jednou použitý termín „Zimní linie“ se používal volně ve spojitosti se všemi těmito liniemi. Na některých mapách naleznete místo „Hitlerova linie“ „Sengerova linie“ což je totéž a také některé další blokační linie před „Gustavovou linií“ obdržely i různé jiné názvy.

A nyní pozor!
Budeme mluvit o mimořádné věci, řece, která měla několik názvů.
Totiž celou frontou „Gustavovy linie“, od úpatí horského výběžku Monte Cassino až k moři protékala hluboká a prudká řeka s přítoky. Na severu linie, kde řeka v zákrutu obtékala východní stranu města Cassino, se tato řeka jmenovala Rapido. Pod městem Cassino se řeka spojuje s menším přítokem Gari podle kterého na chvilku přebírá název, aby se řekou Gariglianem stala o kousek níž po proudu, za soutokem s řekou Liri. Většina spojeneckých zpráv však o těchto třech názvech řek uvedených dle tohoto návodu na mapách, hovoří o celé řece, po celém jejím toku, jako o řece Rapido.).


Celkově měl Kesselring v Itálii k dispozici něco mezi 20 až 25 divizemi, jenomže slovo divize, je zde v Itálii u německých vojsk spíše název, než určení síly. Totiž v Itálii měl Kesselring německé divize různého typu, které se lišily nejen druhem vojsk, ale i počtem vojáků v divizích. V Itálii byly elitní parašutistické divize, dále lehké pěší divize (myslivecké – Jägerdivision), td – tankové divize a divize pancéřových granátníků a také obyčejné pěší pochodové divize, přičemž každá z těchto divizí částečně i jinak vycvičených, měla i různou skladbu personálu a zbraní. Z důvodů ztrát na Východní frontě nebyly i oficiální kvóty u tankových a dělostřeleckých formací dodržovány. Stejně tak z důvodů problémů v německém těžkém průmyslu, nebyly dodržovány počty těžkých zbraní u tankových i ostatních divizí.
Ještě na jeden problém se v historickém popise o bojích v Itálii naráželo.
Britové stále a stále ve svých hlášeních tvrdili, že ta a ta německá jednotka má nízkou morálku. Taková tvrzení pak vyvraceli britští vojáci, kteří se s těmito Němci utkali v boji. Příčina byla v tom, že Spojenci ochotně v roce 1943 připouštěli, dokonce byli rádi, když se od dezertérů, kteří mnohdy nebyli ani německé národnosti, dozvěděli, jak odsuzují své důstojníky i poddůstojníky, jenom aby ospravedlnili své zběhnutí.
Skutečnost však byla jiná a my si ji za chvíli řekneme.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Příspěvky: 6842
Registrován: 28/10/2005, 13:43

Příspěvek od michan »

XII.díl. Itálie 1943 až 1945. Č 33.

Totiž anglofóní historikové se shodují na tom, že to není hanění narychlo v roce 1943 vycvičeného britského a amerického vojáka, když se řekne, že v Itálii roku 1943 byl německý voják „ prvotřídní artikl“ ( jedním ze zdrojů je zde str.126 – Boje o Itálii 1943-1945 – Dominick Graham a Shelford Bidwell) – v boji té doby vynikající voják.
Nemusel to být jen fanatik, odhodlaný položit život za vůdce, který věřil v nekonečnou moudrost Adolfa Hitlera, a který sloužil u parašutistů, nebo u SS. Většina německých vojáků dlouhodobě vychovávaných v prostředí totalitárního státu, byli mužové striktně disciplinovaní, důkladně vycvičení, kteří i kdyby slepě nenásledovali svého vůdce, stejně byli připraveni a vychováváni následovat své důstojníky – nikoliv třeba slepě, ale určitě s poslušností a inteligencí. Definice německého vojáka roku 1943 tedy byla, že se jednalo o vojáka, který chápal logiku rozkazů, které obdržel a měl takové schopnosti, byl tak dobře vycvičen a úmyslně vychován, že je s odvahou a správně mohl provést. Německý bojovník roku 1943 byl přesvědčen, že koná správně a nutno dodat, že pokud jen trochu zaváhal, nebo bylo-li to nutné, zjednala rychle nápravu pistole nadřízeného důstojníka.
Zvláštním paradoxem u tohoto hodnocení je, že i při skryté hrozbě sjednání nápravy pistolí, byly v německé armádě vztahy mezi vojáky a důstojníky kamarádštější, než u britské či americké armády. Páteří Wehrmachtu skutečně byli poddůstojníci. Poddůstojníci a rotmistři (feldvéblové), kteří měli vysokou autoritu, většinou vyšší než bylo zvykem v té době v britské a americké armádě. Zpravidla vedli do boje jednotky tito feldvéblové, čímž dávali prostor početně menšímu množství důstojníků, kteří tak mohli plánovat a řídit jednotky.
Nutno tady připomenout, že však rok 1943 znamenal, že tento „prvotřídní artikl“, z kterého byly v té době tvořeny německé pluky (opět s výjimkou SS a parašutistů) byly stále slabší a slabší, z důvodů vysokých ztrát na Východní frontě. Německé jednotky tak musely být „rozřeďovány“ propuštěnými zajatci z Rudé armády (většinou plnili ve Wehrmachtu pomocné úlohy).
Tohle „rozřeďování“ umožňovalo německým pravidelným vojskům, aby se vojáci soustředili na boj i dlouho poté, kdy se už dávno rozplynuly všechny naděje na vítězství(ukázky některého takového chování si řekneme i při zadržování spojenců – při ústupu Wehrmachtu).
Historická literatura konstatuje, že tento německý voják byl stále připraven „mašírovat, mašírovat, bojovat a umírat“, až nakonec jejich svět skončil v troskách a oni s fatalismem přijali tento chmurný, wagnerovský osud.

Vojáci z mnoha rozličných národností u Spojenců nebyli ještě v té době tak dobře zoceleni bojem, ale vedení měli velmi dobré a logické. Většina vojáků sloužících v britské i americké armádě věřila, že ve válce zvítězí a vrátí se zpátky domů. Byla to skutečně velká část spojeneckých vojáků, která tomuto úkolu věřila a pustila se do něho mnohde s humorem a stoicismem, povzbuzována skutečností, že sice pomalu, ale postupně nepřítele porážejí.


Byl prosinec 1943, když po dvou a půl měsících tuhých bojů museli spojenečtí velitelé vyslechnout tvrdou kritiku ze strany premiéra Jejich Veličenstev Winstona Churchilla, že málo postupují a že si nechali vnutit strategii Němců. Od premiéra si pak nechali spojenečtí velitelé vnutit strategii, že i s pomocí obojživelné operace mají během 10 dní prorazit „Gustavovu linii“, dobýt Řím a tuto bojovou linii do prvního únorového týdne 1944 zabezpečit a udržet.

Mapa postupu Spojeneckých jednotek do 4. června 1944.

Obrázek


Říkám to proto, že při topografii Itálie, kterou jsem u „Gustavovy linie“ částečně uvedl, a při bojových vlastnostech německého vojáka, byl takový úkol tehdy nesmyslný. Vždyť uvažme, že teprve 99 dní po Salernu narazila tvrdě spojenecká armáda na „Gustavovu linii“.

Uvažme také, že generál Eisenhower dostal až v listopadu 1943 potvrzené informace (samozřejmě přes ULTRA, když prvotní byla z Enigmy), že Kesselring obdržel od Hitlera rozkaz bránit tzv. „Zimní linie“. Bylo to v době, kdy ještě vůbec u „Zimních linií“ Spojenci nebyli. V době, kdy si Spojenci po celé jižní Itálii teprve tvořili své základny (ještě o tom bude řeč).
Bylo to v době, kdy válka v Itálii měla svůj vlastní slepý spád.
Generál Clark a generál Montgomery postupovali pomalu a konsolidovali své pozice a bohužel se stále věřilo (a to až do roku 1944), že tím, že Italové vystoupili z války, určitě i Němci vyklidí větší část Itálie….

Jako první úkol po Salernu obdržel generál Montgomery rozkaz, aby jeho 8. A dobyla oblast Foggie, což se skutečně podařilo, když 27. září 1943 vnikly britské obrněné jednotky 8. A podél Adriatického pobřeží do Foggie. Tímto získalo spojenecké letectvo ( USAAF) naráz 13 letišť v okolí. Od této chvíle se změnila naráz strategická letecká situace německé Říše. Z leteckých základen okolo Foggie začaly těžké americké bombardéry již od 1. října 1943 bombardovat průmyslová střediska jižního Německa, Rakouska, Maďarska a Rumunska. Spojenecké dálkové letectvo z těchto letišť okolo Foggie nejen pomáhalo na bojištích v Itálii, ale pomáhalo i zesilovat podporu jugoslávských partyzánů na Balkáně.

Ještě dvě události okolo Salerna je dobré vzpomenout.
Bylo 13. září 1943, když se již poněkolikáté (poprvé 11. září) objevila nad Salernským zálivem III. skupina 100. bombardovací eskadry (KG 100) a opět bombardovala dálkově řízenými pumami FX 1400, když pumy jen těsně minuly americký křižník „USS Philadelphia“ a 2 britské torpédoborce a potopily lazaretní loď „Newfoundland“, přestože byla viditelně označena červeným křížem.
Byl čtvrtek 16. září 1943, kdy se německé III. skupině 100. bombardovací eskadry podařil cenný úspěch. Tehdy byla v salernském zálivu, dvěma plnými zásahy pum FX 1400, vyřazena více než na jeden rok z boje britská bitevní loď „HMS Warspite“. První FX 1400 prorazila horní palubu a vybuchla ve 4 kotelně. Druhá FX 1400 explodovala na boku lodi a vytvořila v jejím plášti hlubokou trhlinu pod čarou ponoru. Dvě vlečné lodě pak musely těžce poškozenou „HMS Warspite“ dotáhnout na Maltu.

HMS Warspite se dne 19. září 1943, po leteckém bombovém útoku u Salerna, dostala na Maltu.

Obrázek



Byla sobota 18. září 1943, když německá 100. bombardovací eskadra provedla svůj poslední nálet na Salernský záliv. Hlavní nápor byl opět zaměřen na americký křižník „USS Philadelphia“. Německé pumy FX 1400 znovu jen těsně minuly cíl a jejich exploze způsobily „USS Philadelphia“ jen nepatrné škody.

Než budeme příště pokračovat bližším líčením bojových úkolů obou spojeneckých armád po Salernu, při jejich postupu směrem k „Zimním liniím“, řekněme si jednu méně známou událost, která se váže k prosinci 1943.
Spojenecké armády pro vykládání materiálu a jednotek z lodí používaly mnoho přístavů na jihu Itálie.
Jedním z těchto přístavů byl také přístav Bari. Protože těch přístavů bylo více, nebyla všude, a to ihned, dobře zabezpečena PVO přístavů.
Tak se stalo, že dne 2. prosince 1943 německé bombardéry velice snadno pronikly nad přístav Bari, kde způsobily spojeneckému loďstvu vůbec největší ztráty za celou dobu spojeneckého tažení v Itálii a Evropě vůbec. Totiž německé bombardéry zasáhly 16 cisternových lodí s PHM. Unikající a hořící nafta se rozšířila na mnoho dalších i muničních lodí, z nichž ty muniční explodovaly.

Přístav v Bari 2.prosince 1943.

Obrázek


Obraz zkázy v přístavu v Bari druhý den, 3. prosince 1943.

Obrázek


Incident však měl v sobě ještě jednu strašnou skutečnost.
Totiž jedna z těchto lodí byla naložena chemickými náboji a kontejnery s Yperitem.
Tady generál Eisenhower říká, že Yperit sebou Spojenci vozili proto, že neměli jistotu jaké záměry mají Němci s chemickými zbraněmi.
No a právě tato loď v Bari, „až po stěžně“ naplněná Yperitem také explodovala.
Tehdy měli Spojenci štěstí, neboť zrovna vál silný vítr z pevniny směrem na moře a unikající plyn tak nenapáchal takřka žádné škody. Pokud by vál opačným směrem, byla by to ještě strašnější pohroma, kterou by určitě spojenecké velení jen těžko vysvětlovalo světu. Málokdo by totiž uvěřil, že tuto chemickou látku Spojenci s sebou vozili jen pro případ, že by je nepřítel sám takovou akcí zaskočil…
Je samozřejmé, že okamžitě byly všechny přístavy v jižní Itálii vybaveny mnohem lepší PVO, aby se podobný incident již nemohl opakovat.


Použité podklady:

Duce – Anatomie jedné kariéry – Luboš Taraba.
Adolf Hitler a jeho cesta k moci – Rainer Zitelmann.
Nacismus – Alessandra Minerbiová – editor: Flavio Florani.
Pakty Stalina s Hitlerem – výběr z dokumentů 1939 a 40 – Naše vojsko.
Přísně tajné 3/99, 4/99, 3/05 a 3/08.
HPM ročník XIV. – Ivo Pejčoch – Těžký křižník Canarias.
Září 1938 – Role a postoje spojenců ČSR – Miloslav John.
Dějiny světa, svazek IX – L. I. Zubka, A. M. Zubinský a G. N. Sevosťjanov.
Dějiny světa, svazek X. – V. V. Kurasov, A. M. Někrič.
Krev, slzy a pošetilost v nejtemnější hodině 2. světové války – Len Deighton.
Druhá světová válka – Úplná historie – Martin Gilbert.
Blitzkrieg od Hitlerova nástupu po pád Dunkergue - Len Deighton.
Druhá světová válka – John Keegan.
Polské tažení Hitler a Stalin rozbíjejí Polskou republiku – Janusz Piekalkiewicz.
Tanková válka 1939 – 1945 - Janusz Piekalkiewicz.
Letecká válka 1939 – 1945 - Janusz Piekalkiewicz.
Námořní válka 1939 – 1945 - Janusz Piekalkiewicz.
Historie německé armády 1939 – 1945 – Philippe Masson.
Slovenská armáda 1939 – 1945 – Charles K. Kliment, Břetislav Nakládal.
Hitlerovi válečníci – Guido Knopp.
Německé obrněné jednotky – Horst Scheibert.
Hitlerovy elitní jednotky – Lucas Cooper.
Němečtí parašutisté ve II. světové válce – Volkmar Kühn.
Operace Jubilee, Dieppe 1942 – Norman Franks.
Narvik – Donald Macintyre.
Ocelová lavina – Darius Jedrzejewski, Zbigniew Lalak.
Bitva o Británii – Leonard Mosley a redakční kolektiv Time-Life Books.
Černí andělé, Historie zbraní SS – Rupert Butler.
Historie válek – David Brownstone a Irene Franck.
Neznámé špionážní operace KGB – Mitrochinův archiv – Christopher Andrew, Vasilij Mitrochin.
Den D, 1944, Hlasy z Normandie – Robin Neillands, Roderick de Normann.
Druhá světová válka den za dnem – Donald Sommerville.
Svět ve válce 1939 – 1945 – Dr. Duncan Anderson, Dr. Stephen Badsey, David Chandler, Dr. Paddy Griffith, Sean McKnight, Gary Sheffield.
Marcel Jullian – Bitva o Británii – červenec-září 1940
Alan Cooper – Cíl Drážďany.
Boje o Itálii 1943 až 1945 – Dominick Graham a Shelford Bidwell.
Hitlerovy horské jednotky – James Lucas.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1176,
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1179
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1193
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1209
a v nich následné diskuze.
Miloš Hubáček – Bitva u Matapanu.
Jaroslav Hrbek – Tobruk 1941.
Janusz Ledwoch – Afrikakorps.
Paul Carell – Lišky Pouště.
Janusz Piekalkiewicz – Rommel – Tajná válka v Africe.
Dwight David Eisenhower – INVAZE DO EVROPY.
Harry C. Butcher – TŘI ROKY s EISENHOWEREM.
Jiří Brož – STŘEDOMOŘÍ V OHNI DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY.
Další související historická literatura.
Mé dlouholeté poznámky a mapy.
Z webu www.Palba.cz je použito jako podklad a upoutávka:
V subkapitole – Armády 1918 – 1945 u Francie zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=143
a zde jednotlivé sekce:
a) Pozemní a cizinecká legie – (články od Kačermiroslav, Sa 58 a Bruno):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=160
b) Letectvo – ( články YAMATO, Kačermiroslav a Fatale):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=161
c) Námořnictvo – (ovládal Norad – Nelson):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=162
d) Opevnění a bunkry – (od Bruna a Lorda):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=48
Aby pak důležitou smlouvu o porážce Francie z 22. června 1940 dodal Kačermiroslav v sekci
e) Ostatní:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3463

V subkapitole – Armády 1918 – 1945 pak nalezneme - Británie viz zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=139
kde jsou pak jednotlivé sekce, a v nich potom musíš otevřít - Pozemní vojsko:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=154
tam teprve otevřeš Obrněná technika – (především YAMATO, TonyHazard a Easy_Company) zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=241
aby pak ještě následovaly odkazy od Sa 58:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3351
a Thór:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2936
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2892
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2821

Royal Navy (především Norad – Nelson a také trochu Mikhassel. Dralno):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=153
Letectvo:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=99
pak má své podsekce:
Stíhací letouny – (xradar, YAMATO, Tempík, Reisen):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=216
Bombardovací a bitevní letouny – (Haness, YAMATO):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=217
Ostatní letouny – (Kačermiroslav):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=218
Různé – (od Haness, Ikala, Lord a YAMATO):
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=220
A starší neaktualizovaný článek od Fatale:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1180

O Německé obrněné technice je možné se na Palbě dozvědět na tomto odkaze v subkapitolách zde http://www.palba.cz/viewforum.php?f=138
Tanky a stíhače tanků:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=116
od Sa 58, YAMATO, TonyHazard.
Samohybná děla http://www.palba.cz/viewforum.php?f=117 také od Sa 58 a YAMATO.
Mnoho dalších věcí, jako jsou OA – Obrněné Automobily - na tomto odkaze http://www.palba.cz/viewforum.php?f=17 také od Sa 58.
Z letecké techniky jsou to především v subkapitole Luftwaffe
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=20
u Stíhacích letadel http://www.palba.cz/viewforum.php?f=112
monografie Hans S a YAMATO, stejně jako u Bombardovacích a bitevních http://www.palba.cz/viewforum.php?f=113
a u Ostatních http://www.palba.cz/viewforum.php?f=192
je to pak Tunac, Haness, Hans S a YAMATO.
Vybavení letounů http://www.palba.cz/viewforum.php?f=193je od Ikala, Eda a Sa 58.

O Itálii jsou pak jednotlivé subkapitoly zde:
http://www.palba.cz/viewforum.php?f=142


Případnou diskuzi a dotazy směřujte prosím na tento odkaz:

http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=4743
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Západní fronta 1939-1945“